Kuinka valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen?
 

Kuinka valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen?

Kuinka valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uuden perheenjäsenen saapuminen tuo mukanaan suurta onnea ja iloa, mutta myös uudenlaisia haasteita. On tavallista, että vanhemmat ovat yhtä aikaa innoissaan ja hermostuneita siitä, miten perheen vanhemmat lapset reagoivat uuteen sisarukseen. Moni vanhempi miettii esimerkiksi, miten lapsille kannattaa kertoa äidin raskaudesta, ja tulevatko lapset olemaan mustasukkaisia uudesta tulokkaasta. Tänään annammekin muutamia vinkkejä siihen, kuinka vanhemmat voivat valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen.

Kuinka valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen?

1-2-vuotiaat lapset

Älä vaadi liikaa ymmärrystä lapselta, sillä tässä iässä hän ei vielä ymmärrä, mitä uuden sisaruksen syntyminen tarkoittaa. Anna lapsen kuulla sinun puhuvan uudesta perheenjäsenestä. Hän ei todennäköisesti ymmärrä, miksi olet innoissasi, mutta asenteesi tarttuu myös häneen.

Muista, että kahden tai useamman pienen lapsen tarpeiden tyydyttäminen samanaikaisesti voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Muista pyytää apua läheisiltäsi, jos arki käy liian raskaaksi tai koet, että kaikki lapset eivät saa tarpeeksi huomiota.

Kun vauva saapuu kotiin, älä unohda vanhempia sisaruksia, vaan muista halata ja kuunnella heitä ja viettää aikaa heidän kanssaan. Voit pyrkiä vähentämään mustasukkaisuuden tunteita antamalla vanhemmille sisaruksille pienen lahjan uudelta pikkuveljeltä tai -siskolta.

Lasten kateus

2-4-vuotiaat lapset

Tässä iässä lapset ovat usein hyvin kiintyneitä vanhempiinsa, ja heidän voi olla vaikea jakaa äitiään ja isäänsä kenenkään kanssa. Lapsi voi olla erittäin herkkä muutoksille ja tulkita uuden perheenjäsenen saapumisen uhkana.

Ala puhua lapselle vauvasta siinä vaiheessa, kun alat hankkia tälle vaatteita ja muita tarvikkeita. Myös, jos lapsi kyselee äidin kasvavasta vatsasta, on aika jakaa uutiset hänen kanssaan. Voit hankkia esimerkiksi kuvitettuja lastenkirjoja, jotka auttavat lasta ymmärtämään tilanteen. Joka tapauksessa, kerro asia itse lapselle ennen kuin kukaan muu ehtii sen tekemään.

On tärkeää olla rehellinen lapselle tulevien muutosten suhteen. Selitä hänelle, että vauva on kiltti ja ihana, mutta myös itkee paljon ja tarvitsee aluksi runsaasti huomiota. Varmista, että lapsi tietää, että kestää hetken ennen kuin hän voi leikkiä uuden sisaruksensa kanssa.

Kun uusi perheenjäsen on saapunut kotiin, varmista, että molemmat vanhemmat antavat vanhemmalle lapselle myös kahdenkeskistä aikaa ja huomiota. Lapsen täytyy tietää, että vanhemmat rakastavat häntä

Älä hämmennä lasta liian monilla muutoksilla

Ole varovainen suunnitellessasi muita suuria muutoksia 2-4-vuotiaan lapsen elämään. Jos lapsen on esimerkiksi aika alkaa harjoitella potalla käymistä, aloittakaa harjoittelu jo hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Sama pätee tilanteeseen, jossa lapsen tulee siirtyä nukkumaan pinnasängystä varsinaiseen sänkyyn tai vanhempien huoneesta omaan huoneeseen. Jos ette pysty tekemään muutoksia ennen vauvan syntymää, kannattaa niiden jalkauttamisessa odottaa siihen asti, että vauva on saapunut kotiin ja uusi arki on löytänyt uomiinsa.

Kuinka valmistella perheen lapset uuden vauvan saapumiseen?

On tavallista, että tämän ikäisen lapsen kehitys ottaa pientä takapakkia uuden perheenjäsenen synnyttyä. Lapsella saattaa esimerkiksi alkaa käydä vahinkoja, vaikka hän on jo oppinut kuivaksi, tai hän voi alkaa pyytää saada juoda tuttipullosta mukin sijaan. Tällainen käytös on täysin normaalia, joten suhtautukaa siihen rakkaudella ja kärsivällisyydellä. Kaikki tämä on vain lapsen tapa hakea rakkautta ja huomiota hänelle oudossa tilanteessa.

5-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset

Kouluikäiset lapset eivät yleensä koe oloaan samalla tavalla uhatuksi uuden perheenjäsenen vuoksi kuin hieman nuoremmat lapset. He saattavat silti tuntea mustasukkaisuutta kaikesta vastasyntyneen saamasta huomiosta. Jos näin on, selitä tilanne lapselle kielellä, jota hän ymmärtää. Keskustelkaa siitä, mitä muutoksia vauva tuo kotiin ja koko perheelle. Puhukaa sekä positiivisista puolista että erinäisistä haasteista.

Lapsen kannattaa käydä tervehtimässä äitiä ja vastasyntynyttä jo sairaalassa, jotta hän tuntee olevansa tärkeä osa kasvavaa perhettä. Esittele uusi sisarus lapselle ja puhu hänen kanssaan isosiskon tai -veljen roolista ja sen tärkeydestä.

Isompi lapsi saattaa olla jo hyvinkin itsenäinen ja pärjätä pitkälti omillaan, mutta älä silti unohda hänen tarpeitaan, harrastuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Osoita hänelle sanoin ja teoin, kuinka paljon rakastat häntä. Yritä viettää hänen kanssaan kahden keskeistä aikaa päivittäin ja käytä tämä aika hyväksesi muistuttaaksesi hänelle, kuinka tärkeä hän on sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
  • Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
  • Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
  • Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.