4 hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä - Äitiyden Ihme
 

4 hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä

4 hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ennen pelin ja toisinaan myös leikin aloittamista täytyy päättää, miten joukkueet muodostetaan tai mikä kunkin osallistujan rooli on. Esimerkiksi kuurupiilossa on päätettävä, kuka toimii etsijänä ja ketkä piiloutuvat. Tänään listaamme neljä hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä.

4 hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä

1. Pitkän tikun vetäminen

Pitkän tikun vetäminen on perinteinen tapa valita leikin tai pelin roolit. Siihen tarvitaan sama määrä tikkuja kuin leikkijöitä on.  Tikkujen pituudet voivat vaihdella, mutta yhden tikun täytyy olla muita tikkuja selvästi pidempi. Tikkuina voi käyttää esimerkiksi syömäpuikkoja, tulitikkuja, ohuita oksia tai mitä tahansa pieniä tikkuja.

Aikuisen tai yhden lapsista tulee puristaa tikkuja kämmenensä sisällä niin, että ne näyttävät ulospäin saman pituisilta. Tämän jälkeen jokainen osallistuja valitsee vuorollaan tikun. Tikkuja pitelevä henkilö saa viimeisen tikun, jos hän osallistuu peliin tai leikkiin. Osallistuja, joka saa pisimmän tikun, saa valita haluamansa roolin. Vaihtoehtoisesti lyhyimmän tikun valinnut voi olla niin sanottu häviäjä ja saada esimerkiksi kuurupiilossa etsijän roolin.

2. Käsitorni

Käsitornissa osallistujat seisovat vierekkäin muodostaen ringin. Yksi lapsista asettaa toisen kätensä ringin keskelle, minkä jälkeen seuraava lapsi asettaa oman kätensä hänen kätensä päälle. Tätä jatketaan, kunnes kaikki lapset ovat asettaneet kätensä päällekkäin ja muodostaneet käsitornin. Tämän jälkeen kaikki huutavat yhteen ääneen “1, 2, 3… käsitorni!” Kolmosella alimmaisena kättään pitävä lapsi nostaa kätensä tornin päälle, ja kaikki huutavat “Torni on purettu!” Välittömästi tämän jälkeen lapset vetävät kätensä tornista ja nostavat sen ilmaan.

4 hauskaa tapaa jakaa lasten roolit leikeissä ja peleissä

Jokainen lapsi päättää kääntääkö kätensä ilmaan niin, että kämmen osoittaa rinkiin vai siitä ulospäin. Se lapsi, jonka kämmen osoittaa eri suuntaan kuin muiden käsi, saa päättää haluamansa roolin leikissä tai pelissä. Jos kaikkien kämmen osoittaa samaan suuntaan, toistetaan käsitorni-arvonta.

3. Vähemmistön jalat

Yksi hauska tapa määrätä roolit leikissä tai pelissä on ohjata lapset seisomaan rinkiin toinen jalka ringin keskellä niin, että kaikkien varpaiden päät koskettavat toisiaan. Kun lapset ovat valmiina, he sanovat kovaan ääneen “1, 2, 3… vähemmistön jalat!”. Tällöin jokainen päättää, vetääkö jalkansa pois ringistä vai jättääkö sen paikoilleen. Tämän jälkeen lasketaan, onko ringissä vai ringin ulkopuolella enemmän jalkoja. Vähemmistöön kuuluvat jatkavat samaa arvontatapaa, kunnes jäljellä on vain yksi lapsi.

4. Kultaa ja hopeaa

Tämä tapa määrätä roolit on toimiva etenkin, kun lapset pitää jakaa joukkueisiin. Kaksi joukkueiden kapteenia asettuu seisomaan vastakkain muutaman metrin päähän toisistaan. Toinen kapteeneista aloittaa asettamalla toisen jalkansa eteensä ja sanomalla “kultaa”. Samalla toinen kapteeni tekee saman ja sanoo “hopeaa”.

Kapteenit toistavat tätä, liikkuen lähemmäksi toisiaan. Kun he ovat tarpeeksi lähellä toisiaan, toinen kapteeneista yrittää astua toisen kapteenin jalan päälle ja sanoa “minun”. Se, joka tässä onnistuu, sanoo “osuin” ja laittaa jalkansa poikittain oman jalkansa ja toisen kapteenin jalan väliin. Se, joka ensimmäisenä pystyy tähän, saa valita joukkueensa jäsenet ensimmäisenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.