8 vinkkiä vanhemmille, jotka tekevät töitä kotoa käsin
Etätöitä tekevät tai omaa yritystä kotoa käsin pyörittävät vanhemmat ovat usein suuren haasteen edessä, kun he kokevat, että heidän tulisi olla tuotteliaita paitsi työssään, myös kodista ja perheestä huolehtimisessa. Tämä pätee etenkin, jos kotona on pieniä lapsia, jotka eivät käy päivähoidossa.
Kotona työskenteleminen saattaa kuulostaa mukavalta ja siinä onkin runsaasti hyviä puolia, mutta siinä on myös omat haasteensa. Itsekurilla on suuri merkitys kotona työskenneltäessä. Kotona on helppo häiriintyä perheenjäsenistä, naapureista, sosiaalisesta mediasta tai kodin epäjärjestyksestä.
8 vinkkiä vanhemmille, jotka tekevät töitä kotoa käsin
1. Luo aikataulu
Jotta tehtäväsi pysyvät ajan tasalla, on tärkeää tehdä niille aikaa. Tee aikataulu sen sijaan, että viivyttelisit tai odottelisit inspiraatiota niiden tekemiseen. Aseta työlle järkevä aikataulu, jotta voit seurata päivittäisten tavoitteidesi saavuttamista.
“Vapaus on hyvin vaikeaa ja siihen liittyy viivyttelyä, heikkoa ajanhallintaa, liikkumattomuutta, ahdistuneisuutta, alakuloa ja pelkoa. Miten nämä ovat voitettavissa? Oleellisin ongelma piilee viivyttelyssä; taipumuksessa jättää sellaisia asioita huomiselle (tai myöhemmälle), jotka voisi tehdä jo tänään (tai heti).”
– Sergio C. Fanjul
2. Aseta rajat, jotka kaikki perheenjäsenet tietävät
Ei ole hyvä leikkiä lapsen kanssa samalla kun työskentelee. Kun yhdistät kaksi toisiinsa liittymätöntä aktiviteettia, et pysty keskittymään kumpaankaan. Kummankaan asian kanssa vietetty aika ei ole siis laadukasta. Aivan kuten työskentelisit toimistossa, keskity senhetkiseen tehtävään äläkä anna itsesi häiriintyä muista asioista. Opeta lapsellesi, että hänen tulee kunnioittaa sinun työskentelyäsi.
3. Pyydä tarvittaessa apua
Jos työtaakka on raskas tai työtehtävät hyvin vaativia, voit pyytää lastenhoitoapua lastenhoitajalta tai perheenjäseneltä. Monet kotoa käsin työskentelvät vanhemmat palkkaavat jonkun hoitamaan lapsiaan.
4. Vältä tekemästä liikaa
Oli kyse sitten työnteosta tai kodinhoidosta, on vaarana että otat hoitaaksesi liian monta velvollisuutta. Perhe on kuin joukkue, joka tarvitsee jäsentensä apua. Ole selvillä prioriteeteistasi, pidä huolta itsestäsi ja opettele jakamaan tehtäviä myös muille.
5. Ota aikaa levolle
Väsynyt ja huonotuulinen ihminen ei pysty suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Varmista, että saat tarpeeksi lepoa ennen kuin alat työskentelemään. Riittämätön lepo aiheuttaa niin fyysistä kuin henkistäkin uupumusta. Se altistaa jopa sairauksille. Työssäkäyvän vanhemman tulee siis tietää, milloin on aika ladata akkuja.
6. Poistu kotoa aina tilaisuuden tullen
Vaikka vietätkin aikaa perheesi kanssa ja olet yhteydessä työkavereihisi, tarvitset lisäksi paljon muutakin. Jokainen ihminen on sosiaalinen olento, joka tarvitsee muiden ihmisten seuraa suoriutuakseen paremmin. Tee siis aikatauluusi töiden tekemisen lisäksi tilaa itsellesi – käy esimerkiksi kahvilla kodin ulkopuolella. Tämä toimii hyvänä stressin lievittäjänä.
7. Viihdytä lasta
Kun vietät lapsesi kanssa tunnin verran laatuaikaa, saat paljon enemmän aikaa itsellesi työntekoon. Onnellinen lapsi tutkii ja luo asioita itsekseen tarjoamillasi välineillä. Kun tarjoat lapselle hauskaa tekemistä, hän viihdyttää itse itseään. Silloin lapsi ei keskeytä sinua. Anna lapsen tehdä erilaisia pieniä projekteja, askarteluja sekä taidetta ja pelata pelejä.
8. Hyödynnä lapsen päiväunet
Kun suunnittelet päivän aikataulua, monimutkaisimmat tehtävät kannattaa ajoittaa lapsen päiväunien aikaan. Se on hetki päivästä, jolloin pystyt keskittymään ja omistautumaan yhteen tehtävään täysin. Lapsen ollessa hereillä, voit keskittyä sellaisiin tehtäviin, jotka eivät vaadi niin paljoa ajatustyötä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Goldsmith, E.B. (1989). “Work and Family. Theory, research and applications”. Newbury Park. Sage Publications.
- Greenhaus, J. & Powell, G. (2006). “When work and family are allies: A theory of work-family enrichment”. Academy of Management Review, 31, 72-92.
- Greenhaus, J., Collins, K. & Shaw, J. (2003). “The relation between work-family balance and quality of life”. Journal of Vocational Behavior, 63, 510-531
- Jiménez Figueroa, A., & Moyano Díaz, E. (2008). Factores laborales de equilibrio entre trabajo y familia: medios para mejorar la calidad de vida. Universum (talca), 23(1), 116-133. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-23762008000100007&script=sci_arttext
- MSCBS. (n.d.). Conciliación y corresponsabilidad de la vida familiar, laboral y personal. Ministerios de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Gobierno de España. https://www.mscbs.gob.es/ssi/familiasInfancia/conciliacion/conciliacion.htm