Voivatko lapset syödä sushia?
 

Voivatko lapset syödä sushia?

Tässä artikkelissa kerromme, voivatko lapset syödä sushia, yhtä maailman suosituimmista itämaisista ruoista.
Voivatko lapset syödä sushia?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2023

Sushi on yksi maailman suosituimmista itämaisista ruoista. Se voidaan valmistaa monella tavalla, ja erilaisia muunnelmia on joka makuun. Sushiin liittyy kuitenkin tietty mikrobiologinen riski. Siksi kerromme tänään, voivatko lapset syödä sushia.

Ensimmäiseksi on syytä pitää mielessä, että sushia ei tule syödä raskauden aikana. Raaka kala saattaa sisältää mikro-organismeja, jotka voivat vaarantaa sikiön hengen. Ruokamyrkytystä pidetään tässä yhteydessä erityisen vaarallisena.

Voivatko lapset syödä sushia?

On tärkeää odottaa, että lasten immuunijärjestelmä on täysin kehittynyt, ennen kuin heille annetaan sushia. Muutoin vaarana on mikro-organismien aiheuttama infektio, josta voi koitua vakavaa haittaa. On arvioitu, että lasten vastustuskyky toimii täysin 5-vuotiaasta alkaen. Tässä iässä lapsi voi jo maistaa raa’asta kalasta valmistettua sushia. Jos lapselle halutaan tarjota tällaista ruokaa jo ennen kyseistä ikävuotta, siinä ei tule olla raakaa kalaa.

Sushi tarjoillaan yleensä hyvin tulisen tahnan, wasabin, kanssa. Sitäkään ei suositella lapsille, koska se voi aiheuttaa sierainten ärsytystä ja polttelua. Se on liian vahva tuote syötäväksi pienenä.

Tyttö maistaa sushia.
Sushi sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja omega-3:a, jotka edistävät sydämen ja verisuonten terveyttä sekä ehkäisevät tiettyjä sairauksia.

Sushin hyödyt

Vaikka sushi onkin elintarvikehygienian näkökulmasta herkkä ruokalaji, sillä on tiettyjä terveyshyötyjä, kun se otetaan osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Friteerattuja ja leivitettyjä versioita tulee kuitenkin välttää, koska niihin voi kertyä transrasvahappoja.

Sushi parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Sushi valmistetaan yleensä rasvaisesta kalasta, kuten lohesta. Tämä tuote sisältää runsaasti omega-3:a. Näiden rasvahappojen on osoitettu olevan hyödyksi sydän- ja verisuoniterveydelle niiden tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen vuoksi. Tässä suhteessa ne vähentävät valtimonkovettumataudin riskiä.

Sushi ehkäisee kilpirauhassairauksia

Kilpirauhasen oikeanlaisen toiminnan turvaamiseksi on tärkeää varmistaa, että ruokavaliosta saadaan sopivasti rautaa ja jodia. Tämä osoitetaan Biological Trace Element Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Jos jodin saanti on riittämätöntä, voi kehittyä kilpirauhasen vajaatoiminta, joka voi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan ja kehon koostumukseen.

Sushista saa laadukasta energiaa

Kalan lisäksi riisi on oleellinen osa sushia. Riisistä saa korkealaatuisia hiilihydraatteja, joilla on alhainen glykeeminen indeksi. Se onkin erinomainen tuote energiatasojen pitämiseksi ylhäällä, mikä on ehdottoman tärkeää ihmisille, jotka liikkuvat paljon – kuten lapset!

Juurekset, palkokasvit ja riisi ovat parhaita hiilihydraattien lähteitä ruokavaliossa. Ne ovat aina parempi vaihtoehto kuin pasta, joka sisältää pitkälle jalostettuja jauhoja, joilla on merkittävä vaikutus verensokeritasoihin. Keskipitkällä aikavälillä ne voivat vaikuttaa haitallisesti aineenvaihdunnan toimintaan.

Alle viisivuotiaat eivät saa syödä sushia, jos se sisältää raakaa kalaa.
Sushia ei kannata tarjota alle 5-vuotiaille lapsille, koska sen sisältämät mikro-organismit voivat aiheuttaa infektion. Yksi vaihtoehto on valmistaa sushi korvaamalla raaka kala surimilla.

Lapset voivat syödä sushia 5-vuotiaasta alkaen

Kuten jo todettiin, lapset voivat alkaa syödä sushia 5-vuotiaana. On kuitenkin parempi odottaa hieman pidempään ennen kuin heille tarjotaan tulisia mausteita, kuten wasabia. Tätä ennen on parasta välttää kaikkia raakaa kalaa sisältäviä ruokia mikro-organismien aiheuttaman infektioriskin pienentämiseksi.

Muista kuitenkin, että sushin voi valmistaa monella eri tavalla. Raaka kala voidaan korvata surimilla tai jollain muulla kalaproteiinivalmisteella. Niihin ei liity mikrobiologista riskiä, joka voisi vaikuttaa haitallisesti lapsen terveyteen, joten ne soveltuvat täysin kulutukseen missä tahansa elämänvaiheessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.