Vauvan vaipanvaihto ja siihen liittyvät yleisimmät virheet - Äitiyden Ihme
 

Vauvan vaipanvaihto ja siihen liittyvät yleisimmät virheet

Vauvan vaipanvaihto ja siihen liittyvät yleisimmät virheet

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2018

Vastasyntyneen vanhemmat viettävät ison osan päivästään vaippoja vaihtaen. Mutta tiedätkö, miten vaipanvaihto tehdään oikein? Tässä artikkelissa kerromme vanhempien yleisimmät virheet vaippoja vaihdettaessa.

Vauvan vaipanvaihto vaikuttaa helpolta tehtävältä useimmille äideille ja isille. Jotkut vanhemmat osaavatkin vaipanvaihdon vaikka silmät kiinni, kun taas toiset tarvitsevat enemmän harjoitusta.

Vauvan vaipanvaihto ei välttämättä ole kaikkein miellyttävin tehtävä, etenkään heille, jotka ahdistuvat helposti ja joita jännittää pienten vauvojen käsittely. Tällainen ajattelu ei kuitenkaan ole merkki huonosta vanhemmuudesta – toisin kuin moni kuvittelee – vaan johtuu yleensä tiedon ja harjoittelun puutteesta.

Vauvan vaipanvaihto

Vauvan vaipanvaihto ja sen 7 yleisintä virhettä

Kuten aloittelijat yleensäkin, monet tuoreet vanhemmat tekevät virheitä vauvan vaipanvaihdossa. Alla on muutama esimerkki tällaisista tapauksista:

1. Riittämätön valmistelu

On hyvä varata käden ulottuville kaikki tarvittavat tarvikkeet ennen vauvan nostamista hoitopöydälle vaipanvaihtoa varten. Tällaisia tarvikkeita ovat ainakin puhdas vaippa, kosteuspyyhkeet, voiteet ja tarvittaessa talkki.

Vanhempien on hyvä valmistautua vaipanvaihtoon huolella, jotta heidän ei tarvitse jättää vauvaa yksin hetkeksikään. Pienetkin vauvat voivat liikkua yllättävän paljon, ja putoamisvaara on olemassa.

2. Vaipan kiristäminen liian tiukalle tai liian löysäksi jättäminen 

Vaipan tulisi olla tiukasti kiinni vauvan ympärillä. Se ei kuitenkaan saa rajoittaa verenkiertoa. Jos huomaat, että vaippa on liian tiukalla, avaa ja löysytä sitä vähän.

Toinen ääripää on vaipan liian löysälle jättäminen. Jos vaippa on liian löysällä, se luiskahtaa helposti pois vauvan päältä. Varmista siis, että vaippa istuu hyvin.

3. Vauvan huono siistiminen

Vauvan alapää tulee puhdistaa huolella ja oikein päin, eli edestä taakse. Tämä ehkäisee tulehduksia.

4. Liian pitkään odottaminen

On tärkeää vaihtaa vauvan vaippa heti ulostamisen jälkeen. Virtsan suhteen ei ole yleensä ongelmia, koska vaipat ovat hyvin imukykyisiä, mutta uloste voi olla haitallista, jos sen antaa olla vaipassa pitkään.
Vauvan ei ole myöskään ole hyvä antaa olla ilman vaippaa pitkiä aikoja, sillä hänen voi tulla kylmä tai hän voi pissata vahingossa sängylle tai huonekaluille.

On hyvä varata käden ulottuville kaikki tarvittavat tarvikkeet ennen vauvan nostamista hoitopöydälle vaipanvaihtoa varten.

5. Vaihtovaatteiden unohtaminen 

Vaihtovaatteet ovat ehdottoman tärkeitä. Vaatteet voivat likaantua helposti, vaikka vauvalla olisikin vaippa päällä. On tärkeää pitää vaihtovaatteet lähellä. Pakkaa muutama vaihtovaatekerta laukkuun lähtiessäsi kodin ulkopuolelle.

6. Liiallinen rasvan käyttö 

Kosteusvoiteet suojaavat tehokkaasti vauvan herkkää ihoa. Tässäkin asiassa täytyy kuitenkin muistaa kohtuus. Jokainen tietää, kuinka ärsyttävältä liika aurinkorasva tai muu voide iholla tuntuu. Liiallinen voide voi myös tahria vauvan vaatteet.

Vauvan vaipanvaihto

7. Liian monen vastasyntyneille tarkoitetun vaipan ostaminen 

Markkinoilla on tarjolla useita erityisesti vastasyntyneille tarkoitettuja pakkauksia, jotka sisältävät monia hyödyllisiä tarvikkeita – kuten kosteuspyyhkeitä, tuttipulloja ja voiteita – vauvan ensimmäisille päiville.

Vanhempien on syytä malttaa mielensä, sillä vastasyntyneiden vaippoja käytetään vain hyvin vähän aikaa. Vastasyntyneet kasvavat nopeasti, joten on parempi ostaa vaippoja sitä mukaa kuin vaipat kuluvat ja lapsi kasvaa. On sanomattakin selvää, että vaippoja on hyvä pitää varastossa niin, että ne riittävät ainakin viikonlopun yli.

Nämä virheet vaipanvaihdossa ovat yleisiä tuoreille vanhemmille.
Ei siis ole syytä tuntea huonoa omaatuntoa – kukaan ei ole täydellinen, ja harjoitus tekee mestarin. Jokainen päivä lapsen kanssa tuo mukanaan uusia kokemuksia ja oppeja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.