Norovirus lapsilla: oireet, hoito ja ehkäisy
 

Norovirus lapsilla: oireet, hoito ja ehkäisy

Norovirus aiheuttaa lapsilla akuutin mahataudin, jonka oireita ovat oksentelu ja ripuli. Infektio voi olla vaarallinen.
Norovirus lapsilla: oireet, hoito ja ehkäisy
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 02 kesäkuuta, 2023

Norovirus on erittäin tarttuva virus, joka aiheuttaa akuuttia gastroenteriittiä eli suolistotulehdusta. Se leviää kaikkialla maailmassa ja tartuttaa vuosittain yli 685 miljoonaa ihmistä, joista 200 miljoonaa on alle 5-vuotiaita lapsia. Tässä artikkelissa kerromme, millainen norovirus on lapsilla.

Norovirus ei yleensä aiheuta suuria komplikaatioita. Se voi kuitenkin olla vaarallinen riskiryhmään kuuluville henkilöille, kuten lapsille, raskaana oleville naisille ja vanhuksille.

Lapset ovat tartunnalle erityisen altis väestönosa, sillä he ryömivät, tutkivat ja laittavat käsiään ja muita esineitä suuhunsa. Katsotaanpa, millaisia oireita norovirus aiheuttaa lapsilla ja kuinka tartuntaa ehkäistään.

Mikä on norovirus?

Norovirukset ovat ryhmä RNA-viruksia, jotka iskevät maha-suolikanavan kimppuun aiheuttaen akuuttia gastroenteriittiä. Toisin sanoen ne aiheuttavat mahalaukun ja suoliston tulehdusta, joka ilmenee ripulina ja jatkuvana oksenteluna. Tämä tunnetaan paremmin mahatautina.

Kyseessä on erittäin tarttuva virus: jo 10 viruspartikkelia voi aiheuttaa infektion. Lisäksi norovirus on syynä 75 prosenttiin mahatautiepidemioista esimerkiksi hoitokodeissa, hotelleissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Norovirus voi iskeä kaikenikäisiin ihmisiin. Riskiryhmillä, kuten immuunipuutteisilla henkilöillä, vanhuksilla ja alle 5-vuotiailla lapsilla, se voi kuitenkin aiheuttaa vakavaa nestehukkaa. Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan norovirus on syynä lähes miljoonaan lasten lääkärikäyntiin maassa vuosittain.

Taapero pistää sormiaan suuhunsa,
Käsien laittaminen suuhun on yksi pääasiallisista tavoista, joilla norovirus tarttuu lapsiin.

Kuinka norovirus tarttuu?

Norovirusta esiintyy tartunnan saaneiden ihmisten ulosteessa ja oksennuksessa. Tartuntareitti on ulosteesta suuhun tai oksennuksesta suuhun, eli se tarttuu saastuneen ruoan, veden tai pintojen välityksellä. Esimerkiksi pelkkä vessanpöntön vetäminen levittää ilmaan tuhansia partikkeleita. Yleisimmät tartuntatavat ovat seuraavat:

  • Viruksen saastuttaman ruoan tai veden nieleminen
  • Viruksen saastuttamien esineiden tai pintojen koskettaminen ja käsien laittaminen suuhun sen jälkeen
  • Ruoan, ruokailuvälineiden tai muiden tavaroiden jakaminen virustartunnan saaneiden ihmisten kanssa

Noroviruksen oireet

Kliiniset oireet ilmaantuvat 12–24 tunnin kuluessa tartunnasta. Niitä ovat seuraavat:

Virus on itsestään rajoittuva. Oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta ja häviävät ilman hoitoa. Kantajat voivat kuitenkin levittää virusta noin kaksi viikkoa pidempään. Lisäksi 30 % ihmisistä saattaa olla kokonaan oireettomia ja silti tartuttaa virusta. Tästä syystä ennaltaehkäisy on aina tärkeää.

Noroviruksen oireet lapsilla

Lapsilla oireet ovat voimakkaampia, mikä lisää nopean kuivumisen riskiä. Vanhempien tuleekin kiinnittää huomiota mahdollisiin nestevajeesta kertoviin merkkeihin ja oireisiin:

  • Syvälle painuneet silmät.
  • Kuiva suu.
  • Apatia ja uneliaisuus. Toisinaan ärtyneisyys.
  • Virtsanerityksen väheneminen. Vauvoilla sen huomaa vaihdettujen vaippojen määrästä (yleensä alle 6 vaippaa päivässä).
  • Kuopalla oleva aukile (vauvan pään pehmeä kohta).
  • Kyynelten vähäisyys itkiessä.
Lääkäri painelee lapsen vatsaa.
Noroviruksen oireet voivat johtaa lapsilla kuivumiseen ja pahentaa tilaa. Siksi on tärkeää tarjota runsaasti nesteitä ja mennä tarvittaessa pikaisesti lääkäriin.

Kuinka lasten mahataudissa toimitaan?

Tärkeintä on pitää lapsi koko ajan nesteytettynä. Kuivumisen välttämiseksi noudata seuraavia suosituksia:

  • Tarjoa lapselle runsaasti nesteitä sekä elektrolyyttiliuoksia. Veden lisäksi nestetyksessä auttavat mehut ja keitot. Nestettä tulisi juoda hitaasti, pienin siemauksin pitkin päivää.
  • Jos lasta imetetään, rintaa tulee tarjota tarpeen mukaan.
  • Muista, että kaikkien lapselle annettujen lääkkeiden tai luonnollisten uutteiden tulee olla lastenlääkärin hyväksymiä.
  • Noudata sopivaa ruokavaliota oireiden keston ajan.

Jos lapsella on voimakkaita oireita, hänet tulee viedä lääkäriin tutkittavaksi. Verikokeilla voidaan selvittää kuivumisen vakavuusaste. Vaikeissa tapauksissa, joissa nesteytys suun kautta ei onnistu, voidaan turvautua tiputukseen.

Kuinka norovirusta ehkäistään?

Norovirukseen ei ole parannuskeinoa, vaan hoito perustuu oireiden lievittämiseen ja nestehukan ehkäisemiseen. Myöskään rokotetta ei ole vielä kehitetty. Tästä syystä on tehtävä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä:

  • Pese käsiä tiuhaan saippualla ja vedellä.
  • Huuhtele ruoka huolellisesti ennen kuin tarjoat sitä lapselle.
  • Kypsennä ruoka kunnolla, sillä norovirus on erittäin sitkeä ja kuolee vasta yli 60 °C:n lämpötiloissa.
  • Vältä suoraa kontaktia sairastuneisiin.
  • Puhdista saastuneet pinnat kloorilla. Siivouksessa tulee käyttää käsineitä.
  • Jos lapsen päiväkodissa tai koulussa on norovirusepidemia, vältä hänen viemistä sinne.

Norovirus lapsilla: ennaltaehkäise ja pysy valppaana

Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voidaan välttää noroviruksen sekä muiden mikrobien, kuten rotaviruksen, adenoviruksen, kampylobakteerin ja salmonelloosin, leviäminen. Ne kaikki aiheuttavat gastroenteriittiä ja ovat yleisiä lapsuudessa. Jos lapsellasi on norovirukseen viittaavia oireita, on tärkeää pitää hänet nesteytettynä. Jos oireet pahenevat, vie lapsi päivystykseen arvioitavaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barclay, L. (2014). Control de infecciones por norovirus. Biblioteca nacional de medicina de EE UU. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624335/
  • Molina, JC. (2019). Deshidratación. Rehidratación oral y nuevas pautas de rehidratación parenteral. Madrid. Pediatría Integral XXIII (2):98-105.
  • Organización mundial de la salud. (2013). Alerta Epidemiológica: Brote de norovirus en servicios de atención de salud y comunidades cerradas. Recuperado de: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2013/8-enero-2013-norovirus.pdf
  • Schweon, S. (2012). Identificar y prevenir las infecciones por norovirus. Publicado en la revista Nursing. 2012,Volumen 30, Núm 9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.