Miten saada vauva nukkumaan läpi yön? - Äitiyden Ihme
 

Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?

Tämän artikkelin yksinkertaiset keinot auttavat, jos mietit, miten vauva saadaan nukkumaan läpi yön niin, että myös oma unesi saa jatkua keskeytyksettä. Jos siis olet yksi niistä lukuisista vanhemmista, jotka tuskailevat pienen lapsensa unirytmin kanssa, jatka lukemista ja paina seuraavat neuvot mieleesi.
Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni vanhempi miettii, miten saada vauva nukkumaan läpi yön. Tilanne on usein erityisen vaikea vauvan vasta synnyttyä ja kun hänen kanssaan vietetään ensimmäisiä viikkoja kotona. Vauva joutuu tällöin sopeutumaan perheen rutiineihin, ja on tavallista, että pieni herää hyvin monta kertaa yössä – muutamankin tunnin aikana hänen unensa saattaa keskeytyä moneen otteeseen.

On kuitenkin tärkeää pyrkiä muodostamaan vauvalle terveellinen unirutiini, sillä tämän avulla voidaan välttää monia ongelmia – myös sellaisia uneen liittyviä häiriöitä, jotka voivat jatkua pitkälle tuleviin kuukausiin. Samalla on tietysti huomioitava, että sen lisäksi, että hyvät uneen liittyvät tottumukset ovat hyvin tärkeitä lapselle, myös vanhemmat tarvitsevat unta ja lepoa.

Tämän vuoksi haluamme jakaa yksinkertaisia, mutta tehokkaita vinkkejä auttamaan vanhempia saavuttamaan rentouttavampia yöunia myös lapsen ollessa pieni. Näin vanhempien on helpompi kohdata uusi päivä täynnä energiaa.

Uni on kehittyvä prosessi ja elintärkeä asia, jotta lapsi kasvaa fyysisesti ja kehittyy neurologisesti ja emotionaalisesti. Vastasyntynyt herää keskimäärin joka kolmas tunti, ja unirytmiä säätelee hänen syömisaikataulunsa.

Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?

1. Anna vauvalle syötävää ennen kuin laitat hänet sänkyynsä

Ennen kun menet nukkumaan, tarkista haluaako vauvasi ruokaa, annoitpa hänelle sitten rintamaitoa tai korviketta. Näin pystyt takaamaan, että pieni ei herää ainakaan sen vuoksi, että hänellä olisi nälkä.

Ruokinnan jälkeen laita vauvasi sänkyynsä – tällöin voit huomata hänen oleva hereillä, mutta unelias juuri saamansa imetyksen tai tuttipullon seurauksena. Siksi on todennäköisempää, että hän tulee nukkumaan yöllä pidempiä aikoja kerralla.

2. Pyri tekemään nukkumaanmenorutiinista hauska

On täysin normaalia, että pieni lapsi ei millään haluaisi mennä nukkumaan. Hauskan ja hyvin järjestetyn rutiinin avulla vauva pystyy tottumaan menemään sänkyyn joka ilta samaan aikaan.

Lue pienellesi tarina tai vietä muutama minuutti hänen kanssaan illan viimeisen leikin parissa. Luo lista, johon laitat kaikki vaiheet, joita lapsesi unirutiiniin kuuluu joka ilta – tästä voit nähdä, mitä kaikkea tapahtuu ja missä järjestyksessä ennen kuin menette nukkumaan.

Muista, että hyvien uneen liittyvien tottumusten luominen lapselle vie aikaa ja vaatii sinnikkyyttä, mutta tämä on tärkeä asia, sillä näin edistät merkittävästi sekä vauvasi että koko perheen hyvinvointia.

Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?

3. Laita vauva nukkumaan jo varhain illalla

Saatat ajatella, että vauvan laittaminen sänkyyn hyvin aikaisin tarkoittaa väistämättä sitä, että hän herää todella aikaisin aamulla, mutta näin ei kuitenkaan ole. Yleisesti ottaen vastasyntyneet ja vauvat aina yhden vuoden ikään asti heräävät yöllä vähempiä kertoja ja nukkuvat pidempään, jos heidät laitetaan nukkumaan noin kello 20 illalla.

Tämän vuoksi kannattaa siis rohkaista vauvaa menemään aikaisin nukkumaan jo hänen ollessaan hyvin pieni – näin lapsella tulee olemaan vähemmän vaikeuksia heräämisen suhteen sitten, kun hän aloittaa tarhan ja myöhemmin koulun.

4. Selvitä, mitä kaikkea lapsen eri ikävaiheisiin kuuluu

Vastasyntynyt pysyy hereillä rauhallisesti ainoastaan noin 20-30 minuutin jaksoja. Noin 3-4 vuoden kuukauden ikään tullessaan lapsi pystyy olemaan virkeänä ja tyytyväisenä jo noin tunnin ajan – tai näin on useimmilla vauvoilla yleisesti ottaen.

Kun ymmärrät tämän, pystyt olemaan paremmin selvillä siitä, milloin vauvan vaippa tulisi vaihtaa ja häntä tulisi ruokkia. Näin pystyt edistämään hänen rauhallisuuttaan ja myös sitä, että hän aistii rutiinin ja on valmiina nukkumaan mukavat ja pitkät päivänunet.

5. Vältä lapsen liiallista stimulointia

Sillä vauva elää vaihetta, jolloin hän vasta tutustuu ympärillään olevaan maailmaan, kaikki ympäristössä on uutta ja stimuloi hänen aistejaan. Siksi onkin niin, että kun on aika nukkua, kannattaisi välttää kaiken sellaisen tekemistä, joka voi saada vauvan huomion vangittua ja mikä voi näin pitää hänet stimuloituna ja sen seurauksena hereillä pidempään.

Anna vauvallesi puhdas ja rauhallinen tila, joka on miellyttävä ja jossa ei ole sellaisia esineitä, joissa on hyvin paljon värejä tai joista lähtee runsaasti ääntä. Näin hänen hermostonsa tulee rauhoittumaan nopeammin.

6. Ota avuksi viltti, jotta vauvan olon on mukava ja lämmin koko yön ajan

Yksi tapa varmistaa, että vauva nukkuu hyvin yönsä läpi, on materiaaleihin liittyvä, eli kannattaa tarkistaa, että hänen vilttinsä ja muut sängyn tekstiilit ovat mukavia. Vastasyntyntyt vauva tulee pehmeästä ympäristöstä, joka on mukava ja turvallinen – äidin kohdussa ihmisestä tuntuu, että hän on suojassa.

Tämä huomioiden on aivan loogista, että vauvalla on mukavampi ja myös rauhallisempi olo, jos hän on käärittynä ja kapaloituna hiukan samaan tapaan kuin hän sai olla kohdussa. Lisäksi näin pystytään estämään sitä, että vauva työntää vilttinsä pois yöllä, ja siten hän pysyy lämpimänä.

7. Auta vauvaa rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa

Aivan kuten aikuistenkin, vauvojen tarvitsee kokea siirtymän vaihe aktiviteettien ja nukkumaanmenon välillä. Kun viet vauvan sänkyyn, laita televisio pois päältä, kuten myös musiikki ja esimerkiksi matkapuhelin. Varmista, että hänen huoneessaan on himmeät valot ja että sen lämpötila on mukava.

Miten saada vauva nukkumaan läpi yön?

Jos haluat edistää sitä, että vauvasi nukkuu kunnolla öiden läpi, sinun ja kumppanisi tarvitsee myös itse olla rentoutuneina. Lapset pystyvät aistimaan jännitteen, ja kun näin käy, heidän on vaikea rauhoittua ja levätä.

Nauti vauvasi nukkumaanmenon vaiheista ja hyödynnä nämä arvokkaat hetket ajattelemalla muuta kuin päivän askareita, laskuja tai työtä. Käytä nämä minuutit siihen, että saat pienen hetken ajaksi täyden irtioton huolistasi ja lukuisista arjen askareistasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.