Hiilihydraattien hyödyt lapsille
 

Hiilihydraattien hyödyt lapsille

Lapset saavat hiilihydraateista eräitä terveyshyötyjä, jotka on hyvä tietää. Jatka lukemista saadaksesi selville, miksi niitä kannattaa sisällyttää lasten ruokavalioon.
Hiilihydraattien hyödyt lapsille

Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2022

Lapset saavat hiilihydraateista monia terveyshyötyjä, joista kannattaa olla tietoinen. Näiden ravintoaineiden tulisi kuulua päivittäiseen ruokavalioon hyvän terveyden ylläpitämiseksi, mutta kaikki hiilihydraatit eivät ole yhtä tärkeitä. Yleissääntönä on, että etusijalle kannattaa aina asettaa monimutkaiset hiilihydraatit, sillä ne vaikuttavat verensokeritasoihin vähäisemmässä määrin.

Ensin on kuitenkin huomioitava, että monet kaupoissa myytävät runsashiilihydraattiset elintarvikkeet ovat liian pitkälle jalostettuja. Esimerkki tästä ovat lasten murot, joissa on vain vähän kuitua ja paljon sokeria. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti varsinkin fyysisesti passiivisten lasten aineenvaihduntaan.

Hiilihydraattien hyödyt lapsille

Tässä ovat hiilihydraattien tärkeimmät hyödyt lapsille. On syytä mainita, että näitä ravintoaineita ei kannata vähentää pienten lasten ruokavaliosta, vaikka niillä onkin nykyään huono maine.

Hiilihydraatit ovat tärkeä energianlähde pienille lapsille.
Lasten kasvu edellyttää täysipainoista, monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Hiilihydraatit ovat välttämättömiä ravintoaineita, joiden tulisi kuulua pienten lasten ruokavalioon. Etusijalle tulisi tietenkin asettaa monimutkaiset hiilihydraatit jalostettujen hiilihydraattien sijaan.

1. Ne edistävät kasvua

Hiilihydraatit (tarkemmin ottaen glukoosi) ovat ravintoaineita, jotka kykenevät aktivoimaan ihmisen aineenvaihdunnan yhden anabolisimmista reiteistä, mTOR-reitin. Tämä mekanismi on oleellinen kudosten kasvulle, mikä on varsin tärkeää lapsuudessa. Siksi riittämätön hiilihydraattien saanti lapsuudessa voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen keskipitkällä aikavälillä.

Hiilihydraattien riittävän saannin lisäksi on kuitenkin tärkeää kattaa muidenkin välttämättömien ravintoaineiden tarve asianmukaisen kasvun turvaamiseksi. Esimerkiksi vitamiinien puute voi aiheuttaa muita rakenteellisia ongelmia, kuten riisitautia.

2. Ne antavat puhtia

Hiilihydraattien pääasiallinen tehtävä on toimia energialähteenä kovatehoisissa aktiviteeteissa. Niitä suositellaankin syömään ennen liikuntaa suorituskyvyn parantamiseksi. Hiilihydraattivaje voi nopeuttaa väsymyksen ilmaantumista ja haitata suorituskykyä.

Edellä mainitun lisäksi sokerit edistävät myös liikunnan jälkeistä palautumista stimuloimalla glykogeenivarastojen muodostumista, jotka ovat elimistön glukoosivarastoja. On osoitettu, että tämän prosessin tehostamiseksi näiden ravintoaineiden yhteydessä kannattaa nauttia reilu annos biologiselta arvoltaan korkealaatuisia proteiineja. Näin vältytään myös lisävammojen riskiltä.

3. Ne edistävät suolen toimintaa

Monimutkaisten hiilihydraattien mukana tulee yleensä kuitua, josta saadaan useita terveyshyötyjä:

  1. Se ei sula suolistossa ja lisää ulostemassaa, nopeuttaa sen kulkua suoliston läpi ja estää ummetusta.
  2. Se turvaa mikrobiotan muodostavien “hyvien” bakteerien selviytymisen ruoansulatuskanavassa.
  3. Se hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, mikä pienentää korkean verensokerin riskiä.Huomaa, että tarkoitamme nimenomaan monimutkaisia hiilihydraatteja, joita on esimerkiksi täysjyväviljassa, pähkinöissä, kaurassa ja tummassa riisissä. Leivonnaisissa tai makeisissa olevista puhdistetuista sokereista ei saa näitä hyödyllisiä vaikutuksia.

Vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa kuidun saanti on yleensä vähäistä. Kuitua olisi saatava päivittäin vähintään 25 grammaa, mitä on vaikea saavuttaa pienten lasten kohdalla. Kun ruokavaliossa puolestaan on liikaa yksinkertaisia sokereita, lisääntyy suoliston käyminen ja ulosteen kuivuus. Molemmissa tilanteissa jätteen kulku suoliston läpi hidastuu ja syntyy ummetusta, kroonista vatsakipua ja ilmavaivoja.

Yksinkertaiset sokerit aiheuttavat vatsakipua ja ummetusta.
Puhdistetun sokerin liiallinen kulutus voi aiheuttaa toistuvaa vatsakipua lapsille. Monimutkaisten hiilihydraattien säännöllinen syönti voi kuitenkin edistää suositellun kuituannoksen saamista.

Tunne hiilihydraattien hyödyt lapsille

Hiilihydraatit ovat siis välttämättömiä ravintoaineita terveydelle missä tahansa iässä. Niitä on oltava ruokavaliossa säännöllisesti ja tasapainoisessa suhteessa muihin ravintoaineisiin nähden, jotta keho toimisi optimaalisesti.

Glukoosin puute voi heikentää suorituskykyä tai lisätä väsymystä. Etusijalle on kuitenkin aina asetettava monimutkaiset hiilihydraatit (joita saa vihanneksista, palkokasveista ja täysjyväviljasta) jalostettujen tai ultraprosessoitujen hiilihydraattien sijaan.

Lopuksi on syytä huomata, että lasten on tärkeää harrastaa liikuntaa säännöllisesti  painottaen voimaharjoittelua. Näin sokereita käytetään pääasiallisena energialähteenä, ne eivät muunnu ja kerry rasvaksi ja ehkäistään useat haitalliset vaikutukset aineenvaihduntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mao, Z., & Zhang, W. (2018). Role of mTOR in Glucose and Lipid Metabolism. International journal of molecular sciences19(7), 2043. https://doi.org/10.3390/ijms19072043
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.