Vaipanvaihto yöllä - Kannattaako lapsi herättää? - Äitiyden ihme
 

Vaipanvaihto yöllä - kannattaako lapsi herättää vaihtaaksesi märän vaipan?

Vaipanvaihto yöllä - kannattaako lapsi herättää vaihtaaksesi märän vaipan?

Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Vauvan märän vaipan vaihtaminen on tärkeää paitsi lapsen mukavuuden vuoksi, myös, jotta estetään mahdolliset ihottumat ja muut iho-ongelmat. Se, kuinka usein vaipanvaihto tulee suorittaa, riippuu useista eri tekijöistä, esimerkkinä vauvan ikä ja ruokavalio.

Lapsesi todennäköisesti osaa jo kertoa sinulle, kun hän tarvitsee uuden vaipan. Tietenkään pienet vauvat eivät vielä osaa ilmaista itseään tällä tavoin. Vastasyntyneiden vauvojen unirytmi on myös poikkeava, mikä vaikuttaa vaipanvaihtoaikatauluihin.

Muista, että vauva voi kärsiä ihon punoituksesta tai hankaumista, jos hän joutuu käyttämään likaista vaippaa liian kauan. Pahimmillaan tuloksena voi olla ihotulehdus.

Ainoa keino tietää, milloin juuri sinun vauvasi tarvitsee puhtaan vaipan, on opetella lukemaan lapsesi kehonkieltä ja hänen antamiaan merkkejä. Jokainen lapsi on erilainen ja viestittää märästä vaipasta eri tavoin.

Vaipanvaihto vastasyntyneillä

Vastasyntyneiden vauvojen kanssa eläville vanhemmille vaipan vaihtaminen on jatkuvaa työtä. Vauvan vatsa on vielä pieni, eikä hänen ruoansulatuselimistönsä ole täysin kehittynyt, mikä johtaa ruoan nopeaan prosessoimiseen ja vatsan nopeaan tyhjenemiseen.

Vastasyntynyt tarvitsee ruokaa noin 2-3 tunnin välein. Yleensä vauvat syövät muutaman kerran päiväsaikaan ja noin kolme kertaa yön aikana.

Vauvan syötyä on oltava tarkkana, sillä usein vastasyntynyt tarvitsee uuden vaipan heti ruokailun jälkeen. On myös hyvä idea röyhtäyttää vauva ruokailun jälkeen, sillä vatsaan kertynyt ilma voi aiheuttaa esimerkiksi pulauttelua ja oksentelua.

Vaipanvaihto hieman vanhemmilla lapsilla

Kun lapsi kasvaa, vaipanvaihtoväli pitenee. Ilmoittaakseen märästä vaipastaan, vauva saattaa itkeä, sillä se on lapselle luontainen keino ilmaista epämukavaa oloa ja hakea apua äidiltään. Ajan kanssa äidit oppivat ymmärtämään, mikä vauvan itkuista tarkoittaa juurikin märkää vaippaa.

Kakkaaminen alkaa lisääntyä vauvalla siinä vaiheessa, kun hän oppii ryömimään. Jalkojen liike vatsaa vasten nopeuttaa vauvan suoliston toimintaa ja ruoansulatusta. Tämä puolestaan tarkoittaa jälleen suurempaa vaipanvaihtojen määrää pitkin päivää.

Nukkumisen aikana vauvan ruoansulatus toimii tavallista hitaammin. Yleensä lapset tarvitsevat kuitenkin öisin vähintään yhden vaipanvaihdon, riippuen vauvan ruokailutottumuksista.

Vaipanvaihto yön aikana

Vauvan vaipan vaihtaminen

Olemalla tarkkaavainen, opit huomaamaan lapsesi eleistä, milloin vaipanvaihto on tarpeellista, riippumatta siitä onko päivä vai yö. On kuitenkin muutamia asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon: 

  • Vastasyntyneen vaippa joudutaan vaihtamaan jatkuvasti, mutta näin pienen lapsen unirytmi on vielä epäsäännöllinen. Vauvan herättäminen päivän aikana kesken unien saattaa muokata hänen nukkumistottumuksiaan. Jos herättäminen tehdään oikein, voit auttaa lastasi oppimaan hyvän unirytmin.
  • Kun lapset kasvavat, autamme heitä oppimaan omasta hygieniasta huolehtimista. Lapsi alkaa huomata itse, milloin hänen vaippansa täytyy vaihtaa kuivaan.

Vauvan uni ja vaippojen vaihto

Moni vauva ottaa useita päiväunia päivän aikana, mutta nukkuu huonosti öisin ja heräilee useasti yön aikana. Näin käy usein silloin, kun vauvan unirytmi on epäsäännöllinen, eikä lapsi tiedä, milloin on aika pysytellä hereillä ja milloin on aika nukkua.

Vauvan unirytmiä ei kannata muuttaa kerralla radikaalisti, joten suosittelemme totuttamaan lastasi pikkuhiljaa päivän aikana kuuluviin ääniin, päivänvaloon ja päivällä suoritettaviin aktiviteetteihin.

Jos lapsesi tarvitsee vaipanvaihtoa päiväuniensa aikana, voit herättää vauvan esimerkiksi soittamalla musiikkia hiljaisella äänenvoimakkuudella. Vaihtoehtoisesti voit antaa vauvalle lämpimän kylvyn tai syöttää hänet.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.