Opas vastasyntyneen hoitoon - Äitiyden Ihme
 

Opas vastasyntyneen hoitoon

Opas vastasyntyneen hoitoon

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

“Olisipa vauvan mukana tullut käyttöohje”, toteaa moni ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tullut vastasyntyneen ensimmäisten päivien aikana. Vaikka vauvan käyttöohjetta ei ole olemassakaan, alla oleva opas vastasyntyneen hoitoon auttaa selviytymään vanhemmuudesta ensimmäisten kuukausien aikana.

Perusteellisia ohjeita vastasyntyneen hoitoon on vaikea listata, koska jokaisella lapsella on omat erityiset tarpeensa. Jonkin vauvan terveydellinen tila voi vaatia erityistä huomiota, joten on mahdotonta luoda vastasyntyneen hoitoon opas, joka kattaa kaikki yksityiskohdat.

Voimme kuitenkin auttaa niitä tuoreita vanhempia, jotka ovat hämillään vastasyntyneen hoitamisesta. Seuraavaksi esittelemme kolme suositusta, jotka hieman yksinkertaistavat vanhemman merkittävää, monimutkaista ja mahtavaa työtä.

Opas vastasyntyneen hoitoon

Ravitsemusvaatimukset

Opas vastasyntyneen hoitoon

Äidin on hyvä tietää, että ei ole mitään syytä tuntea itseään huonoksi äidiksi, jos keho ei vielä muutama päivä synnytyksen jälkeen tuota tarpeeksi äidinmaitoa. Vauvan läsnäolo ja rinnan imeminen alkavat hitaasti aktivoida äidin kehon hormoneja, kuten oksitosiinia ja prolaktiinia, jotka ovat vastuussa rintamaidon tuotannosta.

Mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä enemmän aikaa vauva viettää rinnalla, sitä helpommaksi maidontuotanto ja imettäminen muuttuu. Oleellinen fakta on se, että ensimmäisten päivien aikana maitorauhaset tuottavat kolostrumia eli ensimaitoa, jolla on tärkeä immunologinen merkitys vauvan kehitykselle.

Vanhempien ei tarvitse hätääntyä, vaikka vastasyntynyt vaikuttaisi syövän tehottomasti. Ensimmäisten tuntien aikana vauvan pieni vatsa täyttyy jo hyvin pienestä määrästä kolostrumia.

Pitämällä kirjaa siitä, kuinka usein vaivan vaippa vaihdetaan, vanhemmat pysyvät kärryillä siitä, saako vauva tarpeeksi maitoa. Jos vaippa on märkä, vauva ei kärsi nestehukasta.

“Jokainen vastasyntynyt aloittaa maailman uudelleen.”

– Nimetön

Unirytmin muokkaaminen

Vastasyntynyt nukkuu paljon

Asiantuntijoiden mukaan vastasyntynyt voi nukkua jopa 18 tuntia vuorokaudessa, mutta vanhempia huolettaa usein se, että vauva ei nuku pitkiä pätkiä yhteen soittoon. Vauva voi herätä kahden-kolmen tunnin välein syömään. 

Venezuelalainen lastenlääkäri Miguel Raga suosittelee vanhempia luomaan aikataulun vauvan ruokkimiselle ensimmäisten 15 päivän ajaksi. Strategiaan kuuluu, että äiti ja vauva heräävät aamulla kello 6 syömään. Tästä hetkestä lähtien vauva tulisi syöttää kolmen tunnin välein kello 6, 9, 12, 15, 18 ja 21.

Iltayhdeksän syötön jälkeen vauva nukkuu pidemmän ja sikeämmän pätkän unta. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että vauva täytyy ruokkia aina tarvittaessa, joten jos tämä herää keskellä yötä ja pyytää maitoa, sitä on silloin myös tarjottava.

Vastasyntynyt voi nukkua jopa 18 tuntia vuorokaudessa.

Ruokailuaikataulun suhteen tulee olla kurinalainen, jotta haluttuja tuloksia saadaan aikaan. Monet tätä metodia käyttäneet vanhemmat ovat saaneet vauvan nukkumaan kokonaisia öitä jo tämän ollessa kahden kuukauden ikäinen.

Uloste

Vastasyntyneen lapsen ensimmäisiä vihertävän mustia ja tahmeita ulosteita kutsutaan lapsenpihkaksi. Vanhempien ei tarvitse huolestua nähdessään vaipassa tätä lapsivettä, limaa, sappea, lanugoa sekä ihon ja suolten soluja sisältävää eritettä. Myös vauvan ruoansulatusjärjestelmä mukautuu ajan myötä. Jotkut vauvat ulostavat kolme kertaa päivässä, toiset vain kerran.

Edellä esiteltyjen asioiden lisäksi on monia muita hoitotoimenpiteitä, joita vastasyntyneelle tulee suorittaa. Tämä opas vastasyntyneen hoitoon sisältää yleisimmät tuoreiden vanhempien huolenaiheet.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.