Kumppanista eroamisen vaikutukset ja surun vaiheet
Kumppanista eroaminen on yksi vaikeimpia ja traumaattisimpia kokemuksia, joita ihminen joutuu käymään läpi elämänsä aikana. Lukuisissa tutkimuksissa on tutkittu, miten ihmisen aivot käyttäytyvät eroa seuraavissa suruprosessin vaiheissa. Näiden löydösten mukaan eronneen ihmisen stressitaso nousee ja hän saattaa kokea jopa fyysistä kipua. Jokainen eron läpikäynyt tietää, että kumppanista eroamisen vaikutukset voivat olla valtaisat.
Miksi kumppanista eroaminen on niin vaikeaa?
Ei ole intiimimpää ihmissuhdetta kuin parisuhde tai perheen sisäiset suhteet. Perheenjäsenten kesken välitämme ja jaamme arvoja, tapoja ja uskomuksia ja rakennamme omaa identiteettiämme.
Perheen sisällä pystytämme itsetuntomme perustukset ja luomme ohjesääntömme ja tapamme suhtautua toisiin. Perhe on monen ihmisen elämässä fyysisen ja emotionaalisen turvan viitekehys.
Kumppanista eroaminen vaikuttaa henkilöön hyvin perusteellisella ja syvällisellä tavalla. Jokainen, johon ero vaikuttaa, tuntee maan vapisevan jalkojensa alla. Osapuolet voivat kokea erotilanteen hyvin eri tavoin, ja jokaisen kokemus on pätevä ja arvokas.
- Jotkut ihmiset tuntevat toivottomuutta ymmärrettyään, etteivät pystyneet pitämään toiselle ihmiselle ja itselleen tekemäänsä lupausta.
- Toiset näkevät parisuhteen kariutumisen henkilökohtaisena epäonnistumisena.
- Monen eroa läpikäyvän itsetunto laskee. Henkilö voi tuntea syyllisyyttä ja kyseenalaistaa monia elämäänsä liittyviä asioita.
- Toisinaan kumppanista eroaminen antaa henkilölle uudenlaisen vapauden tunteen.
- Moni tuntee surua parisuhteessa tai perheessä tapahtuneen muutoksen johdosta.
Kumppanista eroamisen vaikutukset ja surun vaiheet
Psykologien mukaan eroava ihminen käy läpi suruprosessin. Monet tietävät, että tämä prosessi jaetaan tyypillisesti neljään tai viiteen vaiheeseen, jotka esittelemme alla. Henkilöstä ja hänen käytössään olevista työkaluista ja tuesta riippuen vaiheet voivat olla hyvinkin lyhyitä tai vastaavasti pitkiä jaksoja.
Kieltäminen
Kuten nimestä voi päätellä, tässä vaiheessa henkilö kieltää totuuden. Hän uskoo ja toivoo asioiden palaavan vielä ennalleen – tai jopa entistä paremmiksi. Kumppanista eroamisen vaikutukset ovat niin suuret, että koemme tarpeelliseksi suojella itseämme totuuden myöntämisen sijaan.
Tämäkin vaihe on tärkeä käydä läpi, mutta siitä on päästävä eteenpäin. Itseään ei saa myöskään syyttää kokemistaan tunteista.
Viha
Kieltämisen jälkeen seuraa viha ja entistä kumppania kohtaan tunnettu raivo. Henkilö siirtyy totuuden kieltämisestä toisen ihmisen tai itsensä syyttelyyn. Tässä vaiheessa moni tuntee myös houkutusta kostamiseen, jolla ei kuitenkaan koskaan voiteta mitään.
Kaupankäynti
Kaupankäynnin tai neuvottelun aikana henkilö pyrkii ymmärtämään toista osapuolta, hyväksymään tapahtuneen ja lähestymään entistä kumppaniaan. Jos tätä vaihetta ei hoideta oikein, henkilö saattaa alkaa elätellä toiveita sovinnosta, mikä ainoastaan tekee tilanteesta entistä vaikeamman.
Masennus
Vaikka asianosaisesta ei välttämättä siltä tunnu, tämä on vaihe, jossa todellinen asioiden työstäminen ja työnteko alkaa. Henkilö ymmärtää vihdoin kunnolla, että entiseen ei ole paluuta, mikä aiheuttaa todellisia surun tunteita ja voi saada henkilön voimaan huonommin kuin aikaisemmissa vaiheissa.
Tämä on kuitenkin erittäin tärkeä vaihe, koska henkilö ymmärtää ja hyväksyy suhteen olevan ohi, ja ennemmin tai myöhemmin hän kykenee jatkamaan elämäänsä.
Hyväksyminen
Suru hälvenee asteittain, ja lopulta henkilöstä alkaa tuntua, että hänen elämällään on edelleen suunta ja tulevaisuus erosta huolimatta. Hän löytää jälleen elämän ilonsa ja on todennäköisesti jossain vaiheessa valmis tapaamaan uuden kiinnostavan ihmisen.
Eron jälkeensä jättämät arvet
Yllä esitetystä on helppo päätellä, että erolla on valtava vaikutus henkiseen, emotionaaliseen ja jopa fyysiseen terveyteemme. Tämä saattaa johtaa esimerkiksi seuraaviin negatiivisiin seuraamuksiin:
- Masennus: Lyhytaikainen masennus on luonnollinen osa suruprosessia. Toisinaan henkilö kuitenkin jää kiinni surun tunteeseen ja voi jopa menettää halunsa elää tulevaisuuden tuntuessa merkityksettömältä. Henkilö eristää itsensä ja voi sairastua krooniseen masennukseen.
- Ahdistus: Pelko ja epätietoisuus tulevaisuudesta voivat aiheuttaa ahdistusta, johon liittyy usein nukkumisvaikeuksia.
- Traumaperäinen stressihäiriö: Jollain tapaa väkivaltainen ero voi johtaa tämän tyyppiseen ongelmaan. Tämä pätee etenkin tilanteisiin, joissa on ollut mukana pahoinpitelyä.
- Heikko itsetuntoa: Menetys voi saada henkilön tuntemaan olonsa toivottomaksi, minkä jälkeen syyllisyydentunne valtaa hänet. Itsetunnon menetys on tällöin enää askeleen päässä.
Jokainen eron läpikäynyt tietää, etteivät nämä tilanteet ole koskaan helppoja pariskunnan kummallekaan osapuolelle. Erosta selviäminen on kuitenkin aina mahdollista, ja entistä helpompaa se on, kun henkilöllä on käytössään oikeat työkalut ja takanaan läheisten tuki.
Jos koet, ettet pääse eteenpäin omassa surussasi, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen, joka auttaa sinua rakentamaan elämäsi uudelleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- García, F., & Ilabaca Martínez, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu. http://www.ucb.edu.bo/publicaciones/ajayu/v11n2/v11n2a03.pdf
- Martínez, F. (2001). Ruptura familiar. Revista de Educación. https://doi.org/ISSN 0034-8082
- Orgilés Amorós, M., Espada Sánchez, J. P., & Méndez Carrillo, X. (2008). Trastorno de ansiedad por separación en hijos de padres divorciados. Psicothema. http://www.psicothema.com/pdf/3496.pdf