Lapsen ihon palaminen auringossa: mitä tulee tietää
 

Lapsen ihon palaminen auringossa: mitä tulee tietää

Vauvan tai lapsen ihon palaminen auringossa voi altistaa hänet pahanlaatuisille ihomuutoksille myöhemmin. Tästä syystä ihon palamista tulee välttää.
Lapsen ihon palaminen auringossa: mitä tulee tietää
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2023

Vauvan tai lapsen ihon palaminen auringossa voi johtaa pahanlaatuisiin ihomuutoksiin myöhemmin elämässä. Siksi ultraviolettisäteiden aiheuttamien vaurioiden ehkäisy on erittäin tärkeää jo pienestä pitäen. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat aurinkorasvan ja auringolta suojaavien vaatteiden käyttö.

Erilaiset auringonpolttamat

Vauvan tai lapsen ihon palaminen auringossa johtuu liiallisesta ultraviolettisäteille altistumisesta ilman asianmukaista suojausta. Siksi suurin riskitekijä on auringolle altistumisen kesto, ei intensiteetti.

Lievä auringonpolttama

Lievä auringonpolttama aiheuttaa iholla yleensä arkuutta ja punoitusta. Auringonoton jälkeen iho voi muuttua punaiseksi jo puolessa tunnissa ja sitten hilseillä ja kutista useita viikkoja.

Vakavat auringonpolttamat

Vakavammat auringonpolttamat aiheuttavat rakkuloita. Kipu ja epämukavuus on voimakkaampaa. Oireita voivat olla:

  • Heikkous
  • Vilunväristykset
  • Pahoinvointi
  • Kuume
  • Oksentelu

Hyvin vakavalle auringonpolttamalle on ominaista ihon turpoaminen tai punoitus, velttous, normaalia nopeampi hengitys ja ärtyneisyys.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Pisamaihoisten lasten suojaaminen auringolta

Henkilö levittää voidetta vauvan auringossa palaneelle iholle.
Iho voi palaa jo alle vartissa. Vahinko voi kuitenkin näkyä vasta muutaman tunnin kuluttua.

Kuinka estää vauvan tai lapsen ihon palaminen auringossa?

Vauvan tai lapsen ihon palaminen auringossa on helppo välttää. Iholle tulisi levittää riittävän korkealla suojakertoimella varustettua laajakirjoista aurinkosuojaa vähintään puoli tuntia ennen auringolle altistumista ja sen jälkeen kahden tunnin välein. Paras valinta on vedenkestävä ja koostumukseltaan sellainen aurinkosuoja, jota on helppo levittää lasten iholle, kuten suihke tai rasva.

Lisäksi on muita suojautumismenetelmiä, kuten UV-suojavaatteet. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery –lehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan kankaan suojakerroin riippuu sen materiaalista, neuloksen tyypistä ja väristä.

Pyri välttämään suoraa auringonpaistetta haitallisimpana ajankohtana, klo 10–16. Alle 6-kuukautisia lapsia ei kuitenkaan saa koskaan altistaa suoralle auringonvalolle heidän herkän ihonsa vuoksi. Lisäksi aurinkorasvaa ei suositella vastasyntyneille, vaan heidät tulisi suojata fyysisin menetelmin tai vauvaystävällisillä tuotteilla.

Palaneen ihon hoito

Vauvojen ja lasten auringonpolttamat paranevat useimmiten itsestään ilman mitään toimenpiteitä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin olla polttamatta ihoa alun alkaenkaan. Jos iho pääsee palamaan, voidaan noudattaa seuraavia Amerikan ihotautilääkäriyhdistyksen suosituksia:

Rakkuloita ei tulisi puhkaista, vaan niiden annetaan noudattaa fysiologista kulkuaan. Kosteusvoiteella voidaan rauhoittaa paikallista punoitusta ja kuumotusta . Yksi hyvin tehokas ainesosa ihonhoitotuotteissa on kalamiini.

Nainen levittää aurinkorasvaa pojan selkään rannalla.
Vaaleaihoiset ja -hiuksiset lapset ovat alttiimpia haitallisille ultraviolettisäteille, koska heillä on vähemmän melaniinia, luonnollista ja suojaavaa pigmenttiä.

Ihon palaminen ja ihosyöpä

Jos iho palaa lapsena monta kertaa, ihosyövän riski kasvaa. Ihosyövät ovat maailman yleisimpiä kasvaimia, ja viime vuosina tapaukset ovat selvästi lisääntyneet.

Vauvan ja lapsen ihon palaminen voi olla ikävää ja kivuliasta sekä aiheuttaa huolta lisäämällä elinikäistä melanooman riskiä.

Ennaltaehkäisy on ensisijaista

On sanomattakin selvää, että ennaltaehkäisy on paras lääke. Siksi on suositeltavaa käyttää jo pienestä pitäen laajakirjoisen suojan tarjoavaa aurinkorasvaa, jonka SPF on vähintään 50.

Aurinkorasvaa tulee lisätä kahden tunnin välein tai aina uimisen jälkeen. Lisäksi fyysiset suojat, kuten aurinkolasit, hatut tai UV-suojavaatteet, ovat erittäin tärkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.