Vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseen
 

Vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseksi

Sisarusten välillä on usein riitoja, eikä niitä voida täysin välttää. Näillä vinkeillä voit kuitenkin opettaa lapsesi ratkaisemaan ne toisiaan kunnioittaen.
Vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseksi
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 03 tammikuuta, 2023

Sisarusten väliset riidat ovat erittäin turhauttavia vanhemmille ja voivat saada heidät hermoromahduksen partaalle. Joissakin tapauksissa ne ovat pelkkiä väittelyitä, jotka päättyvät kyyneliin ja huutamiseen, kun taas toisissa tapauksissa sisarukset saattavat lyödä tai töniä toisiaan tai rikkoa tavaroita. Tilanne stressaa rauhallisimpiakin aikuisia. Haluatko tietää, mitä voit tehdä sisarusten välisissä riitatilanteissa? Tässä artikkelissa jaamme hyödyllisiä vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseksi.

Kun sisarukset riitelevät, vanhempien on tärkeää yrittää rauhoitella heitä ja rohkaista heitä puhumaan siitä, mikä on saanut heidät pois tolaltaan. Kaikilla osapuolilla tulisi myös olla mahdollisuus selittää syynsä. Meidän on opetettava lapset jo pienestä pitäen ottamaan huomioon muiden tunteet sekä ymmärtämään, että heidän käytöksensä voi vaikuttaa toisiin.

Vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseksi

Pienet lapset ilmaisevat tunteitaan vähemmän hallitulla tavalla kuin aikuiset, koska heillä ei vielä ole työkaluja sen tekemiseksi. Siksi, kun lapsi haluaa jotain eikä saa sitä, hänessä herää vihaa, joka on yksi perustunteista. Vanhemmat lapset kykenevät hallitsemaan vihaansa paremmin, mutta pienemmät lapset eivät vielä pysty siihen.

Jos lapsen viha kohdistuu sisarukseen, joka ei lainaa hänelle lelua, he päätyvät tappelemaan siitä, kumpi pystyy parempaan. Usein se on tapa saada vanhempien huomio. Mitä siis voimme tehdä välttääksemme sisarusten väliset riidat? Tässä on joitakin vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Opeta heitä jakamaan

Usein sisarusten väliset riidat puhkeavat siksi, että kumpikin haluaa saman esineen. Tästä syystä on tärkeää opettaa heidät jakamaan tavaroita toistensa kanssa. Meidän on selitettävä heille, että he molemmat voivat pitää esinettä vuorotellen, ja tällä tavalla kumpikin voittaa.

2. Älä suosi yhtä lasta

Jos osoitamme millään tavalla suosivamme yhtä lapsista, saamme aikaan ainoastaan kateutta sisarusten välille. Tämä voi myös johtaa jatkuviin tappeluihin. Siksi on parasta olla puolueeton, kuunnella molempia ja ryhtyä sitten toimeen.

Äiti auttaa lapsiaan ratkaisemaan erimielisyydet.
Toisen sisaruksen suosiminen riitatilanteen sovittelussa aiheuttaa vain lisää ongelmia heidän välilleen. On parasta, että kumpikin saa ilmaista oman kantansa.

3. Opeta lapsia hallitsemaan vihaansa

Kun lapset suuttuvat, he tuntevat turhautumista ja raivoa. Tuolla hetkellä he kiihtyvät kauttaaltaan, mikä estää heitä ajattelemasta selkeästi. Tästä syystä heitä on opetettava painamaan jarrua hetkeksi ennen kuin he käyvät sisaruksensa kimppuun. Tällä tavalla he voivat pikkuhiljaa oppia hallitsemaan vihaansa.

4. Vahvista positiivisesti hyvää käytöstä

Jos lapsi yrittää ratkaista riidan sisaruksensa kanssa rauhallisesti, vuoropuhelun ja neuvottelun pohjalta, meidän tulee onnitella häntä siitä. Kun lapset sen sijaan turvautuvat tappeluun ongelman ratkaisemiseksi, meidän on oltava lujia ja tarvittaessa otettava heiltä pois jokin etuoikeus, jos tällainen käytös jatkuu ajan myötä.

5. Vältä vertailemasta sisaruksia

Me kaikki olemme joskus turhautuneina tai vihaisina tietyssä tilanteessa sanoneet tyypillisen lauseen “Katso, miten hyvin veljesi käyttäytyy!” Tällaiset lauseet on kuitenkin pyrittävä tukahduttamaan, sillä ne vain lietsovat lisää riitoja sisarusten välille. Kun emme ole tyytyväisiä toisen lapsen käytökseen, meidän on tehtävä se hänelle selväksi sekoittamatta siihen toisen sisaruksen tekemisiä.

6. Älä puutu asiaan, kun he riitelevät

Vaikka riitatilanteisiin on erittäin vaikeaa olla puuttumatta, on tärkeää antaa lasten yrittää ratkaista ne itse. Tällä tavalla he oppivat neuvottelemaan eivätkä ala kantaa meille kaunaa siksi, että he luulevat meidän olevan toisen sisaruksen puolella.

Jos keskustelu muuttuu aggressiivisemmaksi, kuuntelemme heitä kumpaakin vuorotellen, jotta he voivat selittää mitä on tapahtunut. Emme valitse puolia, vaan ainoastaan tarjoamme heille mahdollisia ratkaisuja, jotta he voivat valita niistä mielestään parhaan. Jos he kuitenkin lyövät toisiaan, meidän tulee puuttua tilanteeseen heti ja erottaa heidät toisistaan.

7. Opeta heitä pyytämään anteeksi

Kun joku lapsista tekee jotain asiatonta, hänen tulee osata pyytää anteeksi ja myöntää virheensä. Tämä on positiivinen asenne, joka tulee estämään monet tappelut eri tilanteissa. Lisäksi on tärkeää, että lapsesi oppivat myös hyväksymään sisarustensa anteeksipyynnöt.

Kolme sisarusta tappelemassa samasta lelusta.
On tärkeää opettaa lapset ratkaisemaan riidat vuoropuhelun kautta, jotta he voivat päästä kaikkia osapuolia hyödyttävään sopimukseen.

8. Opeta lapsia neuvottelemaan

Lastemme kasvattaminen niin, että he osaavat selvittää erimielisyydet neuvottelemalla, on erittäin tärkeää yhteisymmärrykseen pääsemiseksi ja tappeluiden välttämiseksi. Jos he ymmärtävät tämän jo pienestä pitäen, he osaavat käydä vaihtokauppaa kumpaakin osapuolta hyödyttävällä tavalla.

9. Vinkkejä sisarusten välisten riitojen välttämiseksi: ole hyvä roolimalli

On turhaa pyytää lapsia kohtelemaan muita hyvin ja olemaan tappelematta, jos he huomaavat, että vanhemmilla on sama asenne. Jos he kuulevat meidän esimerkiksi sanovan, että joku on typerä eikä ymmärrä mistään mitään, hekin alkavat käyttää tällaisia lauseita. Jos itse osoitamme aggressiivista käytöstä, kuinka voimme odottaa, että lapsemme eivät yritä ratkaista ongelmia samalla tavalla?

10. Valvo, mitä he katsovat televisiosta ja mitä he pelaavat

On erittäin tärkeää valvoa, millaista sisältöä lapset näkevät ja millaisia pelejä he pelaavat. On esimerkiksi paljon lapsilta kiellettyjä televisio-ohjelmia, joita vanhemmat antavat heidän silti katsoa. Kaikki ohjelmat, sarjat tai elokuvat, joissa riidat ratkaistaan väkivalloin, vain rohkaisevat lapsia käyttäytymään näin.

Sisarusten välisten riitojen välttämisestä

Nyt tiedät joitakin vinkkejä, joita voit toteuttaa käytännössä välttääksesi sisarusten väliset riidat. On totta, että lasten tappelu aiheuttaa vanhemmille stressiä, eivätkä nämä aina osaa toimia oikein niiden välttämiseksi. On selvää, että meidän on opittava käsittelemään konflikteja, koska ne ovat osa elämää. Sisarusten väliset riidat eivät ole miellyttäviä, mutta voimme opettaa lapsiamme ratkaisemaan ne toisiaan kunnioittaen.

Lapset saattavat joutua elämänsä aikana moniin tilanteisiin, joissa he ovat eri mieltä keskenään, mutta tämä ei tarkoita, että heillä olisi oikeus olla epäkohteliaita muita kohtaan, saati satuttaa tai lyödä toisia. Nämä opetukset ovat erittäin tärkeitä, koska ne auttavat heitä paitsi välttämään tappelut sisarustensa kanssa, myös soveltamaan niitä lopun elämäänsä kaikkien ihmisten kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Miguel, P. M. (2010). Peleas entre hermanos. Escuela en acción. Infantil, (10636), 34.
  • Dunn, J. (1986). Relaciones entre hermanos. Morata.
  • Elias, M. J. (2014). Educar con inteligencia emocional: Cómo conseguir que nuestros hijos hijos sean sociables, felices y responsables. DEBOLS! LLO.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.