Vauvan uniongelmat ja niiden 5 mahdollista aiheuttajaa - Äitiyden Ihme
 

Vauvan uniongelmat ja niiden 5 mahdollista aiheuttajaa

Vauvan uniongelmat ja niiden 5 mahdollista aiheuttajaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin todennäköistä, että vauvasi ollessa kuuden kuukauden ikäinen, hän nukkuu jo läpi öiden. Joissain tapauksissa lapsi kuitenkin saattaa nukkua huonosti. Vaikka vauvan uniongelmat voivat johtua moninaisista syistä, on hyvä tietää, että kaikkiin niihin on ratkaisunsa – ja joskus se on hyvinkin helppo. Vaaditaan kenties vain kärsivällisyyttä ja rakkautta – kahta asiaa, joita vanhemmilla tulee olla suurissa määrin.

Vauvan uniongelmat ja niiden 5 mahdollista aiheuttajaa

Hän ei pysty nukkumaan yksin

Yksin nukkumisen opettelu on asia, jossa vauvat etenevät vähitellen. Joskus lapsi nukahtaa nopeasti, mutta herää jostain syystä keskellä yötä, eikä pääse takaisin uneen.

Tämä on hyvin tavallinen ongelma, jota ilmenee myös aikuisilla. Itse asiassa heräämme kaikki keskellä yötä, sillä unen vaiheet kulkevat sykleissä. Univaiheen loppuessa heräämme, mutta nukahdamme heti uudestaan, ellei jokin pidä meitä hereillä.

Vauvojen aivot ja keho toimivat samoin, ja kun tietty univaihe on ohi, lapsi saattaa herätä meluun, kuumuuteen, vaipan kastelemiseen tai nälkään. Useimmat näistä tarpeista lapsi ilmaisee itkun kautta. Vauva itkee myös ilmaistakseen, että häntä pelottaa olla yksin sängyssään.

Olipa vauvasi tarve mikä tahansa, yritä täyttää se nopeasti ja saada hänet nukahtamaan käsivarsillesi. Huomaat, että nukkuminen tasoittuu vähitellen.

Vauvan uniongelmat

Vauva on oppinut nukahtamaan muualla kuin sängyssään

On lapsia, jotka pystyvät nukkumaan vain oman sänkynsä ulkopuolella. Näin saattaa käydä, jos vauva on oppinut yhdistämään levon esimerkiksi olohuoneen sohvalla tai sängyssä vanhempien kanssa makoiluun. Hän on nukahtanut näissä paikoissa ymmärtämättä tilannetta. Kun vauva viedään omaan sänkyynsä, hän herää.

Tämä huono tapa voidaan muuttaa auttamalla vauvaa yhdistämään oma sänky levon miellyttävään vaiheeseen. Pyri siis esittämään lapsen sänky miellyttävänä ja mukavana paikkana ja yritä asettaa lapsi sänkyynsä ennen kuin hän nukahtaa muualla. On hyvin todennäköistä, että lapsi itkee alkuun, mutta yritä pysyä kärsivällisenä.

Mikä kaunis yö kotielämälle, huulten kaksikolle ja lapsen laululle! Jos minulla olisi poika, kävelisin varpaillani hänen kehtonsa luokse katsomaan, kun hän nukkuu.

– Manuel Gutiérrez Nájera

Kerro vauvalle hellästi, että hänen täytyy nukkua sängyssään, ja että hän voi tuntea olonsa siinä turvalliseksi, sillä tulet aina pitämään hänestä huolta. Toinen hyvä menetelmä on käyttää sänkyä ainoastaan nukkumiseen, eikä muihin asioihin, kuten leikkeihin. Näin vauvan on helpompaa yhdistää sänky uneen.

Leikit nukkumaanmenon aikaan

Jos vauva on yli seitsemän kuukauden ikäinen, ja haluaa leikkiä silloin, kun on aika valmistautua nukkumaan, hän ei ole tarpeeksi väsynyt.

Jos näin käy yksittäisinä iltoina, vie lapsi kävelylle, sillä ympäristön muutoksen stimuloiva vaikutus voi olla rentouttava. Jos tämä kuitenkin on toistuva ongelma, on syytä miettiä lapsen vuorokausirytmiä. On mahdollista, että vauva herää hyvin myöhään, ja sinä yrität laittaa hänet nukkumaan liian aikaisin.

Vauvan uniongelmat ja niiden 5 mahdollista aiheuttajaa

Hän on yksinäinen

Eroahdistuksesta kärsivä vauva pelkää voimakkaasti silloin, kun hän ei näe vanhempiaan. Tätä tapahtuu yleensä lapsen ollessa 7-8 kuukauden ikäinen. Älä huoli, sillä tämä ahdistus väistyy vauvan oppiessa, että vaikka vanhemmat eivät olisikaan näkyvissä, he ovat silti lähettyvillä.

Toistaiseksi siis huolehdi lapsestasi heti, kun hän itkee, ja yritä rauhoittaa vauvan ahdinkoa sanoin ja rakkautta osoittamalla. Vaikka lapsi olisi hyvin pieni, hän kyllä ymmärtää tarkoituksesi ja tuntee olonsa paremmaksi.

On vanhempia, jotka antavat vauvalle nallen tai rievun, jossa on heidän tuoksuaan. Vauva oppii yhdistämään kyseisen esineen vanhempiinsa ja tuntee olonsa turvalliseksi esine vierellään.

Lapsi pyytää asioita sängyssään ollessaan

On monia vauvoja, jotka pyytävät asioita vanhemmiltaan sängyssään ollessaan. Tämä on hyvin tavallista noin 1,5-vuotiailla lapsilla, ja jos näin tapahtuu oman vauvasi kanssa, voit käyttää seuraavaa strategiaa:

  • Kun vauvan kaikki tarpeet on täytetty, vie hänet sänkyynsä. Kun lapsi alkaa pyytää asioita, muistuta, että hän on jo syönyt, juonut vettä ja tehnyt kaikki muut tarpeelliset asiat. Puhu hänelle vain kerran.
  • On hyvin tärkeää, että pysyt jämäkkänä ja yrität pikkuhiljaa muokata tapoja, jotka vahingoittavat lapsesi nukkumisrutiinia.

Muista pysyä kärsivällisenä, sillä vauvasi oppii kyllä pian nukkumaan yksin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.