Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun? - Äitiyden Ihme
 

Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun?

Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun?

Viimeisin päivitys: 10 maaliskuuta, 2019

Kun kotiin saapuu vauva, ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulleet saavat huomata, että ulos lähteminen ei enää ole aivan yksinkertaista. Kotoa lähteminen vauvan kanssa voi olla erityisen hankalaa, jos et tiedä, miten valmistautua ja mitä pakata vauvan hoitolaukkuun, jotta lapsen hoitaminen onnistuu missä tahansa.

Tämän vuoksi on hyvä pitää listaa siitä, mitä kaikkea hoitolaukkuun kannattaa pakata. Mitä tulee itse laukkuun, kannattaa valita paitsi silmää miellyttävä, myös käytännöllinen malli, jota on mukava ja helppo käyttää.  Seuraavaksi listaamme tärkeimmät tarvikkeet, jotka kannattaa pakata vauvan hoitolaukkuun.

Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun?

Varmistaaksesi, että lapsen kanssa kodin ulkopuolella vietetty aika on nautinnollista teille molemmille, ota avuksesi seuraava lista tarvikkeista, jotka on hyvä pakata vauvan hoitolaukkuun.

1. Vaipat

Olipa tilanne mikä tahansa, muutama vaippa on aina tarpeen. Hoitolaukkuun kannattaa pakata yksi vaippa jokaista kodin ulkopuolella vietettyä tuntia kohden. On parempi varustautua liian hyvin kuin liian huonosti!

2. Neste

Jotta vauva pysyy nesteytettynä, kannattaa p itää mukana vesi – tai maitopulloa. Pienokainen voi olla janoinen mihin aikaan päivästä tahansa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että alle puolen vuoden ikäisille vauvoille ei suositella juotettavan vettä, ja kuuden kuukauden jälkeen lapsi saa juoda enintään puoli desilitraa vettä.

3. Kokoontaitettava hoitopöytä

Kokoontaitettava hoitopöytä tai -alusta on kätevä apu lapsen kanssa ulkoiltaessa. Joissakin hoitolaukuissa on mukana taitettava hoitopöytä.

4. Kosteuspyyhkeet

Kosteuspyyhkeet ovat käteviä vauvan puhdistamiseksi nopeasti, esimerkiksi vaipanvaihdon jälkeen tai aterioinnin yhteydessä sattuneen sotkun siivoamiseksi.

Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun?

5. Nenäliinat

Jos olet jo vanhempi, tiedät varmasti, miten tärkeää on pitää nenäliinoja aina saatavilla. Ne ovat apuna minkä tahansa sotkun siivoamisessa ja vauvan siistinä pitämisessä.

6. Vaihtovaatteet

Pissavahingot ja ruokailusta aiheutuneet sotkut ovat hyvin tavallisia lapsilla, ja siksi hoitolaukkuun kannattaa aina pakata vaihto vaatteet. Älä huoli pakkaamisesta, sillä pienet lastenvaatteet vievät hädin tuskin tilaa laukussa.

7. Varatutti

Lapsi saattaa pudottaa tuttinsa maahan hermostuessaan tai innostuessaan, ja siksi varatutti on aina hyödyllinen.

8. Desinfiointigeeli

Tämä on vanhempien käyttöön. Desinfioivaa ainetta voidaan käyttää käsien puhdistamiseksi erilaisissa tilanteissa. Se on hyvä apu myös ennen ja jälkeen vaipanvaihdon.

9. Roskapussi likaisille vaipoille

Muovipussit ovat aina kätev ä apuväline, mitä tulee vaipanvaihtoon. Ne mahtuvat pieneen tilaan ja tulevat takuulla tarpeeseen jokaisen likaisen vaipan kohdalla.

10. Pientä syötävää

Ota aina mukaan hiukan syötävää vauvalle. Muista, että lapsi voi tulla nälkäiseksi milloin vain. Jos lapsi syö jo puolikiinteitä tai kiinteitä ruokia, pidä mukana myös pientä lusikkaa.

11. Voide ihon ärtymisen estämiseksi

Vauva tarvitsee tähän tarkoitukseen sopivaa voidetta, eli herkän ihon ärtymisen estävää tuotetta.

12. Aurinkovoide

Lapsen herkkä iho on tärkeä suojata vaatteiden lisäksi aurinkovoiteella.

13. Lelut tai värityskirja

Mukaan kannattaa ottaa jokin pieni lelu tai esimerkiksi värityskirja, joka rauhoittaa ja viihdyttää lasta.

14. Lämpimät vaatteet

Etenkin jos lapsen kanssa ollaan ulkona pitkään, kannattaa pakata mukaan lämpimiä vaatteita sään muuttumisen varalle.

15. Tuttipullo

Tuttipullo on perusasia, jos lasta ei aiota imettää ulkoiltaessa. Pullo kannattaa pakata laukkuun vasta juuri ennen lähtöä, sillä rintamaito tai äidinmaidonkorvike ei säily huoneenlämmössä muutamaa tuntia kauempaa. Toinen vaihtoehto on täyttää pullo vedellä ja ottaa mukaan pussillinen maitojauhetta, josta maito voidaan valmistaa matkalla.

16. Ruokalappu

Ruokalappu estää vauvan vaatteita likaantumasta aterioiden aikana.

Mitä pakata vauvan hoitolaukkuun?

Minkälainen hoitolaukku kannattaa valita?

Vauvan hoitolaukun tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen ja tarpeeksi suuri. Myös seuraavat ominaisuudet ovat hyödyllisiä:

  • Vedenkestävä sisus
  • Erilliset osiot ja taskut, jotka helpottavat järjestyksen ylläpitoa
  • Koukut, joilla laukku voidaan ripustaa vaunuihin tai rattaisiin
  • Mukava hihna, jotta laukkua on helppo kantaa olalla
  • Pestävä materiaali

Kuten huomaat, hoitolaukun rooli on keskeinen vauvan kanssa ulkoiltaessa. On hyvä olla perusteellisesti valmistautunut lapsen erilaisten tarpeiden täyttämiseen myös kotiovesta ulos astuttaessa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.