Milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa? - Äitiyden Ihme
 

Milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa?

Etenkin ensimmäisen lapsensa juuri saaneet vanhemmat pohtivat usein, milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa. Vastaus kysymykseen riippuu monesta tekijästä, joista kerromme lisää tässä artikkelissa.
Milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa?

Viimeisin päivitys: 19 toukokuuta, 2019

Ihanteellisessa tilanteessa vauva tuntee olonsa mukavaksi ja kuivaksi koko ajan. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta siihen tulee pyrkiä, minkä vuoksi niin lapsen vanhempien kuin muidenkin hoitajien on tärkeä tietää, milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa.

Vastasyntynyt vauva virtsaa päivässä noin 20 kertaa. Vanhemmat eivät tietenkään halua lapsen joutuvan viettämään liikaa aikaa märässä vaipassa, mutta myös turhilta ja liian tiheiltä vaipanvaihdoilta halutaan välttyä.

Milloin vauvan vaippa tulee vaihtaa?

Kaikki tietävät, että vaippa tulee vaihtaa heti vauvan ulostettua. Pieni vauva voi ulostaa uudestaan välittömästi vaipanvaihdon jälkeen, jolloin vaippa on vaihdettava uudestaan. Yleensä näin tapahtuu imetyksen jälkeen.

Vauvan ulostaminen on helppo havaita, mutta virtsaamisen kohdalla tilanne ei ole näin yksinkertainen. Jokaisella lapsella on oma rytminsä, ja vanhempien voi olla vaikea huomata lapsen virtsaavan. Yleisesti ottaen vauvat virtsaavat usein, etenkin imetyksen yhteydessä.

Parasta onkin vakiinnuttaa tietty aika vaipanvaihdolle, esimerkiksi juuri ennen imetystä tai sen jälkeen. Samoin vaippa tulee vaihtaa aina ennen vauvan nukkumaanmenoa, jolloin vaippaan ei kerry liikaa nestettä yön aikana.

Kun vauvan kanssa lähdetään pois kotoa, kannattaa mukaan ottaa useampi vaippa, koska kuten sanoimme, pieni lapsi virtsaa usein, ja vaippa saatetaan joutua vaihtamaan lyhyenkin ulkoilun aikana.

Vaipanvaihto vauvan iän mukaan

Vastasyntyneen vaippa tulee vaihtaa melko usein. Tämä johtuu siitä, että vastasyntynyt syö noin kolmen-neljän tunnin välein ja tämän vuoksi ulostaa usein. Vastasyntynyt myös virtsaa usein, mikä johtuu luonnollisesti juodusta rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Vastasyntynyt on myös herkkä lämpötiloille, ja kylmä ilma saa vauvan virtsaamaan useammin.

Vastasyntynyt pissaa usein, joten vauvan vaippa tulee vaihtaa melko usein

Vauvan kasvaessa kerralla poistuvan virtsan määrä kasvaa, mutta virtsaamistiheys pienenee. Märkä vaippa saattaa tehdä lapsen olon epämukavaksi ja saada hänet itkemään. Vanhempien tulee tarkkailla vauvan antamia signaaleja ja vaihtaa vaippa niin pian virtsaamisen jälkeen kuin mahdollista.

Jos vauvan vaippa pysyy pitkään kuivana, on tärkeää keskustella asiasta neuvolassa. Tämä voi olla merkki jonkinlaisesta poikkeavuudesta tai nestevajeesta.

Miksi vauvan vaippa tulee vaihtaa säännöllisesti?

Pienen lapsen iho on hyvin ohut ja herkkä ja reagoi nopeasti vaipassa muodostuvaan kosteuteen. Vaipassa pitkään hautuva uloste tai virtsa voivat vaikuttaa ihoon ja aiheuttaa vaippaihottumaa. Vakavissa tapauksissa tai lapsen raapiessa itseään iho voi muuttua haavaiseksi, jolloin vaarana on sieni- tai bakteeritulehduksen syntyminen.

Vaippa imee itseensä vain tietyn määrän nestettä. Jos vaippaan kertyy liikaa virtsaa, neste vuotaa yli ja kastelee vauvan kehon ja vaatteet. Nukkuma-aikaan myös lapsen sänky kastuu.

Vaippa tulee vaihtaa aina ennen vauvan nukkumaanmenoa, jolloin vaippaan ei kerry liikaa nestettä yön aikana.

Täytyykö vauvan vaippa vaihtaa yöllä?

Vaippaa ei yleensä tarvitse tai kannata vaihtaa yöllä vauvan nukkuessa, sillä se saattaa sotkea lapsen unisyklin. Yöimetyksen yhdessä vaippa kuitenkin voidaan vaihtaa.

Jos vaipan huomataan olevan märkä päiväunien aikana, voidaan vauva herättää vaipanvaihtoon. Avuksi voidaan ottaa musiikki, minkä lisäksi lapselle kannattaa puhua lempeällä äänellä, jotta tämä tottuu päivänvaloon.

Vauvan vaippa tulee vaihtaa aina kun hän on kakannut

Mitä vaipanvaihdon aikana kannattaa tehdä?

Vaipanvaihtohetki kannattaa hyödyntää stimuloimalla vauvan aisteja. Tilanteesta voidaan tehdä hauska laulamalla, juttelemalla ja soittamalla musiikkia – kaikki nämä auttavat lasta mukautumaan tilanteeseen.

Kaikki vaipanvaihtoon tarvittavat tarvikkeet – vaipat, kosteuspyyhkeet, voiteet ja muut – kannattaa pitää käden ulottuvilla. Kun lapsi on kerran nostettu hoitopöydälle, häntä ei saa jättää hetkeksikään vartioimatta.

On myös tärkeää käyttää vauvan ikään ja kokoon sopivia vaippoja. Vaippa ei saa olla liian suuri tai pieni. Tämä varmistaa mukavuuden ja sen, ettei liian tiukka vaippa hankaa tai ärsytä lasta. Jos taas vaippa on liian suuri, voi sattua ohivuotoja. Vaippa voi myös pudota vauvan päältä tai kiertyä hänen päällään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sugimura T, Tananari Y, Ozaki Y, Maeno Y, Tanaka S, Ito S, Kawano K, Masunaga K. Association between the frequency of disposable diaper changing and urinary tract infection in infants. Clin Pediatr (Phila). 2009 Jan;48(1):18-20.
  • Wesner E, Vassantachart JM, Jacob SE. Art of prevention: The importance of proper diapering practices. Int J Womens Dermatol. 2019 Mar 3;5(4):233-234.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.