Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen
 

Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen

Luomet ovat ihon kasvaimia, joista suurin osa on hyvänlaatuisia. Koska ihomuutos voi olla myös pahanlaatuinen, on eri tyyppiset luomet hyvä tunnistaa.
Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Luomet ovat ihon kasvaimia, ja suurin osa niistä on hyvänlaatuisia. Koska ihomuutos voi olla myös pahanlaatuinen, on vanhempien hyvä tunnistaa erityyppiset luomet ja etenkin tietää, miltä epänormaali ihomuutos näyttää.

Mitä luomet ovat?

Luomi on siis ihon hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain. Luomia tai luomen kaltaisia ihomuutoksia on tunnistettu noin 60 erilaista. Näistä tavallisimpia ovat pigmenttiluomet, joita on lähes jokaisen ihossa. Muut luomet ovat peräisin ihon eri kudoksista ja apuelimistä, ja suurin osa niistä on harvinaisia.

Lähestulkoon jokaisella ihmisellä on ihossaan pigmenttiluomia. Syntymähetkellä tai pian syntymän jälkeen ilmestyviä luomia kutsutaan synnynnäisiksi luomiksi ja myöhemmin syntyviä luomia hankituiksi luomiksi. Siinä, missä joillakin ihmisillä on vain muutama luomi, toisilla niitä on satoja. Luomien määrään vaikuttavat eniten sukualttius ja aurinkoaltistus.

Luomet voivat kasvaa, muuttua ja kadota. Luomien määrä kasvaa lapsuuden ja nuoruuden aikana, on suurimmillaan 30-40 vuoden iässä ja alkaa tämän jälkeen vähentyä.

Kaikki mitä tarvitsee tietää lasten luomista

Luomet ovat yleensä muodoltaan pyöreitä tai soikeita ja väriltään ruskeita. Luomi voi olla täysin ihon myötäinen ja sileä tai koholla ihosta. Yleisen uskomuksen mukaan koholla oleva luomi tarkoittaa ihosyöpää tai muita ongelmia, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Terveen luomen reunat ovat selkeät, eikä läpimitta normaalisti ylitä 5 millimetriä.

Ihmisen ihon väri liittyy hänen luomiensa väriin. Eurooppalaista alkuperää olevilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on tyypillisesti vaaleanruskeita tai -punaisia luomia, kun taas henkilöillä, joiden hiukset ja iho ovat tummemmat, myös luomet ovat tummanruskeita tai mustia.

Vaarallinen luomi on tyypillisesti epäsymmetrinen ja kooltaan suuri, minkä lisäksi sen väri on epätasainen tai siinä on useampaa väriä.

Vaikka luomet ovatkin yleensä vaarattomia, eivätkä ne vaadi erityistä hoitoa, lasta kannattaa pyytää kertomaan kaikista mahdollisista ihon muutoksista.

Kuinka tunnistaa epänormaalit luomet?

Vaikka tämä onkin harvinaista, luomi voi muuttua pahanlaatuiseksi kasvaimeksi. Tätä voi edesauttaa esimerkiksi liiallinen auringon UV-säteilylle altistuminen. Terveet ja normaalit luomet ovat oireettomia, eli ne eivät aiheuta kutinaa tai polttavaa tunnetta, eivätkä vuoda tai turpoa, eikä iho niiden ympärillä muutu punoittavaksi tai kalpeaksi.

Jos luomi kasvaa nopeasti tai muuttuu ulkonäöltään, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Vaarallinen luomi on tyypillisesti epäsymmetrinen ja kooltaan suuri (yli 1 cm), minkä lisäksi sen väri on epätasainen tai siinä on useampaa väriä.

Luomia ei suositella poistettavan tai käsiteltävän, ellei niiden epäillä olevan pahanlaatuisia tai elleivät ne kutise, pistele, vuoda tai muuten haittaa henkilön elämää.

Mikä on melanooma?

Lapsen luomet ja epänormaalien ihomuutosten tunnistaminen

Melanooma tulee usein esiin ihoon, luomiin ja auringonottoon liittyvissä keskusteluissa. Melanooma on vaarallinen ihosyöpä, joka saa alkunsa ihon pigmenttisoluista. Luomessa tapahtuva muutos voi olla melanooman ensioire, mutta kaikista melanoomista vain 20-30 % kehittyy luomeen. Ihomelanoomaa voidaan epäillä luomen muuttumisen ja ulkonäön perusteella.

Melanooma on hyvin harvinainen alle 18-vuotiailla, mutta tämä ei tarkoita, etteikö lapsikin voisi siihen sairastua. Melanooman riskiä lisäävät seuraavat tekijät:

  • Ihon toistuva palaminen lapsena ja muu runsas aurinkoaltistus.
  • Luomien suuri määrä.
  • Ärjyluomien suuri määrä (viisi tai enemmän).
  • Aikaisemmin poistettu melanooma.
  • Lähisukulaisilla todettu melanooma yhdistettynä omien luomien runsaaseen määrään.
  • Synnynnäinen, yli 20 cm:n läpimittainen luomi.

Voidaanko luomien syntymistä estää?

Kuten mainitsimme, lähes kaikilla ihmisillä on pigmenttiluomia, ja jotkut ovat toisia alttiimpia niiden ilmestymiselle. Luomien määrään vaikuttavat ennen kaikkea sukualttius ja aurinkoaltistus. Lapset on tärkeä suojata aina vaatteilla ja aurinkovoiteella, etenkin päivän kuumimpina tunteina.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.