6 vinkkiä, kuinka kasvattaa onnellinen lapsi - Äitiyden Ihme
 

6 vinkkiä, kuinka kasvattaa onnellinen lapsi

6 vinkkiä, kuinka kasvattaa onnellinen lapsi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2018

Kuinka vaikeaa voi olla kasvattaa onnellinen lapsi? Tämähän kuulostaa helpolta tehtävältä. Media pommittaa meitä jatkuvasti lelu- ja videopelimainoksilla, joissa lapsen kasvattaminen luvataan hoitaa vanhempien puolesta. Laitteiden pitäessä lapset viihdytettyinä, on helppo ajatella onnellisen lapsen kasvattamisen olevan hyvin yksinkertaista.

Valitettavasti mainoslauseet eivät ole totta. On harhaanjohtava ajatus, että lelut voisivat täyttää lapsen emotionaaliset tarpeet. On totta kai tärkeää, että lapsi leikkii ja pitää hauskaa, mutta tämä ei ole ainoa lapsen tarvitsema asia.

Vanhemmuus tarkoittaa paljon muutakin kuin perheen materiaalisten tarpeiden täyttämistä. On olemassa tiettyjä kasvatukseen liittyviä ohjenuoria, jotka meidän vanhempien on hyvä pitää mielessä.

Olemme vastuussa lapsistamme, ja on meidän työmme varmistaa, että heistä ei kasva epävarmoja aikuisia. Ylisuojelevat vanhemmat kasvattavat lapsia, joiden ei ole koskaan annettu kaatua, ja jotka eivät näin osaa nousta ja jatkaa matkaa.

Lapsuus on yksi ihmisen tärkeimmistä elämänvaiheista, jolloin luodaan muistoja ja opitaan asioita, jotka kulkevat mukana elämän loppuun asti. Tämän ryöstäminen lapselta on vastuutonta ja itsekästä, ja voi vahingoittaa vanhemman ja lapsen suhdetta.

Onnellinen lapsi kasvatetaan olemalla läsnä

Se, mitä lapsi haluaa eniten maailmassa, on omien vanhempien huomio. Lelut ja lahjat ovat hauskoja, mutta kalpenevat äidin ja isän kiintymyksen ja hyväksynnän rinnalla.

Lapsemme näkevät meidät roolimalleina ja suojelijoina. On meidän tehtävämme olla lapsen luottamuksen arvoisia.

6 vinkkiä, kuinka kasvattaa onnellinen lapsi

1. Motivoi lasta antamaan parastaan itsestään

Olemme kaikki kykeneviä saamaan haluamamme. Hyvä onni ei ole sattumanvaraista; menestys seuraa vaivannäköä ja määrätietoisuutta.

Lapsen halutessa jotain todella kovasti, rohkaise häntä saavuttamaan haluamansa. Opeta lapselle, että kova työ ja itseluottamus parantavat unelmien saavuttamisen mahdollisuutta.

Jos lapsi on taiteellisesti, liikunnallisesti tai akateemisesti lahjakas, motivoi häntä kehittämään kykyjään. Jokainen ihminen on hyvä jossain asiassa.

Lapsen lahjojen hoivaaminen voi avata monia ovia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita lapsen pakottamista kouluajan ulkopuolisiin aktiviteetteihin. Menestyäkseen lapsen täytyy nauttia tekemästään asiasta.

2. Tue lasta hänen päätöksissään

Lapsi tulee tekemään elämässään niin hyviä kuin huonojakin päätöksiä. Juhli hyviä valintoja ja tunne ja näytä myötätuntoa asioiden mennessä pieleen.

Virheiden tekemisen sanotaan olevan paras tapa oppia. Lapsen kompastuessa, näytä hänelle, että ylös nouseminen ja seuraavalla kerralla paremmin pärjääminen on mahdollista.

Osa vanhemmista pahastuu tai suuttuu lapsen tehdessä virheitä. Se, että lapsen odotetaan olevan täydellinen, ei tee hyvää tämän itsetunnolle.

Olemme kaikki vain ihmisiä, ja jokaisella meistä on oikeus kääntää uusi sivu ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

3. Ota lapsen mielipiteet huomioon

Moni ajattelee, ettei mielipiteillä ole väliä silloin, kun niiden esittäjä on lapsi. Tämä on iso virhe. Myös lapsella täytyy olla mahdollisuus ilmaista mielipiteensä, ja se täytyy kuunnella ja sitä tulee kunnioittaa. Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaan tämä on lapsen perusoikeus.

Lasta tulee kuunnella aina, mutta erityisesti tilanteissa, joissa päätös vaikuttaa myös lapseen. Vaikka lopullisen päätöksen tekevätkin vanhemmat, on tärkeää, että lapsi saa esittää oman mielipiteensä ja että sitä kuunnellaan.

Ei ole koskaan liian myöhäistä saada hyvä lapsuus.

– Tom Robbins

4. Opeta lasta olemaan yhteydessä luontoon

Moni tämän päivän lapsi jää mieluummin kotiin tietokoneen tai älypuhelimen kanssa kuin lähtee ulos leikkimään. Mutta yhteys luontoon on tärkeässä roolissa onnellista lasta kasvatettaessa.

Vie perheesi piknikille luonnon helmaan. Kannusta lasta kokeilemaan ulkona harrastettavaa urheilulajia, tai käykää kävelyllä yhdessä. Raitis ilma tekee lapselle hyvää ja ulkona leikkiminen on mainio tapa tavata muita lapsia.

Luontoa rakastava lapsi arvostaa ja kunnioittaa kaikkea ympärillään näkemäänsä.

6 vinkkiä, kuinka kasvattaa onnellinen lapsi

5. Ole tiukka tarvittaessa

Älä anna periksi lapsen jokaiselle vaatimukselle. Moni vanhempi uskoo, että lapsen rakkaus voitetaan antamalla tälle kaikki hänen haluamansa.

Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Onnellisen ja hemmotellun lapsen kasvattamisessa on iso ero. Lapsen nuhteleminen tai rankaiseminen on hyödyllistä lapsen ollessa töykeä tai ilkeä.

Jokainen lapsi on välillä tottelematon tai käyttäytyy huonosti. Osoita lapselle, ettei tällainen käyttäytyminen ole sallittua, ja teoilla on seurauksensa.

6. Ole vilpitön ja rehellinen

Vilpittömyys ja rehellisyys ovat terveen suhteen perusta ja avainasiat onnellisen lapsen kasvattamisessa.

Vastaa lapsen kysymyksiin kohteliaasti ja objektiivisesti, kunhan koet lapsen olevan tarpeeksi kypsä keskustelemaan aiheesta. Jokainen perhe on tietysti erilainen, ja on vanhemman tehtävä tehdä tämä päätös.

Vahvistamme perhesiteitä näyttämällä lapselle todellisen itsemme ja välttämällä valehtelua. Näin lapsi tietää voivansa luottaa vanhempaansa ja uskaltaa kysyä tältä neuvoa sellaista tarvitessaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bermeo Córdova, F. M. (2004). Autoestima, factor esencial de éxito en el área escolar en niños de 10 a 11 años (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/2758
  • Campbell, K. (2018). Niños Seguros de Sí Mismos. Babelcube Inc.
  • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.