Nukkumaanmenoaika on päivän paras hetki - Äitiyden Ihme
 

Nukkumaanmenoaika on päivän paras hetki

Nukkumaanmenoaika on päivän paras hetki
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2018

Toivottaessamme lapselle hyvää yötä ja katsellessamme hänen nukkuvan, kaikki murheemme kaikkoavat. Ei ole väliä, kuinka stressaava päivä on takana, mitä velvollisuuksia huominen tuo tullessaan tai kuinka väsyneitä olemme, kaikki on hyvin tietäessämme lapsemme olevan turvassa. Tässä artikkelissa kerromme, millä konsteilla nukkumaanmenoaika ei ole taistelu, vaan päivän paras hetki.

Me kaikki tiedämme äitiyden ja lapsen kasvattamisen olevan monimutkaisia tehtäviä. Mutta ainakin yhdellä tavalla lapsi helpottaa elämää; nimittäin tekemällä kaikesta vaivannäöstä vaivan arvoista. Lapsi pitää vanhemman liikkeessä joka päivä, sillä hän on äidilleen ja isälleen kaikki kaikessa.

Tämä lähestymistapa itse asiassa parantaa vanhemman terveyttä ja hyvinvointia, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Erään suomalaisessa yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vanhemmat, jotka eivät osaa hallita stressiään, saattavat välittää lapselle perintönä tämän ahdistusta aiheuttavan toimintatavan

Yksi tällaiseen toimintaan johtavista ongelmista on se, että ei osata arvostaa elämän pieniä ja yksinkertaisia asioita. On hyvä muistuttaa itseään päivittäin siitä, että ongelmat, jokapäiväisen elämän aiheuttamat paineet ja ahdistus tulisi jättää kodin ulkopuolelle ja piiloon lapsen silmiltä

Vanhemman viettäessä aikaa lapsen kanssa, lapsen tulisi tuntea olevansa vanhempansa elämän tärkein asia ja onnellisuuden lähde.

Äiti, en halua mennä nukkumaan!

Perhedynamiikan asiantuntijat ja parisuhdeterapeutit vaalivat erästä hyvin yksinkertaista neuvoa: älä mene vihaisena nukkumaan. Tätä vinkkiä on hyvä soveltaa myös lasten kohdalla.

  • Monessa kodissa nukkumaanmenoaika on taistelua, joka aiheuttaa myös kiukkukohtauksia.
  • Lapset ovat usein vastahakoisia jättämään lelut ja leikit ja menemään nukkumaan. Joissain tapauksissa ainoa tehtävissä oleva asia on lapsen kantaminen sänkyyn. Kun näin tapahtuu, päivä saa negatiivisen päätöksen, ja kaikilla on paha mieli.

Älä koskaan jätä päivän päätteeksi kertomatta lapsellesi, että rakastat häntä. Älä sammuta lapsen huoneen valoa toivottamatta hymy huulilla hyvää yötä. Muistuta lastasi, että kaikki on hyvin, ja että rakastat häntä.

Jos nukkumaanmenoaika on vaikea hetki päivästä toiseen, ja lisäksi vanhemmat kokevat paineita muista elämään liittyvistä asioista, nukkumaanmeno saattaa muuttua tuskalliseksi tapahtumaksi – vaikka sen pitäisi olla päivän taianomaisin hetki.

Toivotan lempeästi hyvää yötä  ja odotan, kunnes nukahdat

Nukkumaanmenon ei tarvitse olla päivän rasittavin hetki, vaan se voi olla myös taianomaisin hetki

Sekä iltarutiinit että mielipiteet siitä, mikä on lapsen sopiva nukkumaanmenoaika, vaihtelevat. Jotkut vanhemmat pääsevät töistä vasta myöhään illalla, ja haluavat viettää lapsensa kanssa kaikki liikenevät hetket. Näiden vanhempien onkin hyvä viettää aikaa lapsensa kanssa, halia tätä, kysyä tämän päivästä ja kertoa, kuinka he ikävöivät tätä.

Jokaisella perheellä on omat piirteensä, tarpeensa, sääntönsä ja sisäinen dynamiikkansa. On kuitenkin olemassa tiettyjä ohjenuoria, joita ei kannata sivuuttaa. Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, tarjoamme muutamia neuvoja, joiden avulla nukkumaanmenoaika on miellyttävä niin lapselle kuin vanhemmillekin.

Nukkumaanmenoaika ja rauhalliset iltatoimet

Aikataulun salliessa, on hyvä luoda nukkumaanmenorutiini. Sulje televisio ja muut elektroniset laitteet tuntia ennen hyvän yön toivotusta ja rentoudu lapsesi kanssa.

  • Kylpy ennen nukkumaanmenoa on hyvä ajatus.
  • Vie lapsi sänkyyn ja jää hetkeksi hänen seurakseen ennen kuin toivotat hyvää yötä. Jutelkaa kaikesta lapsen mieleen pälkähtävästä ja naurakaa yhdessä, tai voit lukea lapselle iltasadun.

Tämä tulisi tapahtua ilman riitoja ja protesteja. Jos lapsi tottuu iltarutiiniin jo nuorella iällä, se alkaa tuntua hänestä luonnolliselta tavalta toimia.

Rakkautta on katsoa omaa nukkuvaa lastaan ja ajatella, että tätä onnellisuus on. Mikään muu ei tee tyytyväisemmäksi kuin olla kotona, nähdä lapsen lepäävän onnellisena ja uneksivan vanhempansa silmien alla. Siinä hetkessä voi vain ihmetellä, miten lapsi voikaan olla niin kaunis ja täydellinen.

Nukkumaan mennessä puhutaan tunteista, ei murheista

On olemassa vanhempia, jotka toivottavat lapselle hyvää yötä pikaisesti ja kiiruhtavat pois huoneesta. Jos lapsi haluaa puhua, vanhempi ilmoittaa olevan nukkumaanmenoaika tai vetoaa omaan väsymykseensä.

  • On selvää, että myös vanhempaa väsyttää illalla. Mutta jo lyhyt yhteinen hetki voi syöpyä lapsen tunnemuistiin. Riittää, että luet lapselle kirjaa, toivotat hyvää yötä tai vain istut hiljaa, kunnes lapsi nukahtaa. Valvo lapsen unta ja nauti hänen seurastaan stressaavan päivän päätteeksi.
Nukkuva lapsi on kauneinta, mitä äiti voi tietää

Älä unohda nauttia näistä ohikiitävistä hetkistä, sillä lapsesi ei tule olemaan pieni ikuisesti. On tärkeää olla läsnä ja nauttia lapsesi seurasta tässä ja nyt.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.