Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes? - Äitiyden Ihme
 

Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes?

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena veren sokeripitoisuutena. Myös lapset voivat sairastua diabetekseen, joten vanhempien on hyvä tunnistaa tämän ongelman tavallisimmat oireet.
Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 31 elokuuta, 2019

Diabetes on ryhmä sairauksia, joita yhdistää pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Diabetestyyppejä tunnetaan useita, ja niistä päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes. Tyypin 1 diabetes eli nuoruustyypin diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavissa saarekkeissa sijaitsevien beetasolujen autoimmuunitulehduksesta. Tämän johdosta insuliinin tuotanto haimassa vähenee tai lakkaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tyypin 1 diadeteksen ilmaantuvuus kasvaa vuosi vuodelta, ja siinä missä potilaita oli aikaisemmin 5 % väestöstä, tänä päivänä luku on jo 10 %. Suomessa tyypin 1 diabetesta sairastavia on noin 50 000, mikä tekee maastamme maailmanlaajuisen tilastokärjen mitä tulee kyseistä diabetestyyppiä sairastaviin.

Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinin korvaushoidolla, ja hoitamattomana sairaus johtaa koomaan ja kuolemaan. Diabeteksen hoito pistoksineen voi olla lapselle epämukavaa, mutta välttämätöntä. Kun lapsella on tarpeeksi ikää, hänen täytyy opetella suorittamaan pistokset itse. Jossain vaiheessa potilas opettelee myös mittaamaan oman verensokerinsa ja seuraamaan hiilihydraattien kulutusta.

Tyypin 1 diabetes vaatii jatkuvaa monitorointia ja kontrollointia. Teknologisen kehityksen ansiosta insuliinin annostelu ja verensokerin hallinta on onneksi tänä päivänä entistä helpompaa ja tehokkaampaa, mikä parantaa potilaiden elämänlaatua huomattavasti.

Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes?

Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes?

Aiheuttajat

Tyypin 1 diabeteksen syitä ei vieläkään tunneta tarkasti, mutta taustalla on perinnöllinen alttius sekä virusten ja suoliston omien mikrobien yhteisvaikutus. Ympäristötekijöiden, kuten ravinnon, oletetaan näyttelevän roolia sairauden kehittymisessä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että lehmänmaito, viljat, nitrosoamiinit ja nitriitti kasvattavat sairastumisen riskiä. Imetys, D- ja E-vitamiini sekä kalasta saatavat pitkäketjuiset n-3-rasvahapot sen sijaan suojaavat tyypin 1 diabeteksen kehittymiseltä.

Tyypin 1 diabetes on yleistynyt etenkin alle 5-vuotiailla, mistä on vedetty johtopäätöksiä, että varhaislapsuuden ja jopa raskauden ja imetyksen aikainen ravitsemus vaikuttavat taudin kehittymiseen.

Oireet

Tyypin 1 diabetes puhkeaa yleensä siinä vaiheessa, kun toimintakykyisiä soluja on jäljellä enää noin viidesosa. Autoimmuunitulehdus on tässä vaiheessa ollut haimassa jo kuukausia tai vuosia.

Oireet ilmaantuvat asteittain muutaman päivän tai viikon aikana. Jos tyypin 1 diabetesta ei todeta ajoissa, insuliinin puutos voi johtaa hengenvaaralliseen happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin.

Tyypin 1 diabeteksen tavallisimmat oireet ovat seuraavat:

  • Väsymys. On tavallista, että lapsi tuntee jatkuvasti olonsa väsyneeksi.
  • Laihtuminen. Painon putoaminen on yleensä ensimmäisiä oireita. Lapsella on usein huono ruokahalu, minkä lisäksi lihaskudokset alkavat polttaa elimistön rasvavarastoja.
  • Lisääntynyt janon tunne. Verenkierron suuri sokerimäärä saa lapsen tuntemaan janoa ja näin juomaan tavallista enemmän. 
  • Lisääntynyt virtsaamistarve. Lisääntynyt juominen johtaa siihen, että lapsi joutuu käymään normaalia useammin vessassa. Pienet lapset saattavat kastella sänkynsä nukkuessaan.
  • Muutokset käytöksessä. Tyypin 1 diabetesta sairastavat lapset kärsivät usein mielialan vaihteluista. On tavallista, että lapsi muuttuu hetkessä iloisesta masentuneeksi. Hän saattaa myös ärsyyntyä ja suuttua tavallista helpommin.

Ellei lapsen oireisiin reagoida ajoissa, kehittyy ketoasidoosi eli happomyrkytys, millä tarkoitetaan insuliinin puutteen aiheuttamaa ketoaineiden kertymistä elimistöön. Kyseessä on hengenvaarallinen tila, johon liittyy vatsakipua, hengityksen tihentymistä ja lopulta tajunnan heikkenemistä. Ketoasidoosi johtaa hoitamattomana koomaan ja lopulta kuolemaan.

Hoito

Diabeteksen hoidon päätavoitteena on aina pitää verensokeri riittävän lähellä normaalia tasoa. Verensokeriin vaikuttavat insuliininerityksen lisäksi muun muassa ruokavalio, liikunta, stressi ja muut sairaudet.

Tyypin 1 diabeteksessa insuliinikorvaushoito on välttämätöntä alusta lähtien. Tämä tarkoittaa insuliinivalmisteiden annostelua ihonalaiseen rasvakudokseen pistoksina.

Millainen sairaus on tyypin 1 diabetes?

Tyypin 1 diabeteksessa tarvitaan kolmen tyyppistä insuliinia:

  • Perusinsuliini vaikuttaa ympäri vuorokauden ja säätelee sokerin vapautumista maksasta verenkiertoon yöllä ja aterioiden välillä.
  • Ateriainsuliini otetaan syömisen yhteydessä aterian hiilihydraattisisällön mukaan.
  • Korjausinsuliini auttaa tilapäisesti kohonneiden verensokeriarvojen korjaamisessa.

Ehkäisy

Koska tyypin 1 diabeteksen aiheuttajia ei vielä tunneta tarkkaan, ei sairautta pystytä myöskään ehkäisemään. Toisin on tyypin 2 eli aikuisiän diabeteksen kohdalla, jonka ehkäisemisessä liiallisella ravinnonsaannilla ja ylipainolla on keskeinen rooli.

Tärkeintä on siis toimittaa lapsi tutkittavaksi, mikäli tällä epäillään diabetesta. Jos diagnoosiksi varmistuu tyypin 1 diabetes, on tärkeää pitää huolta seuraavista asioista:

  • Insuliinipistosten annostelu lääkärin ohjeiden mukaan
  • Verensokerin säännöllinen mittaaminen
  • Tarvittaessa veren happojen mittaaminen
  • Saatujen tulosten hyödyntäminen insuliinihoidossa

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dra. Sara J. Carlson. (2017). Diabetes tipo 1 en niños. Mayo Clinic.
  • Organización Mundial de la Salud. (2016). Informe mundial sobre la diabetes.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.