Miten viihdytän lapsiani, kun teen töitä kotona?
 

Miten viihdytän lapsiani, kun teen töitä kotona?

Kotoa käsin työskentely lasten kanssa voi epäilemättä olla erittäin stressaavaa. Siksi kerromme täällä, kuinka viihdytät heitä sillä välin.
Miten viihdytän lapsiani, kun teen töitä kotona?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nykymaailmassa etätöistä on käytännössä tullut normi. Ei ole kovin kauaa siitä, kun asia oli toisin, ja useimmat vanhemmat lähtivät töihin kodin ulkopuolelle.

Vaikka tällä uudella toimintatavalla on etunsa, sillä on myös haittapuolensa: se aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja syyllisyyttä monille pienten lasten vanhemmille, koska vaikka he nyt näkevätkin lapsiaan enemmän, heillä ei ole antaa lapsilleen sen enempää aikaa.

Työn ja henkilökohtaisen elämän välisen rajan löytäminen on erittäin haastavaa. Varsinkin kun lapset vaativat jatkuvaa huomiota ja organisointi ei ole onnistunut.

Lasten ei ole hyvä katsoa televisiota koko päivää, mutta etätyötä tekevien vanhempien ei ole mahdollista myöskään olla jatkuvasti viihdyttämässä ja hoitamassa heitä. Tämä henkinen kuormitus voikin lamauttaa, ja on tärkeää löytää kaikkia osapuolia hyödyttävä ratkaisu.

9 tapaa viihdyttää lapsia, kun teet töitä kotona

Ihmiset, jotka eivät ole koskaan työskennelleet kotoa käsin lasten läsnäollessa, saattavat ajatella, ettei se niin hankalaa ole. Mutta todellisuus on toista, sillä lasten viihdyttäminen koko työpäivän ajan ei ole kovinkaan helppoa.

Pienet lapset voivat viettää tuntikausia leikkien, kunhan olet heille läsnä fyysisesti ja henkisesti. Koska tehdessäsi töitä kotoa käsin olet kyllä fyysisesti lähellä, mutta mielesi on jossain muualla. Lapsesi huomaavat tämän ja vaativat siksi enemmän huomiota.

Vanhemmat lapset käyttäytyvät todennäköisesti huonommin, kun he ovat kyllästyneitä tai eivät keksi tekemistä. Nämä tilanteet kiristävät hermoja ja syntyy riitoja. On kuitenkin tärkeää välttää tällaista tilannetta.

Tärkeintä on löytää keino, jolla lapset voivat viihdyttää itseään ja samalla oppia kunnioittamaan vanhempiensa työaikoja. Varsinkin jos vain toinen vanhemmista jää hoitamaan lapsia koko päiväksi.

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit sovittaa yhteen etätyösi ja perhe-elämäsi.

1. Luo arjen rutiineja

Arjen rutiinit helpottavat etätöiden ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Rutiinit ovat tärkeä työkalu perhearjen organisoinnissa. Niiden avulla lapset ymmärtävät kodin dynamiikkaa ja ennakoivat tapahtumia ylireagoimatta muutoksiin.

Ennen kuin aloitat työpäiväsi, keskustele lastesi kanssa ja organisoi perheesi päivä. Kun lapset ymmärtävät, mitä tapahtuu, he voivat tehdä yhteistyötä kanssasi.

Voit laatia lapsille visuaalisen aikataulun, josta käy selkeästi ilmi, milloin tehdään mitäkin ja mitä lasten on tehtävä yksin.

Muistuta heitä siitä, että vaikka oletkin paikalla, sinun on jossain vaiheessa päivän aikana keskityttävä työhön.

2. Pyydä lapsia tekemään yhteistyötä, jotta voit omistaa kaiken aikasi heille

Jos lapset ovat hieman vanhempia, voit antaa heille kotitöitä. Esimerkiksi vaatteiden viikkausta tai oman huoneensa siivoamista. Näin koti pysyy paremmin siistinä, ja tämä lasten yhteistyö antaa sinulle myöhemmin lisää vapaa-aikaa.

Jos he tekevät asiat hyvin ja kunnioittavat työaikatauluasi, voit palkita heidät viikon lopussa. Ei välttämättä tavaroilla, vaan jollakin heidän mielestään palkitsevalla asialla. Se voi olla esimerkiksi heidän lempi-illallisensa, perheen yhteinen retki tai jotain, mitä olet varannut erityiseen hetkeen.

3. Vältä ylikuormittamasta itseäsi toimilla, jotka vaativat huomiotasi

Jos sinulla on jonain päivänä tärkeä tapahtuma töissä, älä sitoudu muihin suunnitelmiin lastesi kanssa. Rajoita sinä päivänä sellaista toimintaa, joka vaatii sinun valvontaasi.

Lapsille kannattaa ehdottaa piirtämistä tai maalaamista työskentelysi aikana, tai voit tarjota heille ikään sopivia palapelejä. Kannattaa myös merkitä kelloon aika, jonka he joutuvat käyttämään kyseiseen puuhaan, jotta voit myöhemmin nauttia yhteisestä hetkestä ilman työvelvoitteita.

Myös rakennuspelit ovat myös hyvä keino viihdyttää lapsia samalla kun teet töitä kotona. Lapset tykkäävät luoda ja käyttää mielikuvitustaan, ja aika kuluu kuin siivillä.

Lapset voi laittaa piirtämään työskentelysi ajaksi.

4. Läksyjen tekeminen samalla, kun teet töitä kotona

Yksi vaihtoehto lasten viihdyttämiseksi etätöiden aikana on läksyjen tekeminen yhtä aikaa (samassa tilassa, vierekkäin).

Läksyt ovat heidän velvollisuutensa. Kun he hyödyntävät kotiläksyjen tekemiseen aikaa, jolloin sinäkin olet kiireinen, saatte yhteistä laatuaikaa sen aikana ja jälkeen.

Lisäksi, jos olet lähettyvillä ja heillä on kysyttävää, älä pidä heidän auttamistaan häiriötekijänä. Pidä sitä hengähdystauona. Asioiden selittäminen tuo heille varmuutta, itseluottamusta ja ennen kaikkea rohkaisua; aika, jonka käytät heidän auttamiseen, antaa sinullekin enemmän aikaa keskittyä työhösi.

5. Kokeile ‘pomodoro’-menetelmää

Työskentele keskittyneesti 25 minuuttia ja pidä 5 minuutin tauko. Kun olet levännyt ja selkeyttänyt mielesi, keskity taas töihin. Neljän työlohkon jälkeen pidä pidempi tauko.

Tämä on kätevä työajan organisointitekniikka, jonka avulla voit käyttää tauot keskusteluun, lastesi opastamiseen ja heidän tehtäviinsä osallistumiseen.

Itse asiassa kannattavinta olisi pitää aina sama kaava ja aikavälit työskentelyssä ja tauoissa, niin tulette toimeen paljon paremmin ja pääsette yhteisymmärrykseen.

6. Järjestä kokoontumisia lasten ystävien tai serkkujen kanssa

Tylsyys ja yksinäisyys eivät ole hyvä yhdistelmä. Järjestä mahdollisuuksien mukaan silloin tällöin serkkuja, ystäviä tai luokkatovereita kylään tekemään yhdessä läksyjä tai vain leikkimään lastesi kanssa.

Tapaamisten suunnittelulla varmistetaan, että leikkiaika, opiskelu ja vapaa-ajan puuhat noudattavat suunnitelmaa ja kasvatusstrategiaa.

Voitte esimerkiksi harjoitella yhdessä jonkin soittimen soittamista, rakentaa työlään palapelin tai opiskella monimutkaisia aineita, kuten biologiaa tai matematiikkaa.

Näiden tapaamisten jättäminen suunnittelematta voi joskus olla kiintoisaa, mutta toisinaan haitaksi.

7. Suunnittele askartelutuokiot

Aiemman idean mukaisesti lasten kasvua ja tunnekehitystä edistävän tekemisen valmisteluun kuuluu organisointia ja suunnittelua.

Maalaus- ja askartelupäivät sekä rakentamista vaativat tehtävät tulisi suunnitella ennalta.

Lastesi tulisi ymmärtää, että aikaresurssien järkevä ja yksimielinen hallinta on hyödyllistä kaikille.

8. Pyydä heitä keksimään näytelmä

Lapset voivat laatia kutsun sukulaisille ja ystäville keksimänsä näytelmän ensi-iltaan. Tämä taiteellinen toiminta motivoi heitä huolehtimaan yksityiskohdista aina näytelmän suunnittelusta pukujen ja näyttämön viimeistelyyn.

Tarkkaile vapaahetkinäsi sen etenemistä, kerro mielipiteesi, kannusta ja auta noudattamaan esitysaikoihin mukautettua työsuunnitelmaa. Sitoutukaa siihen yhdessä ja ottakaa se ennen kaikkea tosissanne.

9. Järjestä lapsille kunnon elokuvatuokio, kun teet töitä kotona

Mainitsimme jo edellä, että television katselu ei ole parasta ajanvietettä, mutta se ei tarkoita, etteivätkö lapsesi voisi nauttia ruutuajasta ollenkaan. Entäpä sitten elokuvien valitseminen? Ne voivat olla jostakin tietystä aiheesta, klassikoita, historiallisia… Mahdollisuuksia on monia, ja auteur-elokuvat tarjoavat aina upeita esteettisiä elämyksiä.

On hyvin todennäköistä, että lapsesi haluavat viettää aikaa elokuvien parissa ja odottavat työaikasi alkamista käynnistääkseen laadukkaan elokuvahetken kotona. Laita kaikki valmiiksi, popcorn mukaan lukien.

Kehotamme lukemaan myös tämän: 4 erinomaista lastenelokuvien jatko-osaa

Etätöiden ja perhe-elämän yhteensovittaminen

Muista, että rauhallisella kasvatuksella ja välttämällä tappeluita ja jännitteitä saat parempia tuloksia. Lapset sopeutuvat rutiineihin paljon nopeammin kuin aikuiset.

Hyödynnä tätä ja opeta heitä tekemään yhteistyötä kanssasi työpäivän aikana. Heidän ponnisteluistaan seuraa suuria palkintoja, kuten yhteistä laatuaikaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.