Onnellinen vauva jo raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Onnellinen vauva jo raskauden aikana

Onnellinen vauva jo raskauden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvasta erityisen hyvän huolen pitäminen jo raskauden aikana, auttaa kiintymyssuhteen syntymisessä. Tämä kiintymyssuhde on sinun ja lapsesi välillä vallitseva vahva side, joka mahdollistaa myös sen, että sisälläsi kasvaa onnellinen vauva jo raskauden aikana.

Raskaus on luonnon aikaansaama erikoislaatuinen ihme, jonka seurauksena syntyy myös ainutlaatuinen ja erityinen kumppanuus sinun ja lapsesi välille. Raskauden aikana olet hyvin tietoinen siitä, mitkä asiat tekevät lapsesi onnelliseksi, vaikka hän onkin vielä kohdussasi.

Raskauden mukanaan tuomaa tunnetta on mahdotonta kuvailla sanoin, ja usein kuuleekin sanottavan, että tunteen ymmärtää vasta sen kokiessaan.

On olemassa useita asioita, joita voit tehdä, jotta vauvasi tuntee olonsa onnelliseksi ja mukavaksi kohdussa kehittyessään. Seuraavassa esittelemme keinoja, joita hyödyntämällä sisälläsi kasvaa vauva, joka on tyytyväinen ja onnellinen jo raskauden aikana.

Tehokasta hoivaa

Tulevan äidin prioriteettina on vauvan hyvinvointi, ja äiti haluaa tarjota parasta mahdollista huolenpitoa lapselleen koko raskauden ajan, mikä on tärkeää myös vauvan kehityksen kannalta.

Neuvolan tarkastuksissa on syytä käydä säännöllisesti, sillä jos jotain epätavallista ilmenee raskauden aikana, lääkäri voi puuttua asiaan välittömästi.

Vauvan terveydestä huolehtiminen

Kun syöt terveellisesti, juot tarpeeksi vettä ja harrastat liikuntaa, tarjoat samalla laadukasta huolenpitoa kehittyvälle lapsellesi. Kun vointisi on hyvä, sisälläsi kasvaa hyvinvoiva, onnellinen vauva.

Pitämällä itsestäsi hyvää huolta, osoitat lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat ja että haluat hänen olevan onnellinen vauva. 

Kommunikaatio ja kiintymyssuhde

Vauvalle puhuminen raskauden aikana on tärkeää lapsen tulevan kehityksen kannalta. Raskauden aikainen kommunikaatio tarjoaa henkisiä hyötyjä, jotka vahvistavat kiintymyssuhdetta.

Onnellinen vauva jo raskauden aikana

Raskaudenaikaiset ärsykkeet

Raskaudenaikaisten ärsykkeiden avulla kommunikoit lapsesi kanssa ja saavutat hyvän yhteyden vauvaasi. Silittämällä hellästi vatsaasi, vauvasi saattaa tuntea kosketuksesi. 

Viimeisten raskauskuukausien aikana on mahdollista olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Saat selkeitä merkkejä siitä, että vauvasi kuuntelee sinua. Huomaat lapsesi olevan myös hyvin liikkuvainen, kun hän pitää jostain todella paljon.

Yhteys muihin perheenjäseniin

Aina kun mahdollista, ota myös muut perheenjäsenet osaksi raskautta. Juhlista raskauden eri etappeja perheenjäsenten ja ystävien kanssa. Voit esimerkiksi juhlistaa vauvan liikkumista kohdussa – liikkuminen on osoitus siitä, kuinka nopeasti lapsesi kasvaa.

Onnellinen vauva jo raskauden aikana

Riippuen siitä, kuinka pitkällä raskaus on, lapsi saattaa jo erottaa eri ihmisten ääniä toisistaan. Lapsesi tuntee tällöin olonsa onnelliseksi, rakastetuksi ja tervetulleeksi maailmaan.

Opi tunnistamaan vauvasi lepohetket

Raskauden viimeisten kuukausien aikana lapsella on selkeät ajat aktiivisuudelle ja levolle. On tärkeää tunnistaa, milloin lapsi on aktiivinen ja milloin hän lepää, jotta häntä ei tule häirittyä. Jos et tunnista lapsesi lepohetkeä, saatat ärsyttää häntä silityksilläsi tai laulullasi juuri levon hetkellä.

Onnellinen vauva jo raskauden aikana

Raskauden loppumetreillä lapsen levottomuus alkaa kasvaa, koska hänen elintilansa kohdussa pienenee. On suositeltavaa, että tällöin annetaan lapselle enemmän huomioita sekä ärsykkeitä ja hänen kanssaan kommunikoidaan entistä enemmän. 

Raskauden lopussa voit yhdistää fyysisen kontaktin ja laulamisen tai rauhoittavan puheen, mikä saa lapsesi rentoutumaan. Jos lapsi vaikuttaa hyvin levottomalta, kannattaa maatessa vaihdella asentoja tai kävellä hieman rauhottaaksesi häntä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.