Mistä vaippaihottuma johtuu ja miten sitä hoidetaan? - Äitiyden Ihme
 

Mistä vaippaihottuma johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Vaippaihottuma on seurausta virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon ärsytyksestä sekä eritteiden aiheuttamasta ihon hautumisesta kosteassa. Tänään jaamme muutamia neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä vauvan vaippaihottumaa hoidettaessa.
Mistä vaippaihottuma johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 08 elokuuta, 2021

Vaippaihottuma on hyvin yleinen vaippaikäisillä lapsilla esiintyvä vaiva. Kyseessä on ihon punoitus ja mahdollisesti rikkoontuminen, joka aiheutuu vaipassa ihoa vasten hautuneesta virtsasta ja ulosteesta. Vaippaihottuman ennaltaehkäisy on kohtalaisen yksinkertaista, ja tänään kerromme, miten se onnistuu. Tämän lisäksi ohjeistamme jo syntyneen vaippaihottuman hoidossa.

Pienen lapsen iho on hyvin ohut ja herkkä, joten se reagoi nopeasti vaipassa muodostuvaan kosteuteen. 4-16 kuukauden ikäiset lapset ovat erittäin alttiita vaippaihottumalle, ja ongelma pahenee usein lapsen alkaessa syödä kiinteitä ruokia, jolloin uloste ärsyttää ihoa entistä enemmän.

Ripulista kärsivä lapsi on erityisessä vaarassa saada vaippaihottuman. Edes vaipan välitön vaihtaminen ei välttämättä pelasta tilannetta. Myös antibioottikuuri altistaa vauvan ihoa ärtymiselle, sillä antibiootit heikentävät ihon omaa suojaa ja voivat lisäksi aiheuttaa ripulia. Samoin ihoa ärsyttävät hajusteet ja kemikaalit sekä liian pesevät puhdistusaineet altistavat vaippaihottumalle.

Tutkimusten mukaan vaippaihottuma on yhtä yleistä kertakäyttö- ja kestovaippoja käyttävillä lapsilla. Jos lapsella on käytetty hajustettuja kertakäyttövaippoja, kannattaa ne vaihtaa hajusteettomiin versioihin. Kestovaippoja käyttäessä suositellaan kokeilemaan eri sisäpintamateriaalia, joka voi soveltua vauvan iholle paremmin.

Vaippaihottuman tunnistaminen

Vaippaihottuman ennaltaehkäisy ja hoito

Vaippaihottuman havaitseminen ei ole erityisen vaikeaa, sillä ihottuma on tyypillisesti silmin nähtävissä ja käsin tunnettavissa. Iho on myös selvästi arka ja kipeä, minkä seurauksena lapsi usein itkee vaippaa vaihdettaessa.

Vaippaihottuma ilmenee voimakkuudeltaan vaihtelevana ihon punoituksena, hiertyminä ja näppylöinä lapsen takapuolessa ja taipeissa. Ihottuma voi vaihdella hennosta punoituksesta rakkulaiseen ihottumaan. Vanhempien kannattaa reagoida jo ihon ärtymiseen, jotta vaiva ei pääse kehittymään pahemmaksi.

Vaippaihottuma voidaan yleensä hoitaa kotikonstein, mutta suosittelemme keskustelemaan neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa, jos ongelma pitkittyy tai pahenee.

Vakavissa tapauksissa tai lapsen raapiessa itseään iho voi muuttua haavaiseksi, jolloin vaarana on sieni- tai bakteeritulehduksen syntyminen. Tällaisessa tapauksessa tulehduksen hoitaminen on tärkeämpää kuin itse ihottuman hoitaminen.

Vaippaihottuman ennaltaehkäisy ja hoito

Varmin tapa ehkäistä vaippaihottuman syntyä, on pitää vauvan pepun alue mahdollisimman kuivana. Tämä tarkoittaa tarpeeksi tiheää vaipanvaihtoväliä, ihon pesemistä kädenlämpöisellä vedellä mielellään ilman pesuainetta ja ihon kuivaksi taputtelua. Ihoa ei saa missään nimessä hangata, vaan sitä taputellaan puhtaalla puuvillapyyhkeellä.

Vauvan kannattaa myös antaa viettää aikaa ilman vaippaa, jotta iho pääsee hengittämään. Kun vaipat ovat päällä, niitä ei tule kiristää liian tiukalle, jotta iholle pääsee ilmaa.

Jos lapsen ihottuma on vakava, voidaan iholle levittää muutaman kerran päivässä ohut kerros sinkkioksidia sisältävää voidetta.

Vaippaihottuma ilmenee voimakkuudeltaan vaihtelevana ihon punoituksena, hiertyminä ja näppylöinä lapsen takapuolessa ja taipeissa. Ihottuma voi vaihdella hennosta punoituksesta rakkulaiseen ihottumaan.

Milloin on aika lähteä lääkäriin?

Vaippaihottuman ehkäisy ja hoito

Hyvällä hoidolla vaippaihottuma paranee itsestään noin viikossa. Jos ihottuma aiheuttaa lapselle kovaa kipua ja ärtyisyyttä, vauvaa voi lääkitä kipulääkkeellä ohjeen mukaisesti muutaman päivän ajan.

Mikäli vaippaihottuma ei parane viikossa, tulee lapsi viedä neuvolaan tai lääkäriin, sillä kyseessä saattaa olla esimerkiksi hiiva-, sieni- tai bakteeritulehdus tai allergia. Samoin, jos vauvalle nousee kuume, ihottuma leviää tai iholle ilmestyy rakkuloita tai haavaumia, on syytä turvautua ammattilaisen apuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
  • Zambrano E, Zamabrano A, Fernández T. Dermatitis del pañal. AEPED [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.