Millainen on normaali äidinmaidon tuotanto? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on normaali äidinmaidon tuotanto?

Millainen on normaali äidinmaidon tuotanto?

Viimeisin päivitys: 06 elokuuta, 2019

Rintamaito on äärimmäisen tärkeää ihmiselämän kannalta, ja imettäminen on terveellistä niin pienelle lapselle kuin äidillekin. Siksi onkin hyvin tavallista, että tuore äiti miettii, mistä tietää, että äidinmaidon tuotanto on normaalilla tasolla ja että maitoa erittyy tarpeeksi vauvan tarpeisiin.

Imettämisen on todettu laskevan vauvan riskiä saada terveysongelmia. Äidinmaito sisältää vasta-aineita, jotka taistelevat sairauksia vastaan ja suojelevat vauvaa bakteereilta ja taudeilta.

Monet äidit pohtivat, onko heidän rintamaidon tuotantonsa riittävällä tasolla suhteutettuna lapsensa tarpeisiin. Pelko asiasta on hyvin yleistä, ja sitä ilmenee hyvin monien äitien keskuudessa.

Äiti saattaa luulla, että hänen rintansa eivät ole täynnä maitoa, sillä ne eivät vuoda, mikä saa hänet ajattelemaan, että äidinmaidon tuotanto ei ole riittävää. On kuitenkin osoitettu, että äidin keho mukautuu lapsen ravinnollisiin tarpeisiin.

Vauvan eri kehitysvaiheiden myötä myös hänen ravinnolliset tarpeensa kokevat muutoksia. Joissakin tapauksissa äidin kokema negatiivinen paine voi aiheuttaa hänelle pelkoja koskien rintamaidon tuotantoa. Asiasta ei kuitenkaan ole syytä hätääntyä, sillä se on normaalia epävarmuuden tunnetta.

Monesti pelkoon liittyy tietämättömyyttä äidinmaidon tuotannon fysiologiasta ja sen luonnollisesta kehityskulusta.

Moni tuore äiti pohtii, onko äidinmaidon tuotanto riittävää kohtaamaan vauvan tarpeet

Mitä enemmän kysyntää, sitä enemmän tarjontaa

On hyvä muistaa, että äidinmaidon tuotanto perustuu kysyntään. Rintamaidon tuotanto on sitä runsaampaa, mitä enemmän sille on kysyntää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että äidinmaidon tuotanto laskee, jos kysyntäkin laskee. Näin ollen asiasta ei kannata murehtia liikoja.

Joissakin tapauksissa voi kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen, esimerkiksi silloin, jos alhainen rintamaidon tarjonta vaikeuttaa vauvan ravinnon saamista. Alhainen rintamaidon tuotanto tunnetaan myös nimellä hypogalactia.

Hypogalactia tarkoittaa liian vähäistä äidinmaidon tuotantoa, jolloin vauva ei saa tarpeeksi ravintoa. Tällöin lapsen ravinnon saanti häiriintyy.

Mistä alhainen äidinmaidon tuotanto johtuu?

Tähän ongelmaan vaikuttaa monia tekijöitä, näistä yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Kivuliaat nännit. Nännit voivat jopa halkeilla.
  • Vauva syö rintaa hitaasti. Paljon nukkuva vauva ei välttämättä osaa stimuloida maitorauhasta, jolloin rinnasta erittyy hyvin vähän maitoa ja rintamaidon tuotanto häiriintyy.
  • Vauvan imemistavat tai -tyyli voivat hankaloittaa maidon saantia. Se voi johtua joko imetysasennosta tai vauvan lyhyestä kielijänteestä.
  • Puutteellinen rintojen tyhjennys, mikä on kuitenkin melko harvinaista. Tällaisessa tapauksessa on suositeltavaa, että toinen rinta tyhjennetään ennen kuin lapsi imee toisesta rinnasta.
  • Ehkäisypillereiden käyttö, johtuen niiden sisältämästä estrogeenista.
  • Tietyt rintaleikkaukset.
Mitä enemmän rintamaidolle on kysyntää, sitä enemmän äidin keho sitä tuottaa

Miten äidinmaidon tuotantoa voidaan tehostaa?

On olemassa eräs tehokas tekniikka, jonka avulla rintamaidon tuotantoa voi kasvattaa nopeasti. Tekniikan on luonut Catherine Watson, kansainvälinen imetysasiantuntija. Menetelmä perustuu siihen, että rintaa stimuloidaan aktiivisesti pumpun avulla.

Watson suosittelee, että pumppua käytetään molempiin rintoihin yhtäaikaa viiden minuutin ajan 45-60 minuutin välein. Yöllä voi väliin jättää neljä tuntia, jotta keho saa levätä. Alkuun rintamaitoa voi erittyä hyvin vähän, mutta stimuloimalla rintoja äidinmaidon tuotanto lisääntyy.

Tämän menetelmän avulla maidon määrä tuplaantuu seuraavana päivänä. Rintojen tuplapumppaus on siis hyvin tehokas tapa lisätä rintamaidon tuotantoa. On suositeltavaa erittää maitoa säännöllisesti, jotta ei tarvitse murehtia maidon vähäistä määrää joinakin hetkinä.

Menetelmä voi olla monimutkaista toteuttaa imettämisen ja vauvanhoidon lisäksi. On kuitenkin tärkeää tietää, että vaivannäkö auttaa saavuttamaan haluamia tuloksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Calhoun AH. Migraine Treatment in Pregnancy and Lactation. Curr Pain Headache Rep. 2017 Oct 4;21(11):46.
  • Becker M, Weinberger T, Chandy A, Schmukler S. Depression During Pregnancy and Postpartum. Curr Psychiatry Rep. 2016 Mar;18(3):32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.