Piikkikehto-oireyhtymä
 

Piikkikehto-oireyhtymä

"Heti kun laitan hänet sänkyyn, hän alkaa itkeä." Tämä on yksi yleisimmistä kokemuksista, joista piikkikehto-oireyhtymästä kärsivien vauvojen vanhemmat kärsivät.
Piikkikehto-oireyhtymä
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2023

“Vauva nukahtaa rauhallisesti, mutta aina kun laitan hänet sänkyyn, hän herää ikään kuin patjassa olisi piikkejä.” Tämän monet äidit ja isät kokevat yrittäessään saada lapsensa nukkumaan. “Piikkikehto-oireyhtymä” on epäilemättä tilanne, joka aiheuttaa paljon ahdistusta ja epävarmuutta sekä lisää vanhempien kroonista väsymystä. Alla kerromme kaiken tarvittavan tästä ongelmasta.

Mikä on piikkikehto-oireyhtymä?

Vauva itkee sängyssään.

“Piikkikehto-oireyhtymä” on kielikuva, jota käytetään kuvaamaan monien vanhempien subjektiivista kokemusta heidän laittaessaan vauvansa sänkyyn nukkumaan. Joskus tilanne tulkitaan myös syyllisyydentuntoisesti: Onko vauvalla vielä nälkä? Teenkö jotain väärin? Tällaiset ajatukset aiheuttavat vanhemmissa epävarmuutta.

Kaikki nämä öiset huolet lisäävät fyysistä ja henkistä uupumusta, joka liittyy pienen lapsen kasvattamiseen. Ja näin koko perheen nukkuma-aikataulu häiriintyy ilta toisensa jälkeen.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että tämä vaihtelee läpi vauvan kehityksen biologisista syistä. Tällaisen heräämisen yleisimpiä syitä ovat seuraavat:

  • Vauva siirretään sänkyyn kevyessä univaiheessa. Joskus vanhemmat nukuttavat vauvan sylissään ja kiirehtivät laittamaan hänet sänkyyn ennen kuin hän on syvässä unessa. Kun vauva sitten koskettaa patjaa, hän herää.
  • Fyysisen kontaktin tarve. Vauvat nukahtavat usein lämpimään syliin, kiinni äitinsä rinnassa, ihokontaktissa hoitajiensa kanssa. Tämä kuulostaa varsin mukavalta, vai mitä? On siis loogista, että vauva haluaa pitkittää tätä tyytyväisyyden tilaa ja herää sen keskeytyessä.
  • Yölliset pelot. Iästä riippuen lapsilla voi olla sekä yöllisiä pelkoja että kauhukohtauksia, jotka lisäävät heräilyä, kun he tietävät olevansa yksin. Vanhempien on syytä tietää, että tämä ei ole manipulointistrategia, vaan ahdistuksen tunteen ulkoistamista.

Jos huomaat, että vauvasi nukkuu hyvin kevyesti, tarkkaile hänen käyttäytymistään päiväsaikaan. Jos hänessä on merkkejä huonosti nukutusta yöstä, on parasta käydä lääkärissä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?

Avainasioita “piikkikehto-oireyhtymän” voittamiseksi

Nämä vinkit auttavat vauvaasi saavuttamaan laadukkaamman unen.

  • Pyri ylläpitämään unirutiinia, johon kuuluvat aina samat nukkumaanmenoajat ja nukkumapaikat. Tarkoituksena on parantaa lapsen nukahtamisolosuhteita. On loogista, että jos yrität nukuttaa lapsesi hänelle vieraassa paikassa, hän tuntee olonsa levottomaksi, epävarmaksi tai jopa uhatuksi.
  • Luo “siirtymäkokemuksia”. Tee nukkumaanmenoa edeltävistä hetkistä miellyttäviä, esimerkiksi kerro satuja tai laula lauluja. Tällä tavalla et ainoastaan tarjoa lapsellesi mukavaa yhteistä hetkeä, vaan autat häntä myös rentoutumaan.
  • Luo oikeanlainen ympäristö. Laita huoneeseen esimerkiksi lämmin, pehmeä valaistus ja vähennä ympäröivää melua. Näiden ja muiden unta edistävien toimenpiteiden toteuttaminen voi olla suureksi avuksi.
  • Tarjoa ihokosketusta vauvan lohduttamiseksi ja rauhoittamiseksi nukkumaanmenoaikana.
  • Älä anna vauvan itkeä itseään uneen. Vaikka vauva heräisi keskellä yötä, häntä ei kannata jättää yksin sänkyynsä itkemään, sillä se ei taianomaisesti poista hänen ahdistustaan. On parasta olla vauvan seurana, jotta hän saa nukahdettua rauhassa. Muutoin vauvalle voi kehittyä vieläkin suurempi inho pinnasänkyään kohtaan, sillä hän tulkitsee sen paikaksi, jonne hänen huoltajansa “hylkäävät” hänet.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Nukkumaanmenoaika on päivän paras hetki

Mukauta odotuksiasi nukkumisesta, jotta et turhaudu yrityksissäsi

Vauva itkee, kun hänen äitinsä yrittää saada hänet nukkumaan.

Lopuksi on hyvä muistaa, että kaikki vauvat eivät nukahda yhtä helposti. Siksi on tärkeää tuntea oma vauva ja pyrkiä toimimaan hänen tarpeidensa ja ominaisuuksiensa mukaan. Tämä tarkoittaa, että sopeudut siihen vaiheeseen, jossa lapsesi on.

On tärkeää, ettet ota ohjenuoraksesi kokemuksiasi muiden lastesi kanssa tai toisten äitien kertomuksia. Kaikilla on erilaiset nukkumistottumukset, ja tämän mielessä pitäminen auttaa sinua hyväksymään, ettei ole olemassa kaikkia vauvoja koskevia yleispäteviä sääntöjä.

Sinun on myös syytä ymmärtää, että lapset eivät nuku samalla tavalla kuin aikuiset, sillä heidän kehityksensä on tältä osin vielä kesken.

Lapsen laittaminen päiväunille tai yöunille on usein varsin turhauttava hetki vanhemmille väärien odotusten ja kariutuneiden toiveiden vuoksi. Tämä vie vanhemmilta mahdollisuuden olla luovia ja etsiä omat ratkaisunsa. Myötätuntoinen suhtautuminen tilanteeseen voi olla helpottavaa kaikille osapuolille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.