Vauvan saapuminen jännittää: Opas ensimmäisille päiville - Äitiyden Ihme
 

Vauvan saapuminen jännittää: Opas ensimmäisille päiville

Vauvan saapuminen jännittää: Opas ensimmäisille päiville
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan saapuminen maailmaan saattaa jännittää ja hermostuttaa uusia vanhempia. Tarjoamme sinulle oppaan, jonka avulla rauhoitut ja rentoudut ensimmäisinä vauvan kanssa kotona viettäminäsi päivinä.

Synnytyksen lähestyminen herättää monenlaisia tunteita, ja sinun onkin hyvä suorittaa joitain ennakoivia toimenpiteitä pysyäksesi rauhallisena synnytyksen hetkellä.

Vauvan saapuminen maailmaan on suuri asia. Toiveena on, että saisit toivottaa uuden perheenjäsenesi tervetulleeksi harmoniseen ja rauhalliseen ympäristöön. 

On hyvä oppia kontrolloimaan negatiivisia tunteita, jotta lukemattomien listalla olevien tehtävien ja asioiden hoitaminen onnistuu ennen lapsen syntymää.

On täysin luonnollista tuntea hämmennyksen ja jopa ahdistuksen tunteita, kun ensimmäisen kerran saavut kotiin vastasyntynyt käsivarsillasi. Kaikki tämä johtuu siitä, että kyseessä on sinulle täysin uusi kokemus.

Sinulla saattaa herätä epäilyksen tunteita sellaisiin perusasioihin kuten syöttämiseen, vauvan hygieniasta huolehtimiseen ja lapsen lohduttamiseen liittyen. Älä soimaa itseäsi, sillä jokainen tuore vanhempi käy läpi nämä uudet tilanteet ja tunteet.

Tietoisen hengityksen tekniikka on hyvä apuväline auttamaan rentoutumisessa sekä ennen että jälkeen vauvan syntymän.

Suunnittele ennen vauvan syntymää

Vauvan saapuminen on ihmeellinen asia

Kun vauva tuodaan kotiin, hänestä tulee kaiken huomion keskipiste. Etukäteen suunnittelu on ehdottomasti tarpeellista, sillä se auttaa perhettä sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Ensimmäiset päivät kotona vauvan kanssa kuluvat sopeutumiseen, ja tämä voi olla haastavaa aikaa.

Alla olevat vinkit voivat helpottaa ensimmäisiä vauvan kanssa kotona vietettyjä päiviä:

 • Valmista perheelle aterioita valmiiksi ja hyödynnä pakastinta.
  Voit vaihtoehtoisesti etsiä noutoruokapaikkojen puhelinnumerot käden ulottuville.
 • Hanki vauvan tarvikkeet – vaipat, hygieniatuotteet, kosteuspyyhkeet ja muu tarvittava – valmiiksi. Kun vauva on saapunut kotiin, on tavaroiden hankkiminen työläämpää.
 • Pese ja järjestele vauvan ensimmäisinä päivinä tarvitsemat vaatteet etukäteen.
 • Käytä kertakäyttöastioita vauvan ensimmäisinä kotipäivinä, ja kodin siistinä pitäminen helpottuu.
 • Hanki vauvallesi vakuutus, ja näin sinun ei tarvitse murehtia mahdollisia takaiskuja tai hätätilanteita.

Vauvan saapuminen ja ensimmäisistä päivistä selviytyminen

Kun vauvasi on saapunut kotiin, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Suunnittele aikataulu, jonka mukaan sukulaiset ja ystävät voivat tulla katsomaan vauvaa. Jos vieraita käy kylässä jatkuvasti, vauvan rauha häiriintyy.
 • Myötäile vauvan omaa rytmiä. Vastasyntynyt voi olla hyvin vaativa myös öisin, sillä hän kaipaa rintaa ja imettämistä. Käytä aika ennen nukkumaanmenoa hyödyksi, jotta olet tarpeeksi levännyt hoitamaan vauvaa yöllä.
 • Delegoi tehtäviä. Jos sinulla on asioita hoidettavana, koti siivottavana tai mikä muu tahansa vauvaan liittymätön tehtävä tehtävänä, pyydä perheenjäsentäsi tai ystävääsi auttamaan tehtävän hoitamisessa.
 • Pidä huoli syömisestäsi. Vaikka aikaa on usein rajallisesti, tuore äiti ei saisi tinkiä terveellisestä ruoasta tai jättää aterioita väliin. Tarvitset ruokaa pysyäksesi vahvana vauvaa varten sekä imettääksesi.
 • Välillä on vaikeaa tunnistaa, miksi vauva itkee. Jos epäilet lapsen itkun syytä, seuraa äidinvaistoasi, sillä se on lähes aina oikeassa.

Vauvan tarpeet ensimmäisinä päivinä

Vauvan saapuminen saattaa jännittää

Vauvan saapuminen kotiin kannattaa suunnitella hyvin, sillä on tiettyjä asioita, joita lapsi tarvitsee tunteakseen olonsa mukavaksi ja turvalliseksi. Alla on lista vauvan kotiutumisen jälkeen muistettavista asioista:

 1. Aseta pinnasänky käytännölliseen paikkaan.
 2. Vauvat nielevät usein paljon ilmaa syödessään, joten röyhtäytä lasta
  5 minuuttia imetyksen jälkeen. 
  Röyhtäyttäminen ehkäisee vauvan huonoa oloa ruokailun jälkeen.
 3. Desinfioi vauvan napatynkä varovasti ja hellästi.
 4. Vaihda vauvan vaippa joka toinen tai kolmas tunti.
 5. Vauvan vaatteen tulee olla mukava päällä ja helppo pukea. Näin vaatteet häiritsevät lasta mahdollisimman vähän.

Ensimmäiset päivät kotona vauvan kanssa eivät aina ole helppoja. Lapsen ja äidin täytyy saada tutustua toisiinsa ja sopeutua uuteen tilanteeseen, ja tämä prosessi ottaa aikaa. Jos tunnet olosi uupuneeksi, pyydä sellaisen sukulaisen tai ystävän apua, joka haluaa auttaa sinua haastavien ensimmäisten päivien yli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
 • Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
 • Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
 • Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.