Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen - Äitiyden Ihme
 

Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen

Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 tammikuuta, 2020

Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen voi olla haastavaa, mutta tässä artikkelissa jakamamme vinkit auttavat tässä tehtävässä.

Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen

Aivan kuten aikuisillekin, myös vauvoille rutiinit ovat tärkeitä, ja tämä pätee erityisesti unen kohdalla. Lapsen ensimmäiset elinkuukaudet voivat olla vanhemmille monilla tavoin haastavia, ja jokainen vanhempi tietää, että erityisesti uni on näinä kuukausina kortilla. Tässä ongelmassa auttaa vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen.

Ensimmäisten 4-5 kuukauden aikana vauva nukkuu noin 16-20 tuntia vuorokaudessa. Hän ei tietenkään nuku tätä aikaa yhtämittaisesti, vaan herää ajoittain syödäkseen ja myös tunteakseen äidin ja isän läsnäolon. Kuukausien vieriessä vauvan unentarve vähenee vähitellen. Kun hän on yhdeksän kuukauden ikäinen, hän nukkuu noin 14 tuntia päivässä.

Saadakseen vauvan unirytmin sopimaan muun perheen unitottumuksiin, vanhemmat voivat kehittää rutiineja, jotka auttavat lasta perheen rytmiin sopeutumisessa. 

Nukkumaanmenorutiinin hyödyt vauvalle

Yksi tärkeä syy nukkumaanmenorutiinin luomiseksi on se, että näin vanhemmat sopeuttavat vauvan unirytmin muun perheen rytmiin. Tämä tarkoittaa yleisesti sitä, että vauva nukkuu yöllä ja ottaa nokosia päivän aikana, jotka ovat pienelle lapselle tärkeä asia.

Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen

Vakaus saa vauvan tuntemaan olonsa varmemmaksi ja rakastetuksi. Koska hän ei vielä ymmärrä ajan ja tilan käsitteitä, tavat kertovat hänelle kaiken sujuvan hyvin. Rutiinin avulla lapsi tietää myös sen, että äiti ja isä ovat aina läsnä suojelemassa.

Kuinka vauvan nukkumaanmenorutiini luodaan?

Nukkumaanmenorutiinin luominen ei ole helppo tehtävä, mutta kärsivällisyydellä ja päättäväisyydellä saadaan tuloksia. Rutiinien luominen voidaan aloittaa jo lapsen ollessa 6-8 viikon ikäinen. Tässä iässä luodut rutiinit mahdollistavat sen, että vauva tuntee olonsa rentoutuneemmaksi, koska aktiviteetit ovat ennalta-arvattavia.

Nukkumaanmenorutiinia luotaessa huomioitavia asioita

  • Lämmin kylpy rentouttaa ja rauhoittaa lasta, ja nukkumaanmeno kylvyn jälkeen on aina miellyttävä kokemus.
  • Yritä luoda myönteisiä mielikuvia. Toisin sanoen nukkumaanmenon tulisi olla miellyttävä aktiviteetti – ei syy itkemiselle, huutamiselle tai potkimiselle.
  • Puhu lapselle ennen kuin hän menee nukkumaan. Voit lukea tarinoita tai vain kuiskailla rauhallisesti. Mikään ei ole parempaa kuin se, että lapsi saa olla vanhemman seurassa ennen nukkumaanmenoa.

Esimerkki nukkumaanmenorutiinista

  • Leikkikää, jotta vauva pääsee eroon niin paljosta jännitteestä kuin mahdollista.
  • Laske lapselle lämmin kylpy. Jos kylpy piristää lasta, se kannattaa hoitaa jo iltapäivällä.
  • Ruoki vauva. 
  • Vie vauva hiljaiseen ja pimeään huoneeseen, jotta ärsykkeiden määrä on mahdollisimman vähäinen.
  • Puhu vauvalle kuiskaten. Voit esimerkiksi kertoa iltasadun tai laulaa tuutulaulun.
  • Tuudita vauvaa siihen asti, kunnes hän nukahtaa.
Vauvan nukkumaanmenorutiinin luominen

Vaikka tämä esimerkki ei ehkä toimikaan lopullisena ratkaisuna, se on kuitenkin erinomainen tapa aloittaa vauvan unirytmin muokkaaminen. Ajan kanssa tulokset ovat hyvät. Muita huomioon otettavia asioita ovat muun muassa vauvan nukkuma-asento ja ympäristötekijät kuten valo, lämpötila ja sängyn mukavuus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.