Mikä on rotavirus ja millaisia oireita se aiheuttaa? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on rotavirus ja millaisia oireita se aiheuttaa?

Mikä on rotavirus ja millaisia oireita se aiheuttaa?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rotavirus on varmasti sanana useimmille tuttu, mutta vain harva tietää tarkasti, millainen virus on kyseessä. Erilaiset suolisto-ongelmat ovat yleisiä yli kuusi kuukautta vanhoilla, mutta alle viisivuotiailla lapsilla, ja pienten lasten vanhempien onkin tärkeää tunnistaa rotaviruksen aiheuttamat oireet.

Rotavirus on yleisin vauvojen ja lasten vakavien ripulitautien aiheuttaja. Lähes jokainen lapsi on saanut rotavirustartunnan vähintään kerran ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Kyseessä on siis hyvin yleinen virustartunta, jolla ei yleensä ole vakavia seurauksia lapsen terveydelle. Vaikka kyseessä on helposti hoidettavissa oleva lastentauti, jopa 2 000 000 lasta sairastuu rotaviruksen takia vakavasti vuosittain, ja siihen kuolee yli 450 000 alle 5-vuotiasta lasta vuosittain – heistä suurin osa kehitysmaissa.

Mikä on rotavirus ja miten se tarttuu?

Rotavirus on Reoviridae-heimoon kuuluva kaksijuosteinen RNA-virus ja yleisimpiä ripuli-oksennustaudin aiheuttajia. Virus luokitellaan kuuteen ryhmään, joista A-, B- ja C-ryhmien virukset voivat tarttua ihmiseen, ja näistä A-tyyppi on se, joka saa aikaan voimakkaimmat oireet lapsilla.

Rotavirus on herkästi tarttuva ja kestävä virus, joka selviää pitkiäkin aikoja elimistön ulkopuolella. Se tarttuu uloste-suu-tietä ihmisestä toiseen. Virus voi tarttua myös esimerkiksi lelujen välityksellä, ja tartunnan voi saada myös saastunen ruoan tai juoman tai hengitysteiden kautta.

Mikä on rotavirus ja millaisia oireita se aiheuttaa?

Rotavirus kulkeutuu ohutsuoleen, jossa se alkaa lisääntyä. Ohutsuolen tulehtuneet solut rikkoutuvat, minkä johdosta ravinnosta saatavat sokerit eivät hajoa ja imeyde normaalisti, jolloin elimistöön kertyy nestettä ja uloste muuttuu vetiseksi. Tämän lisäksi viruksen enterotoksiini lisää kloridin eritystä aiheuttaen ripulia.

Mitä oireita rotavirus aiheuttaa?

Taudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta. Oksentelu, ripuli ja kuume alkavat nopeasti, ja vetiseen ripuliin liittyy voimakkaita vatsakramppeja. Etenkin pienillä lapsilla oksentelu ja ripulointi voi aiheuttaa kuivumista. Rotaviruksen aiheuttamat oireet kestävät tyypillisesti viisi vuorokautta. Lapsen ensimmäinen rotaviruksen aiheuttama ripulitauti on yleensä taudinkuvaltaan rajuin, ja myöhempien infektioiden oireet ovat lievemmät.

Rotavirukseen aiheuttamaan ripuli-oksennustautiin voi liittyä seuraavia oireita:

 • Vetinen ripuli
 • Kuume
 • Oksentelu
 • Vatsakivut ja -krampit
 • Joillakin lapsilla hengitysongelmia
 • Nestehukka
 • Hermostuneisuus tai ärtyneisyys
 • Jano
 • Kuopalla olevat silmät
 • Vähäinen virtsaaminen
 • Kuivat limakalvot
 • Ärimmäisissä tapauksissa kuumeen aiheuttamia kouristuksia
Mikä on rotavirus ja millaisia oireita se aiheuttaa?

Rotavirus sekoitetaan usein norovirukseen, joka on saman tyyppinen suolistotulehdus. Rotavirus voidaan osoittaa ulosteesta erilaisilla osoitusmenetelmillä.

Rotaviruksen hoito

Rotaviruksen aiheuttamaan vatsatautiin ei ole olemassa varsinaista täsmälääkettä. Tärkeintä on juoda runsaasti, jotta oireet lievittyvät ja keho pysyy nesteytettynä. Hyvin makeita juomia ei suositella, mutta laimeaa mehua, teetä ja vettä voidaan juoda. Joskus hyvin rajut tai pitkittyneet oireet johtavat elimistön kuivumiseen, ja tällöin potilas tarvitsee nestehoitoa nenä-mahaletkun kautta tai suonensisäisesti.

Rokote on tehokkain keino ehkäistä rotavirustartuntaa. Kattavat rotavirusrokotukset ovat laskeneet tartuntojen ilmaantuvuutta alle 5-vuotiailla lapsilla huomattavasti. Myös käsihygieniasta huolehtiminen on hyvä tapa ehkäistä tartuntaa, aivan kuten kaikkien suolistoinfektioiden kohdalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Davidson, G. P., Daniels, E., Nunan, H., Moore, A. G., Whyte, P. B. D., Franklin, K., … & Moore, D. J. (1989). Passive immunisation of children with bovine colostrum containing antibodies to human rotavirus. The Lancet, 334(8665), 709-712.
 • Parashar, U. D., Gibson, C. J., Bresee, J. S., & Glass, R. I. (2006). Rotavirus and severe childhood diarrhea. Emerging infectious diseases, 12(2), 304.
 • Ruiz-Palacios, G. M., Pérez-Schael, I., Velázquez, F. R., Abate, H., Breuer, T., Clemens, S. C., … & Cervantes, Y. (2006). Safety and efficacy of an attenuated vaccine against severe rotavirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine, 354(1), 11-22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.