Riisi: ihanteellinen ruoka-aine lapsille
 

Riisi: ihanteellinen ruoka-aine lapsille

Riisi on ravitseva sekä helposti sulava ja pureskeltava ruoka-aine, jota lapset rakastavat. Siksi se on ihanteellista ravintoa lapsille.
Riisi: ihanteellinen ruoka-aine lapsille
Marta Guzmán

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Riisi on hyvin yleinen raaka-aine lasten ruokavaliossa, koska se on helposti saatavilla ja yleensä myös lasten mieleen. Se ei kuitenkaan usein saa ansaitsemaansa kiitosta, vaikka se on erittäin ravitseva ja kiintoisa ainesosa lasten ruokavalioon. Se on oikeastaan ihanteellinen ruoka-aine lapsille.

Jos haluat tietää lisää riisin roolista ja sen hyödyistä ruokavaliossa, sekä saada käytännön ideoita, kehotamme jatkamaan artikkelin lukemista.

Riisi: ihanteellinen ruoka-aine lapsille

Riisi (Oryza sativa) on vilja, jota on viljelty jo yli 8000 vuotta. Sitä käytetään yleisesti monissa maailman maissa, ja joillakin alueilla se on päivittäiseen ruokavalioon kuuluva peruselintarvike. Markkinoilta löytyy sekä pyöreä- että pitkäjyväisiä riisiä.

Kun lapset alkavat kokeilla uusia ruokia 6 kuukauden iässä, ensimmäiseksi heille esitellään viljoista yleensä riisi. Ja myöhemmin se on hyvä vaihtoehto hiilihydraattien lähteeksi, koska se auttaa ruoansulatusta ja sillä on mieto maku.

Myöskään sen ravitsemuksellista laatua ei pidä aliarvioida. Riisissä on runsaasti tärkkelystä, joka on kalorien tärkein lähde ihmisille. Se antaa lapsille heidän tarvitsemansa energian.

Riisi on ihanteellinen ruoka-aine lapsille myös siksi, että siitä saa muitakin erinomaisia ravintoaineita, joita tarvitaan kunnolliseen kehitykseen ja kasvuun. Näitä ovat:

 • Ravintokuitu. Kuidun ansiosta riisi on täydellistä ravintoa ruoansulatusjärjestelmälle: se edistää jätteen kulkeutumista suolistossa, auttaa säätelemään glukoosin imeytymistä ja lisää kylläisyyden tunnetta. Lisäksi sen syönti on yhdistetty pitkällä aikavälillä tiettyjen sairauksien pienempään riskiin.
 • B-vitamiinit, erityisesti tiamiini (B1) ja pyridoksiini (B6). Näitä tarvitaan glukoosin käsittelyyn sekä aivojen ja sydämen pitämiseksi huippukunnossa. Täysjyväviljasta saa myös pienen määrän E-vitamiinia.
 • Kivennäisaineet, kuten magnesium, fosfori, mangaani tai seleeni. Riisi sisältää vähäisemmässä määrin myös sinkkiä ja rautaa.
 • Resistentti tärkkelys: Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että resistentti tärkkelys on hyödyllinen mikrobiotalle, koska se toimii prebioottina.

On syytä huomata, että on aina parempi valita tummaa riisiä, ja tämä pätee myös lasten ruokavalioon. Tätä lajiketta ei ole jalostettu, vaan sen kaikki osat ovat säilyneet (alkio ja leseet) ja siksi se sisältää kaikkia mainittuja ravintoaineita suurempina määrinä.

Huomionarvoisempia ominaisuuksia

Näiden ravintoaineiden lisäksi on syytä huomata, että riisissä on myös muita hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen ruoka-aineen lapsille.

Yhdeltä osin se antaa heille tarvittavaa energiaa tähän elämänvaiheeseen. Jos riisi on täysjyvää tai sen yhteydessä syödään kuitupitoisia ruokia, tämä energia saadaan käyttöön vähitellen ja se takaa sen, että lapset jaksavat arjessa väsymättä.

Myös maha-suolikanavan ongelmista kärsittäessä riisi on erittäin hyödyllinen ruoka-aine. Sisältämänsä kuidun ansiosta se säätelee jätteen kulkua suolessa. Ripulin aikana taas voidaan tarjota keitettyä valkoista riisiä, jolla on lievästi supistava vaikutus ja joka sulaa helposti, jolloin ruoansulatuskanava saa rauhoittua.

Riisi on ihanteellinen raaka-aine lapsille.

Koska riisi maistuu lapsille yleensä hyvin, sitä voidaan tarjota muiden, vähemmän mieluisten ruokien kanssa, esimerkkinä vihannekset tai jotkut kalat. Riisistä voidaan valmistaa myös salaatti, jossa on esimerkiksi mangoa, avokadoa tai omenaa.

Lopuksi on tärkeää huomata, että valkoinen ja ruskea riisi eivät kuulu eniten allergisoiviin elintarvikkeisiin. Riisiä voidaan turvallisesti sisällyttää myös keliakiaa sairastavien lasten ruokavalioon, sillä se on gluteeniton vilja. Tässä tapauksessa tulee tietysti ostaa ainoastaan sellaista riisiä, jonka pakkauksessa lukee “gluteeniton”, jotta gluteenia ei ole varmasti joutunut tuotteeseen ristikontaminaation kautta.

Huolestuttavinta riisissä on mahdollinen arseeni, raskasmetalli, jota on ympäristössä luonnostaan. Tämän ei kuitenkaan tulisi olla syy rajoittaa riisiä lasten ruokavaliossa, kunhan tiettyjä varotoimia noudatetaan:

 • Anna riisin liota muutama tunti ja kaada vesi pois ennen kypsennystä.
 • Kiehauta runsaassa määrässä vettä ja valuta loppu vesi pois.
 • Älä käytä riisiä ylen määrin, vaan osana monipuolista ruokavaliota muiden hiilihydraattilähteiden kanssa: kaurapuuron, kvinoan, täysjyväleivän tai -pastan, mukulakasvien jne.
 • Älä anna pienille lapsille riisipohjaisia valmisteita kasvijuomien tai pannukakkujen muodossa.

Kuinka riisi keitetään?

Riisi voidaan valmistaa usealla tavalla; tämä riippuu osaksi sen käyttötarkoituksesta ja halutusta koostumuksesta. Yksi vaihtoehto on keittää sitä runsaassa vedessä tarvittava aika ja sitten siivilöidä. Tällä tavalla saadaan irtonaisia jyviä. Tämän voi sitten syödä sellaisenaan tai muiden ruoka-aineiden kanssa.

Jos riisiä taas keitetään juuri sopivassa määrässä vettä, lopputuloksena on tiiviimpi lisuke. Sen maku paranee, kun sitä paistaa pienessä määrässä öljyä (ennen keittämistä).

Kun vauvalle aletaan antaa kiinteää ruokaa, moni valmistaa ensin puuroa riisistä ja vihanneksista tai riisistä ja kanasta. Sitä voidaan tarjota myös keittona, jossa jyvät on hyvin kypsennetty, tai keitettynä pienessä määrässä oliiviöljyä.

Lasten kasvaessa mahdollisuudet lisääntyvät ja he voivat syödä sitä samaan tapaan kuin muukin perhe. Koska riisi on niin monipuolinen raaka-aine, se tarjoaa monia mahdollisuuksia.

 • Salaateissa: mm. tomaattien, paprikan, vihreiden papujen, porkkanan, tonnikalan tai kovaksi keitetyn kananmunan kanssa.
 • Paista vihannesten, sienten, kanan tai tofun kanssa.
 • Tomaattikastikkeen tai muiden kastikkeiden (vinaigrette, valkosipuli ja persilja) kera se voi olla täydellinen lisuke lihalle tai kalalle.
 • Riisikeitto, joko liemessä tai minestrone-tyyppisesti.
 • Joitakin perinteisempiä riisireseptejä ovat paella, risotto ja paistettu riisi. Nämä sopivat ainoaksi ruokalajiksi hedelmän tai salaatin kanssa.
 • Riisiä voidaan käyttää myös hampurilaisten, krokettien, lihattomien pyöryköiden ja kaikenlaisten täytteiden valmistukseen.

Kaksi yllättävää reseptiä riisistä

Jotta voit hyödyntää kaikkia tämän lapsille ihanteellisen ruoka-aineen ravitsemuksellisia hyötyjä, tässä on muutama resepti, joiden pääainesosana on riisi.

Riisi-munapallot

Sekä riisi että kananmunat ovat lasten suosikkeja, vaikka aina löytyykin lapsia, jotka inhoavat niitä. Jos sekä riisi että kananmunat maistuvat sinun lapsellesi, tarjoa hänelle ihmeessä tämä ravitseva ja hauska ateria.

Ainekset:

 • Kermaista riisiä
 • Keitetty munankeltuainen

Valmistus:

 • Riisi-munapallojen valmistamiseksi riisi tulee keittää hieman tavallista suuremmassa määrässä vettä, jotta se on hieman kermaista, mutta ei liian.
 • Keitä kananmunaa noin 5 minuuttia. Kuori se ja erota valkuainen keltuaisesta.
 • Leikkaa munankeltuainen neljään osaan.
 • Voitele kätesi kasviöljyllä (sillä, jota käytät tavallisesti), ota reilu annos riisiä ja tee siitä pallo. Tee riisipalloon kolo ja laita kananmuna sen sisään. Tilki kolo ja jatka muovaamista, kunnes saat aikaiseksi kauniin ja maittavan näköisen pallon.

Tarjoa nämä muna-riisipallot lapsillesi päivällisellä. He pitävät niistä varmasti.

Riisiä voi käyttää ruoanlaitossa monella tavalla.

Riisijäätelö

Riisijäätelö on harvinaisempi herkku. Se voi kuitenkin olla aivan yhtä maukasta kuin tavallinenkin jäätelö, ja lisäksi erittäin ravitsevaa. Ota ylös ainekset ja valmistusmenetelmä, niin saat maistuvan jälkiruoan lapsillesi.

Ainekset:

 • 200 g erittäin kermaista riisiä
 • 500 g mangon hedelmälihaa (tässä tapauksessa hedelmäksi on valittu mango, mutta mikä tahansa muukin hedelmä tai maku käy).
 • 2,5 dl maitoa

Valmistus:

 • Keitä riisiä runsaassa vedessä niin, että se on kermaista ja jyvät melkein hajoavat.
 • Kuori ja paloittele kypsät mangot ja vatkaa ne soseeksi tehosekoittimessa hyvin pienessä määrässä vettä. Siivilöi.
 • Laita seuraavaksi mangon hedelmäliha, riisi ja maito tehosekoittimeen ja sekoita useita minuutteja. Korostamme jälleen, että riisin tulee olla erittäin pehmeää, jotta jäätelöön ei jää paakkuja.
 • Kun pirtelö on valmis, siivilöi se ja laita pakastimeen 15–20 minuutiksi. Tämän jälkeen ota jäätelö pakastimesta ja sekoita niin, että jäätynyt ja puoliksi nestemäinen osa sekoittuvat. Laita se sitten takaisin pakastimeen, kunnes se jähmettyy.

Riisi on ihanteellinen ruoka-aine lapsille

Kuten olemme korostaneet läpi artikkelin, on monia syitä lisätä tämä raaka-aine lasten ruokavalioon. Muista kuitenkin, että sitä on tarjottava osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Federación Española de Nutrición. Arroz.
 • Food ans Drug Administration. Arsénico en el arroz y el cereal de arroz: lo que usted debe saber. Mayo 2016.
 • Food and Drug Administration. Food Allergies. Marzo 2022.
 • Harvard T.H.Chan. Fiber. Harvard School of Public Health.
 • Zaman, S. A., & Sarbini, S. R. (2016). The potential of resistant starch as a prebiotic. Critical reviews in biotechnology36(3), 578–584.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.