Näin vauva nukkuu läpi yön - 7 vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Näin vauva nukkuu läpi yön - 7 vinkkiä

Näin vauva nukkuu läpi yön - 7 vinkkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensimmäisten kuukausien aikana vauvasta huolehtiminen saattaa olla uuvuttavaa. Tämä johtuu pääosin siitä, että vauva ei yleensä nuku läpi yön, eivätkä vanhemmat saa tarpeeksi keskeytyksetöntä lepoa. Tässä artikkelissa jaamme 7 vinkkiä, joiden avulla vauva nukkuu läpi yön – jatka siis lukemista!

Se, että vauva ei nuku läpi yön, johtuu hänen sisäisestä selviytymismekanismistaan. Hän on jatkuvassa valmiustilassa ja herää usein, jos hän tuntee olonsa epämukavaksi tai nälkäiseksi – tai vain varmistaakseen, että vanhempi on hänen lähellään.

Hyvä uutinen on se, että vauvan kasvaessa myös hänen unisyklinsä pidentyvät hiljalleen, muuttuen samankaltaisiksi kuin aikuisen unisykli. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana huomaat vauvan kehittyvän huimasti. Tuosta lähtien merkittävät kehitysaskeleet tekevät unijaksoista jatkuvampia ja unesta rauhallisempaa. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan käyttäydy tai kehity samalla tavalla. Joku vauva nukkuu läpi yön jo kuuden kuukauden iästä lähtien, kun taas toinen vauva saattaa nukkua yönsä läpi vasta 2 vuoden ikäisenä tai jopa myöhemmin.

Näin vauva nukkuu läpi yön – 7 apukeinoa

Muodosta rutiini

Asiantuntijat suosittelevat muodostamaan aikataulun ja noudattamaan sitä päivittäin niin hyvin kuin mahdollista. Rutiini auttaa hyvien nukkumistapojen muodostamista, ja näin lapsi saa lepoa niin paljon kuin mahdollista.

Laita vauva sänkyyn ennen kuin hän on täydessä unessa

Ajatus tämän takana on se, että vauvan tulisi tiedostaa nukkuvansa pinnasängyssään sekä heräävänsä samasta paikasta, johon hänet laitettiin nukkumaan.

Jos laitat vauvan nukkumaan omaan sänkyysi, olohuoneeseen tai johonkin muuhun paikkaan, on todennäköistä, että vauva herää, kun hänet siirretään omaan sänkyynsä.

Vauva nukkuu läpi yön

Jätä tarpeeksi aikaa viimeisen syötön ja nukkumaanmenon väliin

Älä laita vauvaa nukkumaan välittömästi päivän viimeisen syötön jälkeen, sillä vauvan vatsaan kertyy helposti ilmaa tai vauva saattaa pulautella. Myös koliikkia voi esiintyä. Odota ruokailun jälkeen ainakin 20 minuuttia, jotta mainitut vaivat eivät estä lasta nukahtamasta.

Jos vauva herää yöllä, älä mene hänen luokseen heti

Yleensä äiti tai isä ryntää vauvan luokse heti, kun kuulee hänen heräävän tai itkevän. Me ehdotamme pysymään kärsivällisenä ja odottamaan ja kuuntelemaan hetken, nukahtaako vauva itsekseen.

Jos lapsi ei nukahda, mene sängyn viereen ja rauhoittele häntä taputtelemalla häntä hellästi tai laulamalla hänelle. Älä laita valoja päälle.

Vältä nostamasta vauvaa pois sängystään. Voit kyllä lohduttaa lasta, mutta tee se pinnasängyn ulkopuolelta, jotta lapsi ymmärtää, että on aika nukkua.

Jos imetät, tarjoa rintaa

Vauva ei välttämättä ole nälkäinen, mutta on todettu, että ruoan lisäksi rinta tuo lapselle lohdutusta ja rauhoittaa häntä. Sydämenlyöntisi kuuleminen on tehokas tapa auttaa lasta rauhoittumaan ja nukahtamaan.

Nukahtaminen voi olla vauvalle vaikeaa

Jos vauva on terve ja normaalipainoinen, lapsi ei tarvitse yösyöttöä

Jos lapsi on yli 8 kuukautta vanha, terve ja kerryttää normaalisti painoa, häntä ei tarvitse syöttää yöaikaan.

Usein vauva ei olekaan nälkäinen, vaan janoinen. Tarjoa lapsellesi pulloa, jossa on vettä. Tuttipullon imeminen saattaa rentouttaa lapsen ja hän pystyy jatkamaan uniaan.

Varmista, että lapsi nukkuu tarpeeksi päivällä

Päiväunet ovat vauvalle hyvin tärkeitä, ja on harhaluulo, että lapsi nukkuisi paremmin yöllä, jos hän nukkuu vähemmän päivällä. Päiväunien rajoittaminen ei ole suositeltavaa, sillä se saattaa estää vauvaa tuntemasta itseään väsyneeksi normaaliin aikaan. Nimittäin myös liiallinen väsymys voi estää vauvaa nukahtamasta.

On tärkeää, että vauva nukkuu mukavassa ympäristössä sekä sopivassa lämpötilassa. Ennen kuin teet lapsesi nukkumisrutiiniin muutoksia, sinun on hyvä tietää, että hyvät nukkumistavat luovat vahvan perustan myös lapsesi terveydelle tulevaisuudessa. Huonot nukkumistavat voivat vaikuttaa lapsen terveyteen muun muassa unettomuutena, päänsärkyinä, mielialan vaihteluina, keskittymisongelmina tai jopa ruokahaluttomuutena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.