Pomodoro-tekniikka tehostamaan opiskelua ja työntekoa - Äitiyden Ihme
 

Pomodoro-tekniikka tehostamaan opiskelua ja työntekoa

Pomodoro-tekniikan avulla opiskelija tai työntekijä on tuotteliaampi ja optimoi työntekoon varatun ajan.
Pomodoro-tekniikka tehostamaan opiskelua ja työntekoa
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen pitkiä aikoja koulu- tai työtehtävien parissa viettänyt tietää, että ajanhallinta voi olla toisinaan vaikeaa, minkä lisäksi tehokasta työskentelyä häiritsevät oman keskittymiskyvyn herpaantuminen ja erilaiset häiriötekijät. Tunnettu ja tehokas pomodoro-tekniikka voi auttaa sekä opiskelijaa että työntekijää tehostamaan omaa työskentelyään.

Pomodoro-tekniikka on Francesco Cirillon 1980-luvun loppupuolella kehittämä ajanhallintamenetelmä, joka perustuu siihen, että työnteko jaetaan säännöllisiin aikaväleihin, joita erottavat lyhyet tauot. Aikavälejä kutsutaan pomodoriksi, joka tarkoittaa italiaksi tomaattia. Nimi juontaa juurensa Cirillon yliopistossa käytetystä tomaatin muotoisesta keittiöajastimesta.

“Jos aika on kaikista asioista tärkein, ajan hukkaaminen on suurinta haaskausta.”

– Benjamin Franklin

Miten pomodoro-tekniikka syntyi?

Pomodoro-tekniikka tehostamaan opiskelua ja työntekoa

Francesco Cirillo oli italialainen opiskelija, joka kärsi keskittymisvaikeuksista opiskellessaan, minkä seurauksena hänen koulunkäyntinsä kärsi. Ratkaistaakseen ongelmansa, hän kehitti pomodoro-tekniikan, jonka avulla hän pystyi optimoimaan opiskeluaikansa.

Tekniikka pohjautuu siihen, että 25 minuutin ajan keskitytään tietyn tehtävän suorittamiseen maksimaalista keskittymistä ylläpitäen. Tämän tuotteliaan ajan jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Kun tauko on ohi, on aika aloittaa uusi 25 minuutin tehtäväjakso. Tätä sykliä toistetaan, kunnes opiskelua tai työntekoa on takana kaksi tuntia. Ajan seuraamiseen voi käyttää perinteistä keittiöajastinta tai esimerkiksi älypuhelinsovellusta.

“Tuotteliaisuus ei synny sattumalta. Se on aina tulosta erinomaisuuteen sitoutumisesta, älykkäästä suunnittelusta ja keskittyneestä vaivannäöstä.”

– Paul J. Meyer

Pomodoro-tekniikan soveltaminen

  1. Määritä tehtävä, jonka aiot tehdä. Voit opiskella, tehdä kotitehtäviä tai työskennellä.
  2. Aseta esimerkiksi keittiöajastin tai älypuhelimen ajastin soimaan 25 minuutin kuluttua.
  3. Uppoudu tehtävääsi ja keskity siihen, että saat sen valmiiksi 25 minuutissa ennen kuin kello soi. Tänä aikana pyri välttymään kaikilta mahdollisilta häiriötekijöiltä ja keskeytyksiltä.
  4. Kellon soidessa pidä 5 minuutin tauko. Voit käyttää tauon haluamallasi tavalla, kunhan saat ajatuksesi pois käsillä olevasta tehtävästä.
  5. Aloita uusi 25 minuutin työskentelyjakso. Jatka siitä, mihin jäit ennen taukoa tai aloita uusi tehtävä.
  6. Kun olet tehnyt neljä 25 minuutin tehtäväjaksoa, pidä pidempi, noin 15-30 minuutin tauko. Koko sykli kestää noin kaksi tuntia.

Työskentyjakson pituus on ollut perinteisesti 25 minuuttia ja tauon pituus 5 minuuttia, mutta aika kannattaa suhteuttaa opiskelijan tai työtä tekevän ikään ja tarpeisiin. Esimerkiksi nuori lapsi ei välttämättä pysty keskittymään täysipainoisesti 25 minuutin ajan.

Pomodoro-tekniikka tehostamaan opiskelua ja työntekoa

Pomodoro-tekniikan hyödyt

Pomodoro-tekniikasta voi olla monenlaisia hyötyjä niin lapsille kuin aikuisillekin:

  • Keskittymiskyky paranee
  • Tuottavuus kasvaa
  • Motivaatio kasvaa
  • Stressi ja ahdistuneisuus vähenevät
  • Jännittyneisyys ja väsymys vähenevät
  • Turhautuneisuus pysyy hallinnassa

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cirillo, F. (2006). The pomodoro technique (the pomodoro). Agile Processes in Software Engineering and54(2).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.