Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää - Äitiyden Ihme
 

Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää

Anteeksiannon taidon opettaminen lapsille on tärkeää, jossa heistä kasvaa vastuullisia aikuisia.
Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2019

Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on yksi vaikemmista tehtävistä, joita vanhemmat kohtaavat. Anteeksi antaminen ja pyytäminen ovat avaimia onnen ja sisäisen rauhan löytämiseen sen lisäksi, että ne ovat täydellinen yhdistelmä terveiden perhe- ja ystävyyssuhteiden ja jopa menestyvän liiketoiminnan ylläpitämiseksi.

Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää

Lapsi, joka pyytää anteeksi, osaa tunnistaa omat virheensä ja kokee olevansa niistä vastuussa. Tässä tiivistyy tämän asian tärkeys. Anteeksiantoa ymmärtävistä lapsista kasvaa vastuullisia aikuisia, jotka tulevat tekemään töitä saavuttaakseen kaiken potentiaalinsa. Tämän seurauksena he kehittävät itselleen empatiakykyä ja emotionaalista terveyttä, jotka auttavat heitä pääsemään yli päivittäin kohdatuista haasteista.

Anteeksiantokyvyn arvo lapsilla

Kykyä antaa anteeksi pidetään yhtenä ihmisolennon tärkeimmistä arvoista. Siksi sen opettaminen lapsille on korvaamaamattoman tärkeää. Tämä kyky voi auttaa kumpaakin osapuolta konfliktitilanteessa. Anteeksi antaminen vapauttaa syyllisen huonosta omatunnosta ja uhrin kokemastaan katkeruudesta.

Siksi on tärkeää tietää:

  • Kuinka annetaan anteeksi. Hyväksymällä, että syyllisen ei tarvitse korvata virhettään, ja että rikkomus voidaan unohtaa.
  • Kuinka pyydetään anteeksi. Tämä tarkoittaa oman syyllisyyden tunnistamista ja ymmärrystä siitä, että on tapahtunut vahinkoa. Tässä vaaditaan nöyryyttä oman virheen myöntämiseksi. Se vaatii lisäksi kykyä katua, mikä kertoo siitä, että samaa virhettä ei haluta enää toistaa.
Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää

Kuinka opettaa lasta antamaan anteeksi?

Lapset ovat pienestä pitäen hyvin tietoisia vahingoista, joita sanoilla ja teoilla voidaan saada aikaan. Tämä kuitenkin muuttuu sitä mukaa, kun he varttuvat. Sen vuoksi lapsen  kasvatukseen on tärkeää sisällyttää opetuksia, joilla hänelle voidaan havainnollistaa anteeksiannon tärkeyttä.

Hyödynnä nämä vinkit ja sovella niitä lapsesi ainutlaatuiseen persoonallisuuteen ja oppimistapoihin:

Opeta näyttämällä esimerkkiä

Lapsen elämän ensimmäiset oppitunnit tapahtuvat kotona vanhempien esimerkin kautta. Vältä siis puhumasta pahaa toisista silloin kun lapsesi on lähistöllä.

Myös vihanpuuskia lapsen edessä tulee välttää. Mutta jos taas tulee tilanne, jossa olet väärässä jostakin asiasta, ole nöyrä ja pyydä anteeksi. Tällä tavoin lapsi oppii, että jokainen tekee virheitä ja ansaitsee tilaisuuden saada anteeksi.

Opeta lasta antamaan anteeksi

Tämä vaatii sitä, että keskustelet lapsesi kanssa. Auta häntä ymmärtämään, miltä tuntuu loukata toista, vaikka ei olisi sitä tarkoittanutkaan.

Selitä hänelle että jokainen tekee virheitä, mutta että muiden loukkausten unohtaminen tekee hänen olostaan paremman. Ja opeta tietysti myös esimerkin kautta. Anna lapsellesi anteeksi silloin, kun hän tekee virheitä – tarkoituksellakin – ja osoita armollisuuttasi myös muita kohtaan.

Auta lasta kasvattamaan itsetuntoaan

Ota tehtäväksesi antaa lapsellesi terve itsetunto osoittamalla häntä kohtaan rutkasti rakkautta. Aseta järkeviä rajoja ja sääntöjä, jotka kehittävät lapsen omaa kykyä kieltäytyä asioista tarvittaessa.

Samat rajat ja säännöt auttavat lastasi myös erottamaan erilaisia tilanteita. Kiinnitä lapseesi huomiota ja ylistä oikeita tekoja. Muuta lapsesi virheet arvokkaiksi oppimiskokemuksiksi.

Kun omistaudut lapsellesi kunkin kasvuvaiheen aikana, opetat häntä sillä elämään ilman katkeruutta, kipua tai kaunoja. Tällä tavoin hän voi elää onnellista elämää sekä nyt sekä tulevaisuudessa.

Tämän lisäksi hän tulee oppimaan, että jokaisella ihmisolennolla on oma fyysinen ja emotionaalinen tilansa, jota on kunnioitettava.

Anteeksi antamisen opettaminen lapselle on tärkeää

Puhu lapselle vihaamisen vaaroista

Hyödynnä pelejä, leluja ja jokapäiväisiä tilanteita auttaaksesi lastasi ymmärtämään, kuinka negatiivinen asia anteeksiantamattomuus on. Opeta hänelle, että katkeruus muodostaa esteitä kestävien ihmissuhteiden tielle, ja että se ei vahingoita ainoastaan sitä osapuolta, joka ei suostu antamaan anteeksi.

Opeta lastasi rakastavalla tavalla karkottamaan negatiiviset ajatukset mielestään.

Tunteiden ilmaiseminen on elintärkeää

Rohkaise ja opeta lastasi ilmaisemaan tunteitaan rauhallisella ja myönteisellä tavalla.

Kerro hänelle, että itkeminen on sallittua. Anna lapsellesi myös muita keinoja ilmaista itseään. Näitä ovat esimerkiksi piirtäminen, kirjoittaminen tai esitelmän teko omista tunteistaan. Tämä auttaa lastasi kanavoimaan tunteitaan asianmukaisella tavalla.

Anteeksiannon opettaminen lapsille on välttämätöntä. Samalla sinun on autettava lastasi asettamaan rajoja myrkyllisille ihmissuhteille, jotta hän oppii välttelemään vihaa, raivoa, manipulointia, kateutta ja muuta tuhoisaa käytöstä.

Hyödynnä kaikkia käytössäsi olevia välineitä. Tarinat, elokuvat, pelit ynnä muut ovat kaikki avuksi emotionaalisesti tasapainoisen aikuisen kasvatuksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.