10 luonnollista keinoa hoitaa vauvan kuivaa ihoa
 

10 luonnollista keinoa hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Vauvan kuivaa ihoa voi hoitaa luonnollisin keinoin usealla tavalla. Kaikki niistä eivät kuitenkaan sovi vastasyntyneille. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.
10 luonnollista keinoa hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2022

Vauvan kuivaa ihoa voidaan hoitaa useilla luonnollisilla keinoilla, vaikkakaan kaikki niistä eivät sovellu käytettäväksi vastasyntyneillä. Kuiva iho on hyvin yleinen lapsuudessa, ja tästä syystä jaamme muutamia ei-farmakologisia vaihtoehtoja sen hoitamiseksi. Pane muistiin!

10 luonnollista keinoa hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Vauvan kuiva iho on usein suuri huolenaihe vanhemmille, mutta sitä voidaan lievittää ottamalla käyttöön eräät kotikonstit.

1. Huoneen ilmankostuttimet

Vauvan ihon kuivumisen ehkäisemiseksi huoneilma kannattaa pitää lämpimänä ja hieman kosteana.

Ilmankostuttimet ovat laitteita, jotka on suunniteltu saamaan aikaan raikas ja miellyttävä ympäristö, joka ei kuivata ihoa tai limakalvoja. Niiden vaikutus ei ainoastaan pidä ihon pintaa kosteutettuna, vaan tekee myös pehmentävistä aineista entistä tehokkaampia.

On huomattava, että ultraviolettisäteily ja lämpötila eivät ole ainoita ihon terveyteen vaikuttavia ulkoisia tekijöitä. Kosteus äärimmäisillä tasoillaan määrittää veden määrän stratum corneumissa eli orvaskeden uloimmassa kerroksessa.

2. Kehäkukka hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Kehäkukkavoiteita käytetään haavojen paranemisen stimuloimiseen ja joidenkin ihosairauksien, mukaan lukien ekseeman, hoitoon. Ne auttavat vähentämään tulehdusta, parantamaan ihon pinnan rakennetta ja ulkonäköä sekä poistamaan pintabakteerit.

On aina suositeltavaa valita tuotteita, jotka sisältävät luonnollisia uutteita ja joissa ei ole kemiallisia lisäaineita, jotta vauvojen herkkä iho ei ärsyynny.

3. Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt ovat aromaattisista kasveista johdettuja tuotteita, joilla on hyödyllisiä biologisia ominaisuuksia ja tiettyjä lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Niistä avokadoöljy on yksi kosteuttavimpia, sillä se sisältää runsaasti E-vitamiinia, A-vitamiinia ja rasvahappoja.

On tärkeää olla varovainen levitettäessä öljyjä tai voiteita lasten iholle, sillä ihosta tulee liukkaampi ja näin kaatumis- ja putoamisriski kasvaa.

4. Kolloidinen kaura eli kaurasilkki

Hienoksi jauhettua kauraa, joka tunnetaan myös nimellä kolloidinen kaura eli kaurasilkki, käytetään melko usein rauhoittamaan kutisevaa ja ärtynyttä ihoa. Syynä on se, että sillä on tulehduksenvastainen teho ja se säätelee ihon pH:ta.

Kolloidisesta kaurasta valmistetut kylvyt ovat yksi helpoimmista ja edullisimmista tavoista rauhoittaa vauvan kuivaa ihoa. Journal of Drugs in Dermatology –lehdessä hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tämä vilja korjaa ihon suojakerroksen vaurioita ja parantaa sen pinnalla elävän mikrobiomin koostumusta.

Kaura hoitaa kuivaa ihoa.
Kolloidisesta kaurasta valmistettu kylpy on helppo, edullinen ja erittäin tehokas strategia ihon kosteuttamiseksi ja ihokudosvaurioiden korjaamiseksi.

Saatat olla kiinnostunut myös tästä: 10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

5. Lyhyet kylvyt ja riittävän harva pesuväli

Kuivaihoisia vauvoja ei kannata kylvettää liian usein. Useimmat vauvat tarvitsevat kylvyn yleensä vain kerran tai kahdesti viikossa.

Lisäksi kylvettäessä on tärkeää ottaa huomioon joitakin suosituksia:

 • Suosi synteettisiä saippuoita tai mietoja puhdistusaineita.
 • Älä pidä lasta vedessä yli kymmentä minuuttia.
 • Kuivaa iho puuvillapyyhkeellä hankaamatta.

6. Neutraalit ja kemikaalittomat saippuat

Pediatric Dermatology -lehden julkaisun mukaan vastasyntyneiden vauvojen iho on kuivempi kuin vanhemmilla lapsilla. Sopivat kosmeettiset tuotteet auttavat pitämään vauvojen herkän orvaskeden kosteutettuna, suojattuna ja vahingoittumattomana.

Väärin valitun öljyn tai saippuan käyttö voi muuttaa ihon pH:ta ja aiheuttaa ihottumaa, ärsytystä tai kutinaa.

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan on suositeltavaa käyttää pehmeitä ja neutraaleja synteettisiä saippuoita, jotka eivät sisällä hajusteita eivätkä vaahtoa liikaa.

7. Probiootit

Probioottien käyttö auttaa pitämään suoliston bakteerikannan tasapainossa. Lisäksi se edistää terveen limakalvon kehittymistä säätelemällä suolistobakteerien määrää.

Tällä tavalla Lactobacillus GG -maitohappobakteerien antaminen vauvoille auttaa pienentämään atooppisen ihottuman ja kuivan ihon riskiä. Tulokset eivät kuitenkaan ole välittömiä, ja solujen vaihtuvuuden ja näiden mikro-organismien tasapainon aikaansaamiseksi tarvitaan riittävästi aikaa.

8. Aloe vera -geeli hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Tätä kosmeettista valmistetta saadaan aloe vera -kasvista, jota käytetään rauhoittamaan erilaisia vaivoja, kuten auringonpolttaman aiheuttamaa ärsytystä.

Kuten eräässä tieteellisessä tutkimuksessa kerrotaan, aloe vera -geelillä on tärkeitä terveyshyötyjä, kuten seuraavat:

 • Estää bakteerien kehittymistä
 • Stimuloi immuunijärjestelmää
 • Parantaa haavat

9. Melaleuca alternifolia

Teepuuöljyä saadaan Melaleuca alternifolia -kasvin lehdistä, ja se on yksi yleisimmin käytetyistä tuotteista erilaisten ihosairauksien, mukaan lukien ihottuman, hoitoon.

Sen teho perustuu sen parantaviin, antibakteerisiin ja tulehduksenvastaisiin ominaisuuksiin. Lisäksi teepuuöljy ei tässä tapauksessa auta ainoastaan parantamaan kuivan ihon ulkonäköä, vaan myös lievittämään kutinaa.

Kuivalla iholla kannattaa käyttää puuvillaisia vaatteita.
Luonnonmukaiset vaatteet ovat hyvä valinta kuivalle, herkälle tai atooppiselle iholle.

10. Oikeanlaiset vaatteet

Kuivaihoisten kannattaa valita kokonaan puuvillasta tai muista luonnonkuiduista valmistettuja vaatteita. Lisäksi suositellaan käyttämään sellaisia vaatteita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty kemikaalituotteita.

Joissakin vaatteissa on vauvoja ärsyttäviä saumoja tai merkkilappua. Ne on suositeltavaa leikata tai irrottaa mahdollisten haitallisten reaktioiden välttämiseksi.

Perushoito kuivan ihon ehkäisemiseksi vauvoilla

Luonnolliset hoitokeinot eivät ole ainoa vaihtoehto vauvan kuivalle iholle, vaan on olemassa myös muita hoitotoimenpiteitä, jotka pitävät ihon toimintakykyisenä ja varjelevat sen suojakerrosta. Näitä strategioita ovat esimerkiksi sopivien kosmeettisten tuotteiden käyttö, ihon säännöllinen puhdistus ja jatkuva kosteutus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Akhtar N, Zaman SU, Khan BA, Amir MN, Ebrahimzadeh MA. Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):693-701. PMID: 21928714.
 • Maharjan H. Radha, Nampoothiri P. Laxmipriya, Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 5, Issue 1, 2015, Pages 21-26,
  ISSN 2225-4110, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006.
 • Capone K, Kirchner F, Klein SL, Tierney NK. Effects of Colloidal Oatmeal Topical Atopic Dermatitis Cream on Skin Microbiome and Skin Barrier Properties. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):524-531. PMID: 32484623.
 • Saijo S, Tagami H. Dry skin of newborn infants: functional analysis of the stratum corneum. Pediatr Dermatol. 1991 Jun;8(2):155-9. doi: 10.1111/j.1525-1470.1991.tb00308.x. PMID: 1923986.
 • Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J, Szczapa J, Vanaclocha F, Gelmetti C. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009 Jul;23(7):751-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03140.x. PMID: 19646134.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.