Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen - Äitiyden Ihme
 

Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen

Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Tänään kerromme, miksi perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen on tärkeää, ja jaamme muutamia käytännön vinkkiä, joiden avulla eläimen sopeutumista uuteen tilanteeseen voidaan helpottaa.

Lapsen saaminen on seikkailu, joka alkaa jo yhdeksän kuukautta ennen vauvan saapumista kotiin. Jos kyseessä on perheen ensimmäinen lapsi, kokemus voi olla vieläkin intensiivisempi. Oman osansa prosessiin tuovat perheen mahdolliset lemmikit. Jos kodissa asuu eläimiä, ne on hyvä valmistella uuden perheenjäsenen saapumiseen etukäteen.

On normaalia ja luonnollista, että tuoreet vanhemmat keskittävät kaiken huomionsa vastasyntyneeseen lapseen. Tämä on kuitenkin ongelma, jos kodissa asuu lemmikkejä. Kun eläin ei enää saa yhtä paljon huomiota kuin mihin se on tottunut, sen käytös voi muuttua, mikä tarkoittaa yleensä joko ahdistumista tai masentumista.

Eläimet kärsivät muutoksesta

Lemmikki havaitsee elinympäristössään tapahtuvat muutokset välittömästi. Kissat ja koirat ovat rutiineista nauttivia eläimiä, joille muutoksiin sopeutuminen voi olla vaikeaa.

Etukäteen on mahdotonta ennustaa, miten eläin reagoi erilaisiin tilanteisiin, ja omistaja voi ainoastaan olettaa asioita. Uuden perheenjäsenen saapuminen on niin iso muutos, että lemmikkiä kannattaa ehdottomasti alkaa valmistella siihen hyvissä ajoin.

Päämääränä on saada eläin innostumaan vauvan saapumisesta pelkäämisen sijaan. Pelkäävä eläin voi reagoida tilanteeseen sopimattomalla tavalla.

Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen

Lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen

Perheen lemmikit tulisi valmistella odottamattomia tilanteita varten jo hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Vauvat tuovat mukanaan monia yllätyksiä, ja mitä vaan voi tapahtua, kun kotona asuu pieni lapsi.

Suosittelemme tutustumaan alle listaamiimme käytönnön neuvoihin, jotta lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen onnistuu mahdollisimman kivuttomasti.

Varaa lemmikille miellyttävä paikka

Tämä on yksi ensimmäisistä mietittävistä asioista, etenkin, jos eläin on tottunut juoksentelemaan ympäri kotia ilman minkäänlaisia rajoitteita. Tämä ei missään nimessä tarkoita lemmikin eristämistä muusta perheestä, vaan sitä, että eläimelle opetetaan sopivat rajat ja esimerkiksi tietyn huoneen välttäminen.

Jos kotona on kissa, sille kannattaa opettaa, ettei se saa mennä lapsen huoneeseen. Erityisen tärkeää on opettaa eläintä olemaan hyppäämättä vauvan sänkyyn tai lapsen päälle.

Mitä tulee koiriin, näiden eläinten täytyy oppia kärsivällisyyttä ja lapsen kanssa vuorovaikutuksessa olemista. Yksityiskohdat riippuvat tietysti koiran luonteesta, rodusta ja siitä, miten paljon se on tottunut viettämään aikaa perheen kanssa. Jotkut koirat ovat hyvin suojelevaisia perheen lapsia kohtaan ja haluavat pitää näitä jatkuvasti silmällä – jopa yöllä, nukkuen näiden sängyn vieressä tai jalkopäässä.

Keksi eläimelle mielekästä tekemistä

Jotta kissa tai koira on valmis lapsen saapumiseen, sille täytyy keksiä aktiviteetteja, joista se voi nauttia ilman omistajan seuraa. Näin on etenkin, jos eläin on tottunut viettämään runsaasti aikaa ihmisten kanssa.

Pieni lapsi vaatii vanhemmiltaan paljon huomiota, mikä voi saada lemmikin tuntemaan olonsa syrjäytetyksi, surulliseksi ja masentuneeksi.

Totuta eläin uusiin ääniin

Eläimillä on huomattavasti herkempi kuulo kuin ihmisillä. Lapsen ollessa pieni, perheen lemmikki joutuu todennäköisesti kuuntelemaan usein ja paljon itkua, mikä voi hermostuttaa sen.

Jotta eläin tottuu vauvan tuottamiin ääniin, eikä pelästy niitä, sille voidaan soittaa jo ennen lapsen syntymää vauvan itkun ääniä. Toinen toimiva konsti on jättää radio päälle hiljaisella äänenvoimakkuudella. Tämä auttaa kissaa tai koiraa tottumaan uusiin ääniin elinympäristössään.

Totuta eläin lapsen huoneeseen ja tarvikkeisiin

Jos vauvalla on oma huone, vanhemmat tulevat viettämään siellä paljon aikaa. Lemmikki on hyvä totuttaa uuteen käytäntöön jo etukäteen.

Tämän lisäksi eläimen kannattaa antaa tutustua vauvan tarvikkeisiin. Eläimen täytyy saada haistella lapsen hygieniatuotteita, leluja ja vaatteita. Näin lemmikin on helpompi ymmärtää vauvan olevan osa kotia.

Perheen lemmikin valmistelu vauvan saapumiseen

Lapsen kotiin saapumisen jälkeen

Olemme käyneet läpi tapoja, joilla lemmikin valmistelu lapsen saapumiseen helpottuu, mutta haluamme vielä puhua hieman siitä hetkestä, kun vauva on jo osa perhettä.

Tärkeintä on, että lemmikkiä ei jätetä huomiotta, vaikka kotona asuukin pieni lapsi. Eläintä täytyy tervehtiä vanhaan tapaan, ja sille tulee edelleen jakaa huomiota ja rakkautta. On tärkeää, että lemmikille varataan joka päivä aikaa, ja sille osoitetaan, että se on tärkeä osa perhettä.

Lapsi ja eläin kannattaa esitellä toisilleen varovasti vaiheittain, jotta kumpikaan osapuoli ei pelästy tilanne. Perheen lemmikki tottuu pikkuhiljaa uuden perheenjäsenen tuoksuun ja läsnäoloon.

Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa

Alkuun lemmikin pääsy lapsen huoneeseen on hyvä estää esimerkiksi portin avulla. Siinä vaiheessa, kun eläimen kanssa voidaan olla luottavaisin mielin, sen voidaan antaa viettää aikaa huoneessa omistajan suostumuksella ja seurassa.

Eläintä ja pientä lasta ei saa koskaan jättää keskenään ilman valvontaa. Kissa tai koira ei todennäköisesti halua vahingoittaa lasta, mutta esimerkiksi lapsen äkilliset liikkeet voivat pelästyttää eläimen, joka saattaa reagoida tilanteeseen ikävällä tavalla.

Pieni lapsi yrittää todennäköisesti pelkkää uteliaisuuttaan koskettaa, taputtaa, nipistää, vetää ja työntää eläintä. Lapselle täytyy opettaa pienestä pitäen, kuinka eläintä kohdellaan oikein ja kunnioittavasti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.