13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen - Äitiyden ihme
 

13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen

Sen sijaan, että korotat ääntäsi ja moitit lastasi tämän huonosta käytöksestä, hyödynnä positiiviseen käytökseen kannustavia lausahduksia.
13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien on toisinaan vaikea tietää, miten toimia lapsen käyttäytyessä huonosti. Tällöin he saattavat korottaa ääntään tai torua tai rangaista lasta. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että tällainen toiminta voi vahingoittaa lapsen emotionaalista kehitystä. Tänään jaamme tällaisia tilanteita varten 13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen. Monien psykologien ja pedagogisten teorioiden mukaan tämän tyyppisten kannustavien ja rohkaisevien sanojen käyttäminen on huomattavasti tehokkaampi vaihtoehto kuin rankaiseminen.

13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen

1. Jos teet (tietyn asian), saat (palkinnon)

On todistettu, että positiivisen käytöksen vahvistaminen tuottaa tehokkaampia tuloksia kuin negatiivisen käytöksen rankaiseminen. Jos haluat, että lapsesi toistaa jotain tiettyä käyttäytymistä, sinun tulee vahvistaa sitä. Jos taas haluat, että jokin tietty käytös loppuu, sinun tulee lopettaa käytöksen rankaiseminen.

Palkintojen ei tarvitse olla materiaalisia, vaan esimerkiksi lapsen kanssa leikkimistä, puistoon tai elokuviin menemistä, pyöräretkeä tai ulkoilua.

13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen

2. Tiedän, että pystyt parempaan

On tärkeää pystyä vakuuttamaan lapsi siitä, että luotat siihen, että lapsi osaa käyttäytyä ja tehdä asiat oikein.

3. Olen todella ylpeä sinusta

Kerro lapselle olevasi iloinen lapsen saavutuksista ja vaivannäöstä, vaikka asiat eivät aina menisikään putkeen. Tällä tavoin kannustat lasta tekemään paremmin seuraavalla kerralla.

4. Jos jatkat tällaista käytöstä, en kuuntele sinua

Jos huudat tai selität lapselle, mitä hän teki väärin, se vain vahvistaa vääränlaista käyttäytymistä. Tämä johtuu siitä, että huomioit lasta silloin, kun hän käyttäytyy negatiivisesti. Parasta tällaisina hetkinä olisikin lähteä pois huoneesta tai sanoa, että poistut huoneesta, jolloin et enää anna huomiotasi lapsen negatiiviselle käytökselle.

5. Kerro aina totuus, älä valehtele

Monet lapset valehtelevat, koska pelkäävät, että heille huudetaan, tai koska he eivät pysty erottamaan tarua totuudesta. Sinun tulisikin palkita lasta, kun hän kertoo totuuden. Osoita lapselle tämän olleen rohkea, kun puhui totta.

6. Jos rauhoitut, löydämme kyllä ratkaisun

Joskus lapset itkevät, kun vanhemmat eivät mene heidän oikkuihinsa mukaan. Auta lasta rauhoittumaan ja etsikää yhdessä ratkaisu tilanteeseen.

7. Yritä uudelleen

Jos lapsi teki jotain väärin, sen sijaan että keskittyisit vääränlaiseen käytökseen, anna lapselle mahdollisuus korjata virheensä.

8. Rakastan sinua

Kun kerrot lapsellesi usein rakastavasi häntä, autat lapsen itsetunnon kehittymisessä, lasta käyttäytymään paremmin sekä olemaan positiivisempi.

13 lausahdusta, jotka kannustavat lasta hyvään käytökseen

9. Muistatko, että sinun piti…? Teitkö jo…?

Sen sijaan, että toruisit tai huutaisit lapselle siitä, että hän ei tehnyt jotakin sovittua tehtävää, kannattaa asia esittää positiivisella tavalla: voit muistuttaa lastasi, mitä hänen piti tehdä.

10. Teit virheen, mutta voit oppia siitä

Lapsen on tärkeämpää ymmärtää itse tehneensä virheen, kuin se, että sanoisit “Minähän sanoin”. Aivan kuten aikuisetkin, myös lapset oppivat omista virheistään.

11. Olen apunasi

Tällä lauseella osoitat lapsellesi, että olet hänen apunaan, mikäli hän apua tarvitsee. Tämä sanonta auttaa lasta luottamaan siihen, että hän voi tulla luoksesi, jos hän tuntee olevansa hukassa.

12. Uskon sinuun ja tiedän, että pystyt siihen

Tämän avulla juurrutat lapseesi luottamuksen, jota hän tarvitsee tullessaan kertomaan sinulle, mitä hän aikoo tehdä. Se myös auttaa motivoimaan lasta näkemään vaivaa tavoitteensa eteen.

13. Tiedän, ettet tarkoittanut pahaa

Tämän lauseen avulla varmistat, että lapsi ei tee asiaa uudelleen, sillä uskoit ja luotit häneen.

Nyt kun tunnet positiiviseen käyttäytymiseen kannustavia lausahduksia, on sinun tehtäväsi ottaa ne käyttöön. On tärkeää huomioida lapsen hyvät teot ja vahvistaa niitä kertomalla, kuinka paljon rakastat lastasi ja kuinka ylpeä hänestä olet. Käytä edellä mainittuja sanontoja arjessanne, niin tulet huomaamaan positiivisia tuloksia lapsesi käytöksessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.