10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle
 

10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

Atooppisen ihon hoitoon on olemassa erilaisia lääkkeitä ja keinoja, mutta kaikki niistä eivät sovellu käytettäviksi vauvoille.
10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2022

Atooppinen ihottuma on yksi yleisimmistä lapsuusajan ihosairauksista. Se ilmaantuu usein jo vauvaiässä ja rauhoittuu lapsuusvuosien aikana. Osalla potilaista vaiva puhkeaa kuitenkin uudestaan aikuisiässä. Kyseessä on pitkäaikainen tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa lapselle epämiellyttävää ihon kutinaa ja hilseilyä. Vauvan atooppiselle iholle paras hoito ovat yleensä säännölliset kylvyt ja kortisonivoidehoidot, minkä lisäksi oireita voidaan pyrkiä lievittämään tietyillä luonnollisilla keinoilla. Niiden käyttämisestä on kuitenkin aina tärkeää keskustella lääkärin kanssa etukäteen.

Vauvan atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti, jonka taustalla ovat ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Se puhkeaa yleensä jo vauvaiässä ja rauhoittuu myöhemmin lapsuuden aikana, mutta voi alkaa vaivata uudestaan aikuisiässä. Kyseessä on yleinen vaiva, josta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä noin 25 % lapsista ja 25–30 % aikuisista.

Taipumus atooppiseen ihottumaan on osittain perinnöllinen, ja osa potilaista kärsii myös muista atooppisista sairauksista, kuten astmasta, allergisesta nuhasta tai ruoka-aineallergioista. Suurimmalla osalla potilaista atooppinen ihottuma on lieväoireinen. Oireet pahenevat usein talvikaudella, minkä lisäksi muun muassa ihon mikrobit, ruoka-aineet, kosmetiikka, hikoilu, ilmasto ja psyykkiset tekijät voivat vaikuttaa oireiden ilmaantumiseen.

Atooppisen ihottuman tyypillisiä iho-oireita ovat:

  • Kutina
  • Punoitus
  • Kuivuus
  • Karheus
  • Rikkoumat

10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

Atooppisen ihottuman hoitoon käytetään kortisonivoiteita, kalsineuriinin estäjävoiteita, UV-valohoitoja ja sisäisiä lääkehoitoja, minkä lisäksi ihon säännöllinen kosteutus perusvoiteilla on tärkeä osa hoitoa. Mikäli ihottuma on levinnyt laajalle, kutiaa huomattavasti tai muodostaa rupia, on lapsi tärkeää viedä lääkärin tutkittaviksi. Lääkäri voi määrätä lapselle tarvittaessa vahvoja kortisonivoiteita, kalsineuriinin estäjävoiteita tai antihistamiineja. Vauvoilla atooppista ihottumaa pahentavat usein ruoka-aineallergiat, joten niiden mahdollisuus on tärkeää selvittää.

10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

Alla listaamme 10 luonnollista hoitoa, joilla vauvan atooppisen ihottuman aiheuttamia oireita voidaan pyrkiä lievittämään. Niitä tulee kuitenkin käyttää ainoastaan lääkärin luvalla.

1. Lämpimät kylvyt

Pienillä lapsilla säännölliset kylvyt ja ihon pesu ovat tärkeässä roolissa atooppisen ihottuman hoidossa. Lapsi viettää päivittäin vähintään 15 minuuttia kylvyssä, jotta iho kostuu kunnolla, minkä jälkeen ihottumakohdat voidellaan yksiprosenttisella hydrokortisonivoiteella. Tämän lisäksi iho kosteutetaan perusvoiteella 1–2 kertaa päivässä. Kortisonivoidehoitojakso saa kestää korkeintaan kaksi viikkoa, minkä jälkeen siitä on pidettävä vähintään 10 päivän tauko. Lasta kylvettäessä on suositeltavaa käyttää mietoja ja hajusteettomia puhdistusaineita.

2. Kehäkukka

Kehäkukkavoidetta ja -öljyä voidaan käyttää tiettyjen ihosairauksien, kuten ekseeman, hoitoon. Kehäkukalla on tulehdusta ehkäiseviä, antibakteerisia ja ihoa hoitavia ominaisuuksia. Pienelle lapselle kannattaa käyttää luonnollisia tuotteita, jotka eivät sisällä ihoa mahdollisesti ärsyttäviä kemikaaleja.

3. Aloe vera

Aloe veraa on käytetty jo pitkään erilaisten iho-ongelmien hoidossa sen erinomaisten ominaisuuksien vuoksi, ja siitä voi olla apua myös lapsen atooppisen ihottuman hoidossa. Aloe veralla on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

  • Tulehdusta ehkäisevät ja lievittävät ominaisuudet
  • Kipua lievittävät ominaisuudet
  • Kosteuttavat ominaisuudet
  • Parantumista edistävät ominaisuudet
  • Antimikrobiset ominaisuudet
  • Antibakteeriset ominaisuudet

4. Probiootit ja prebiootit

Joidenkin tutkimusten mukaan probiooteilla ja prebiooteilla sekä perusvoiteen varhaisella käytöllä saattaa olla atooppista ihottumaa vähentävä vaikutus. Siitä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa, mitä probioottikantaa tai -kantojen yhdistelmää tulisi käyttää, kuinka pitkä hoidon tulisi olla tai mikä on sopiva annostus. Probioottisten valmisteiden rutiinimaista käyttöä ei yleensä suositella niin lapsille kuin aikuisillekaan.

10 luonnollista hoitoa vauvan atooppiselle iholle

5. Auringonkukkaöljy

Vauvan atooppinen ihottuma voi liittyä välttämättömien rasvahappojen puutteeseen, ja tätä vaivaa voidaan hoitaa paikallisesti auringonkukkaöljyllä. Tämä runsaasti rasvahappoja sisältävä öljy imeytyy ihoon nopeasti ja tehokkaasti ja voi auttaa lievittämään atopian oireita.

6. Rohtopurasruoho

Rohtopurasruoho sisältää runsaasti välttämättömiä omega-6-rasvahappoja. Paikallisesti käytettynä se lievittää atooppiseen ihottumaan liittyvää epämukavuutta.

7. Helokkiöljy

Rohtopurasruohon tavoin myös helokkiöljy sisältää runsaasti gammalinoleenihappoa, omega-6- ja omega-3-rasvahappoja sekä E-vitamiinia. Kaikki nämä aineosat ravitsevat ja kosteuttavat ihoa ja ylläpitävät sen kosteustasapainoa. Helokkiöljy voi lievittää pinnallisten ihovaurioiden aiheuttamaa kutinaa ja kirvelyä luonnollisten tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta.

8. Kaura

Kauralla on kutinaa ehkäiseviä, anti-inflammatorisia, antioksidanttisia, prebioottisia ja ihoa korjaavia ominaisuuksia, minkä vuoksi lämmin kaurakylpy voi olla hyvä apu ihon kutinasta kärsivälle lapselle.

9. Teepuuöljy

Teepuuöljyllä on antiseptinen, antibakteerinen ja anti-inflammatorinen vaikutus, ja sitä on käytetty erilaisten ihosairauksien, kuten ekseeman, hoitoon. Se voi myös auttaa lievittämään ihon kutinaa ja kuivuutta.

10. Kookosöljy

Sen lisäksi, että kookosöljy kosteuttaa tehokkaasti ihoa, se sisältää tiettyjä antibakteerisia ominaisuuksia, jotka vähentävät ihottumaan liittyvän vakavan tulehduksen riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Knoell KA, Greer KE. Atopic dermatitis. Pediatr Rev. 1999 Feb;20(2):46-51; quiz 52. doi: 10.1542/pir.20-2-46. PMID: 9989110.
  • Leung DY, Bieber T. Atopic dermatitis. Lancet. 2003 Jan 11;361(9352):151-60. doi: 10.1016/S0140-6736(03)12193-9. PMID: 12531593.
  • Braun F, Lachmann D, Zweymüller E. Der Einfluss eines synthetischen Detergens (Syndet) auf das pH der Haut von Säuglingen [Effect of a synthetic detergent (Syndet) on the pH of the skin of infants]. Hautarzt. 1986 Jun;37(6):329-34. German. PMID: 3087911.
  • Verallo-Rowell VM, Dillague KM, Syah-Tjundawan BS. Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis. Dermatitis. 2008 Nov-Dec;19(6):308-15. PMID: 19134433.
  • Akhtar N, Zaman SU, Khan BA, Amir MN, Ebrahimzadeh MA. Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):693-701. PMID: 21928714.
  • Capone K, Kirchner F, Klein SL, Tierney NK. Effects of Colloidal Oatmeal Topical Atopic Dermatitis Cream on Skin Microbiome and Skin Barrier Properties. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):524-531. PMID: 32484623.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.