Terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille
 

Terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille

Diabetesta sairastavan lapsen ruokavaliosta tulee keskustella ravitsemusasiantuntijan kanssa.
Terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille

Viimeisin päivitys: 24 kesäkuuta, 2023

Jos joku luulee, että diabeetikkojen ja terveiden lasten ravintotarpeiden välillä on eroa, hän on väärässä. Ainoa ero on se, että diabetesta sairastavien lasten on opittava kiinnittämään huomiota siihen, mitä he syövät milloinkin. Kyse on siitä, että he ovat tietoisempia omasta ravitsemuksestaan. Tässä artikkelissa kerromme, millainen on terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille.

Mikä on diabetes?

Diabetes on metabolinen häiriö, jossa elimistö ei pysty hyödyntämään ruoan sisältämiä hiilihydraatteja eli sokereita kunnolla. Lapsilla yleisin on tyypin 1 diabetes, joka ilmaantuu ennen 15 vuoden ikää ja joka vaatii insuliinin käyttöä. Tyypin 2 diabetesta esiintyy enemmän aikuisiällä, mutta nykyään se on yhteydessä lasten yleistyneeseen lihavuuteen eikä vaadi insuliinia.

Lääkärin kuuleminen, ruokailuaikojen hallinta ja hiilihydraattien laskeminen ovat joitakin vinkkejä, jotka auttavat hallitsemaan diabetesta.

Terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille

Diabetesta sairastavien lasten energian ja ravintoaineiden tarve on sama kuin muillakin lapsilla. HealthyChildren -järjestön mukaan heitä on autettava ottamaan vastuuta sairautensa hoidosta itsenäisemmin. Päätavoite terveellisessä syömisessä on pitää verensokeri ja lipidit hallinnassa. Tätä varten ateriasuunnitelman tulisi olla seuraavanlainen:

  • Riittävä: Jotta lapsi saa kaiken tarvitsemansa energian kasvunsa kaikissa vaiheissa niin, ettei hänestä tule yli- tai alipainoista.
  • Tasapainoinen: Energiaa tulisi saada eri ravintoaineista suositellussa suhteessa.
  • Monipuolinen: Ravintoaineita tulee saada eri elintarvikkeista, ja niiden täytyy sopia yhteen lääkehoidon (insuliini) kanssa.
  • Tyydyttävä: Ruokavalion tulee täyttää kaikki ravitsemukselliset tarpeet keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ja parantaa lapsen elämänlaatua.
Aikuinen auttaa lasta mittaamaan verensokerin.
Diabetes johtuu täydellisestä tai osittaisesta insuliinin puutteesta. Insuliini on hormoni, jonka tehtävänä on kuljettaa syömämme sokeri kudoksiin energianlähteeksi.

Miten energia jakautuu päivän mittaan?

50–60 prosenttia kaikesta energiasta on peräisin hiilihydraateista. Esimerkiksi 1800 kilokalorin ruokavaliossa hiilihydraatteja on 225 grammaa. Proteiinin osuus on 12–15 prosenttia, mikä vastaa 67:ää grammaa päivässä. Rasvoja on arviolta 30–35 prosenttia eli 70 grammaa päivässä.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat makroravintoaineita, jotka vaikuttavat suoraan veressä olevan sokerin määrään. Ne voivat olla joko tärkkelyksiä tai yksinkertaisia sokereita. Molemmat muuntuvat lopulta glukoosiksi imeytyäkseen. Joissakin elintarvikkeissa on nopeasti imeytyviä ja toisissa hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Hiilihydraattien imeytymisnopeutta kutsutaan glykeemiseksi indeksiksi (GI).

Sellaiset tekijät kuin ruoan kypsennystapa ja koostumus sekä kuidun, rasvan ja proteiinin määrä nopeuttavat tai hidastavat sokerin imeytymistä. Terveellinen ruokavalio diabetesta sairastaville lapsille sisältää ruokia, joiden glykeeminen indeksi on alle 55. Tässä on muutamia esimerkkejä Diabetes Foundation -säätiön arvioimista elintarvikkeista:

  • Täysmaito tai rasvaton maito ja maitotuotteet
  • Tumma riisi, kaura, ohra, ruis ja runsaskuituiset aamiaismurot
  • Riisinuudelit, sokerittomat keksit ja keitetty kvinoa
  • Palkokasvit, kuten kikherneet, pavut ja herneet
  • Hedelmät: Omenat, persikat, karhunvatukat, päärynät, nektariinit, appelsiinit ja kvittenit sekä monenlaiset vihannekset
  • Kuivatut hedelmät ja pähkinät

Proteiinit

Suositeltavia ovat rasvattomat eläinproteiinit, kuten munanvalkuaiset, nahaton kana, jänis, kalkkuna ja kala. Punaisen lihan syöntiä tulisi rajoittaa. Mitä kasviperäiseen proteiiniin tulee, aminohappojen laadun parantamiseksi on yhdistettävä keskenään erilaisia palkokasveja ja viljoja sekä syötävä pähkinöitä.

Rasvat

Terveellisimmät rasvat diabetesta sairastavien lasten ruokavaliossa ovat omega-3-ryhmän rasvahapot, joita saadaan muun muassa pähkinöistä ja rasvaisesta kalasta, kuten sardiinista, lohesta, palometasta ja tonnikalasta. Öljyistä tulisi valita pääasiassa oliiviöljyä.

Yhdistele ruokia tasapainoisesti

Matalan GI:n hiilihydraatteja voidaan yhdistellä keskenään ja proteiinipitoisten ja hyvien rasvojen lähteiden kanssa. Tämä hidastaa ruoansulatusta, jolloin sokerit imeytyvät suolistosta vähitellen. Lisäksi on suositeltavaa syödä kuitua päivittäin noin 25 grammaa kylläisyydentunteen lisäämiseksi ja ravintoaineiden imeytymisen hidastamiseksi entisestään. Vihanneksista, hedelmistä, viljoista ja palkokasveista saa sekä liukoista että liukenematonta kuitua.

Ruoanlaitossa tulee käyttää erilaisia menetelmiä. Lisäksi ateriarytmin tulee sopia yhteen lääkehoidon, koulunkäynnin sekä sosiaalisen ja perhe-elämän kanssa.

Taapero syö kikherneitä.
Diabetesta sairastavien lasten tulee syödä useita kertoja päivässä, kolme pääateriaa ja 2-3 välipalaa.

Muita vinkkejä terveellisen ruokavalion ylläpitämiseen

Makroravintoaineiden oikeaoppisen valinnan ja jakamisen lisäksi diabeetikkolapsen hoito edellyttää seuraavaa.

Säännölliset lääkärikäynnit

Lastenlääkäri ja ravitsemusasiantuntija ovat ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka seuraavat lapsen kehitystä ja tekevät tarvittavat muutokset ruokailusuunnitelmaan. Erityistä huomiota kiinnitetään hiilihydraattien saantiin, verensokerin hallintaan ja sopiviin insuliiniannoksiin.

Hiilihydraattien laskeminen

Lapsen ja muiden perheenjäsenten tulee harjoitella terveellistä syömistä ja tiedostaa hiilihydraattien laskemisen tärkeys joka aterialla. Insuliiniannos riippuu syödystä hiilihydraattien määrästä. Kun lapsi oppii laskemaan hiilihydraatit, hän voi välillä myös herkutella. Esimerkiksi syntymäpäivillä lapsi voi syödä tiettyjä makeisia, kunhan hän tuntee oikean insuliiniannoksen syötyä hiilihydraattien määrää kohti.

Lue elintarvikkeiden etiketit

Elintarvikkeiden etiketeistä saa hyvää tietoa, joka auttaa verensokerin hallinnassa. Ne näyttävät hiilihydraattien määrän annosta kohti, jolloin lukeman voi kertoa syötävien annosten määrällä. Niistä näkee myös rasvan laadun ja määrän sekä ruoan kalorit. Muita kiinnostavia etiketistä löytyviä ravintoaineita ovat proteiinit.

Lataa sovellus laskeaksesi kalorit tai hiilihydraatit

Monissa sovelluksissa on listattuina eri elintarvikkeita ja annoskokoja. Niiden avulla voidaan laskea syötyjen hiilihydraattien määrä valmistetta kohti sekä kotona että kodin ulkopuolella.

Kirjaa ylös lapsesi syömiset

Jotta voit seurata lapsesi ruokavaliota, sinun tulee kirjata ylös mitä hän syö ja milloin, syötyjen hiilihydraattien määrä ja verensokeritaso. Jos mahdollista, osta elintarvikevaaka ruokien punnitsemiseksi. Näiden tietojen perusteella sekä lääkäri että ravitsemusasiantuntija päättävät, tarvitseeko ruokavaliota muuttaa.

Tarjoa uusia, terveellisiä ja herkullisia ruokia

Voit keskustella ammattilaisten kanssa monipuolistaaksesi lapsesi aterioita ja välipaloja. On tärkeää, että lapsi ei tunne olevansa erityisruokavaliolla sairautensa vuoksi.

Oikeanlainen ruokavalio on avainasemassa

Diabetesta sairastava lapsi ei tarvitse erityisruokavaliota. Kunhan ruokavalio on terveellinen ja ravitseva kuten muillakin lapsilla, se riittää. Matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit tulisi aina yhdistää vähärasvaisiin proteiineihin ja hyviin rasvoihin. Kuidun lähteitä tulisi olla joka aterialla.

Pidä silmällä lapsesi ruokarytmiä, laske hiilihydraatit ja säädä insuliiniannosta. Näitä kolmea sääntöä ei tule koskaan rikkoa. Muista, että lastenlääkäri ja ravitsemusasiantuntija ovat apunasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.