Minkä ikäiset lapset voivat syödä juustoa?
 

Minkä ikäiset lapset voivat syödä juustoa?

On tärkeää tietää, minkä ikäiset lapset voivat alkaa syödä juustoa turvallisesti. Löydät vastauksen täältä.
Minkä ikäiset lapset voivat syödä juustoa?

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2022

Juusto on yksi niistä elintarvikkeista, joita suositellaan lähes mihin tahansa ruokavalioon. Se sisältää välttämättömiä ravintoaineita, kuten kivennäisaineita ja vitamiineja. Lisäksi siitä voi saada runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja. Mutta minkä ikäiset lapset voivat alkaa syödä juustoa? Jatka lukemista.

On syytä panna merkille, että kaikkia elintarvikkeita ei voi tarjota lapselle heti ensimmäisinä kuukausina, kun lisäruokien antaminen on aloitettu. Joitakin niistä on rajoitettava ruoansulatushäiriöiden, allergioiden, intoleranssien tai tukehtumisen välttämiseksi.

Lapset voivat alkaa syödä juustoa 6 kuukauden iässä

6 kuukauden yksinomaisen imetyksen jälkeen ruokavalioon voidaan alkaa lisätä muita ruokia. Juusto on niistä yksi, joskaan aivan kaikki lajikkeet eivät sovellu tämän ikäisille. On tärkeää kiinnittää huomiota pakkausmerkintöihin, jotta tarjottu tuote varmasti sisältää vain maitoa, suolaa, juoksutusainetta ja entsyymejä. Lisäksi juuston tulee olla pastöroitu.

Jotkut tuorejuustot, joita ei ole lämpökäsitelty, saattavat sisältää esimerkiksi listeriabakteereja. Tämän mikrobin nieleminen voi aiheuttaa lapselle vakavia terveysongelmia, joten sitä tulee välttää kaikin keinoin. On huomattava, että lasten immuunijärjestelmä on vielä epäkypsä eikä pysty taistelemaan moniakaan infektioita vastaan. Kovat juustot sisältävät pienemmällä todennäköisyydellä mikro-organismeja, joten niitä voidaan tarjota turvallisesti.

Kova juusto on turvallisempi valita pienille lapsille.
Kovat juustot, kuten parmesaani, sisältävät pienimmällä todennäköisyydellä patogeenisia mikrobeja, joten ne ovat hyvä valinta lapsille.

Älä valitse vähärasvaisia juustoja

Kun lapselle tarjotaan juustoa, on tärkeää välttää vähärasvaisia juustoja. Rasva on välttämätön ravintoaine hormonaalisen tasapainon varmistamiseksi, rasvattoman kudoksen suojaamiseksi ja rasvaliukoisten vitamiinien saamiseksi. Se on ravintoaine, jota ei tulisi rajoittaa.

Yleensä rasvaisissa juustoissa on suurempi ravintotiheys. Ne sisältävät myös korkean biologisen arvon proteiineja, jotka ovat välttämättömiä lihasmassan kehitykselle. Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on tärkeää varmistaa, että lapset saavat proteiinia päivittäin 1,3 grammaa painokiloa kohden.

Älä kuitenkaan tarjoa lapsille erittäin voimakkaan makuisia juustoja, koska niitä ei yleensä oteta hyvin vastaan. On parempi aloittaa miedommilla lajikkeilla, jotta lapset voivat vähitellen totutella juustojen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Juusto on myös tärkeää raastaa tai pilkkoa hyvin pieniksi palasiksi tukehtumisvaaran välttämiseksi. Lasta tulee joka tapauksessa aina valvoa juustoa käsitellessään.

Allergiset reaktiot juustolle

On syytä huomata, että lapsille voi puhjeta allergia lehmänmaidon proteiineille. Tässä tapauksessa juustoa ei voi syödä, koska se voi aiheuttaa vakavia oireita. Tämä osoitetaan Clinical Pediatrics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Jos huomaat lapsellasi nokkosihottumaa, hengenahdistusta, suun turvotusta tai oksentelua, vältä jatkossa kyseisen elintarvikkeen tarjoamista.

Voit aina keskustella lastenlääkärin kanssa ennen juuston lisäämistä lapsen ruokavalioon mahdollisten riskien vähentämiseksi. Kyseessa voi olla myös laktoosi-intoleranssi, joka aiheuttaa oireita juustoa syödessä.

Vauva pureskelee isoa juustopalaa.
Juustoa voidaan tarjota vauvoille kuusikuukautisesta alkaen, mutta joitakin varotoimia on tehtävä tukehtumisen välttämiseksi ja mikrobiologisten riskien vähentämiseksi.

Juusto on sopiva elintarvike lasten ruokavalioon

Juusto on siis hyvä elintarvike lasten ruokavalioon. Sitä voidaan alkaa tarjota kuusikuukautisesta lähtien, joskin on tärkeää valita sopiva lajike turhien mikrobiologisten riskien välttämiseksi. Juuston syöntiä tulee aina valvoa tukehtumisen välttämiseksi.

Jos havaitset lapsellasi haittavaikutuksia tai oireita juuston syömisen jälkeen, suosittelemme ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä lastenlääkäriin. Jos lapsella on intoleranssi tai allergia, juuston poistaminen ruokavaliosta voi olla tarpeen joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Muutoin lapsen terveys voi keskipitkällä aikavälillä vaarantua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.