Imetettävän vauvan nestehukka voi olla vakava ongelma - Äitiyden ihme
 

Imetettävän vauvan nestehukka

Imetettävän vauvan nestehukka
Eva Maria Rodriguez Diego

Kirjoittanut ja tarkastanut ammattikirjoittaja ja liikuntakasvatuksen asiantuntija Eva Maria Rodriguez Diego.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Imetettävän vauvan nestehukka voi olla vakava terveydellinen ongelma. Vanhemman on hyvä olla tietoinen nestehukan aiheuttamista oireista, jotta vaivasta mahdollisesti kärsivälle vauvalle osataan hankkia kiireellistä apua.

Vastasyntyneessä lapsessa on vettä jopa 70-85% kehon painosta. Ongelmallista on se, että lapsen kyky varastoida nestettä kehoonsa on huonompi kuin aikuisen. Vauva menettää runsaasti nestettä virtsan, ulosteen, hikoilun, itkun, oksennuksen ja jopa hengityksen kautta. 

Vaikka lapsen menettämä neste on korvattavissa säännöllisesti syödyllä ravinnolla, ei ole pahitteeksi kurkata vauvan vaippaan ymmärtääksesi, miksi lasta tulee syöttää säännöllisesti. Vaipan sisältö on hyvä mittari, jonka avulla huomaat, milloin vauva tarvitsee lisää nestettä.

Imetettävän vauvan nestehukka – oireet

Nesteen poistuminen kehosta on normaalia, ja poistunut neste korvaantuu vauvalle syötetyllä äidinmaidolla. Joissain tapauksissa vauva ei kuitenkaan saa tarpeeksi nestettä.

Kun vauvaa syötetään pullolla, on maidon menekkiä helppo seurata, kun taas imetyksen aikana syötyä maidon määrää on vaikeampi arvioida. Mistä siis tietää, milloin vauva on saanut tarpeeksi nestettä, ja millaiset ovat nestehukan oireet?

Imetettävän vauvan nestehukka voidaan todeta seuraavista oireista:

 • Kuivat huulet ja suu
 • Kuivat limakalvot (esimerkiksi sieraimet)
 • Vähemmän kuin 6 märkää vaippaa vuorokauden aikana
 • Kiinnostuksen puute syömistä kohtaan
 • Vauvan pään aukile (pehmeä kohta kallossa) on kuopalla
 • Itkiessä ei muodostu kyyneleitä
 • Vauvan ärtyneisyys
 • Tumman värinen ja väkevän hajuinen virtsa
 • Vauvan iho on kuiva ja veltto ja palautuu painettaessa hitaasti normaaliksi
 • Vauvan silmät ovat kuopalla
 • Välinpitämättömyys ja voimattomuus
Imetettävän vauvan nestehukka

Imetettävän vauvan nestehukka – aiheuttajat

Yksi yleisimmistä vauvan nestehukkaan johtavista syistä on se, että lasta ei imetetä 8-12 kertaa vuorokaudessa ja lisäksi aina, kun vauva haluaa rintamaitoa. Jos vauva ei herää syömään, tulee vanhempien herättää lapsi – sekä päivällä että yöllä – jotta vauva nauttii nestettä säännöllisesti. Muista, että lapsi menettää nestettä jatkuvasti, ja menetetty neste tulee korvata, vaikka vauva ei maitoa erikseen vaatisikaan.

Toinen yleinen syy imetettävän vauvan nestehukkaan on väärä imuote. Jos vauvalla on väärä imuote imetettäessä, ei hän saa tarpeeksi maitoa, vaikka kuinka yrittäisi imeä. Väärä imuote voi aiheuttaa monia muitakin ongelmia, niin vauvalle kuin äidillekin.

Voi myös olla, että äidin keho ei tuota tarpeeksi maitoa. Tämä ei ole kovin yleistä, mutta on silti mahdollista.

Jos huomaat vauvallasi nestehukan merkkejä, eikä lapsesi kasva kunnolla, on tärkeää suorittaa toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Ne voivat olla esimerkiksi lisämaidon antaminen tuttipullon avulla tai yritys lisätä äidinmaidon tuotantoa.

Joissain tapauksissa vauva saattaa kieltäytyä syömästä, mikä voi myös aiheuttaa nestehukan oireita.  Tällaiseen käytökseen on monia syitä; voi esimerkiksi olla, että vauva ei saa hyvää otetta rinnasta tai äidin rinnan maitotiehyet ovat tukkeutuneet. Vauva saattaa myös kärsiä vatsavaivoista – kuten ilmavaivoista tai ummetuksesta – tai jostain muusta ongelmasta, kuten esimerkiksi nenän tukkoisuudesta.

Vauva voi menettää nestettä myös kuumeen tai ripulin seurauksena, mikä on hyvin yleistä . Kun vauva on sairas, ruoka maittaa hänelle huonosti.

Vauvan altistuminen kuumuudelle – esimerkiksi korkeiden lämpötilojen, kostean ilman tai kuumalla säällä ulkoilun takia – saattaa aiheuttaa liiallista hikoilua, jolloin myös nesteitä haihtuu vauvan ihon kautta normaalia enemmän.

Imetettävän vauvan nestehukka – hoitokeinot

Keinot hoitaa vauvan nestehukkaa riippuvat ongelman aiheuttajasta sekä nestehukan vakavuudesta. Jos huomaat vauvallasi merkkejä kevyestä nestehukasta, tilanteen seuraaminen yleensä riittää. Syötä vauvaa useammin, pidä oireita silmällä ja huolehdi, että oireet häviävät.

Imetettävän vauvan nestehukka

Jos huomaat vauvasi olevan sairas ja nestehukan muuttuvan vakavammaksi, on syytä lähteä sairaalaan, jotta lapsi saa tarvitsemansa hoidon ja mahdollisesti nesteitä suonensisäisesti. Lähde välittömästi lääkäriin tai päivystykseen, jos huomaat vauvalla joitakin seuraavista oireista:

 • Vauvan vaippa ei ole kastunut kuuteen tai useampaan tuntiin
 • Vauva on ärtynyt tai huonotuulinen
 • Vauva on epätavallisen veltto
 • Kylmät ja/tai laikukkaat kädet ja jalat
 • Todella kuivat limakalvot, kuiva suu, halkeilevat huulet ja kuivat silmät

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.