Ihon sienitaudit lapsilla
Sienitaudit ovat lapsilla yleisiä ihon ja liitännäiselinten sairauksia. Ne johtuvat sienistä, jotka kasvavat tyypillisesti keratiinissa (iholla, kynsissä ja hiuksissa).
Nämä sienitaudit ovat pinnallisia ja muodostavat noin 10 % ihotautilääkärien konsultaatioista. Annettu hoito hävittää ne tehokkaasti ja nopeasti.
Ihon sienitaudit lapsilla
Silsa eli dermatofytoosi
Tässä vaivassa kyseessä oleva sienilaji ei kuulu ihon normaaliflooraan. Tartunnan voi saada suorassa kosketuksessa infektion saaneiden ihmisten tai eläinten kanssa tai epäsuorasti saastuneiden fomiittien välityksellä.
Dermatofytoosi on pinnallinen sieni-infektio, jonka aiheuttavat keratinofiiliset sienet:
- Trichophyton: Infektoi ihon, kynnet ja hiukset.
- Microsporum: Muuttaa ihon pintaa ja hiuksia.
- Epidermophyton: Aiheuttaa muutoksia ihossa ja kynsissä.
Kliiniset ilmentymät
Kliiniset ilmentymät vaihtelevat taudinaiheuttajasta ja lapsen immuunivasteesta riippuen. Ne voivat kestää kuukausia tai vuosia. Ne voivat olla jopa oireettomia tai ilmetä vain kutinana. Tietyt kliiniset oireet ovat vallitsevia riippuen siitä, mihin kehon alueeseen ne vaikuttavat. Ne voivat ilmetä seuraavin tavoin:
- Päänahan leesiot (tinea capitis).
- Yleistynyt sieni (tinea corporis).
- Leesiot varvasväleissä ja jalkapohjissa (tinea pedis).
- Leesiot kynnessä (tinea unguium).
Hyvin harvinaisissa tapauksissa päänahassa voi esiintyä kerion-niminen komplikaatio (eli pään tulehduksellinen tinea capitis). Medigraphic -lehden artikkelin mukaan tämä tila liittyy ensisijaisesti Microsporum canis -infektioon ja sitä pidetään vaikeasti hallittavana.
Silsan diagnosointi ja hoito
Diagnoosiin päästään tarkastelemalla taudin ilmentymiä ja leesioiden jakautumista kehossa. Jos diagnoosissa on epäselvyyttä, sen vahvistamisssa käytetään suoraa tutkimusta.
Kliinisen tutkimuksen aikana saattaa nousta esiin useita erotusdiagnooseja leesioiden paikasta riippuen. Näitä ovat tali-ihottuma, lupuksen iho-oireet ja psoriaasi.
Journal Dermatology -verkkolehden mukaan ensisijainen hoitovaihtoehto ovat paikalliset sienilääkkeet, enimmäkseen imidatsoli. Kun paikallishoito ei tehoa, käytetään suun kautta otettavia sienilääkkeitä:
- Terbinafiini
- Itrakonatsoli
- Ketokonatsoli
- Flukonatsoli
Lue myös: Lasten yleisimmät suutulehdukset
Mukokutaaninen kandidiaasi
Mukokutaaninen kandidiaasi on Candida-suvun hiivan aiheuttama infektio, joka sijaitsee limakalvoilla ja ihon pinnalla. Se voi vaikuttaa kynsiin ja harvemmissa tapauksissa karvatuppiin.
Siihen liittyy useita kliinisiä, paikallisesti esiintyviä ilmenemismuotoja. Niitä ovat muun muassa seuraavat:
- Sammas (suun hiivasieni)
- Hiivan aiheuttama intertrigo eli hautuma
- Miliarian eri muodot
- Paronykia-onykomykoosi
- Sormienvälinen muoto
- Perioraalinen dermatiitti
Suun hiivasieni
Candida voi aiheuttaa sammasta eli suun hiivasientä lapsilla, joilla on jostain syystä heikentynyt immuunijärjestelmä. Sitä esiintyy yleensä imeväisillä ja vastasyntyneillä. Diagnoosi tehdään kliinisten oireiden perusteella.
Suun hiivasienelle on ominaista valkoiset pseudomembranoottiset plakit. Se saattaa vaikuttaa jopa kovaan ja pehmeään kitalakeen, kieleen ja suun limakalvoon.
Henkilöllä voi esiintyä makuaistin menetystä ja suupielten tulehdusta (suupielten halkeilua lapsilla).
Ihon kandidiaasi
Taivealueiden Candida-infektio on yleinen sairaus lapsilla. Se saattaa olla jopa yksi merkittävimmistä syistä vauvojen vaippaihottumaan.
Tämän sienilajin aiheuttamalle ihotulehdukselle on ominaista punoitus ja hilseilevät plakit, joihin liittyy ihottumaa. Lisäksi vaikeimmissa tapauksissa voi esiintyä eroosiota tai haavaumia.
Erotusdiagnoosit, joita saatetaan harkita lääkärikäynnin yhteydessä, ovat seuraavat:
- Tali-ihottuma
- Psoriaasi
- Erytrasma
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Millainen vaiva on sammas?
Pityriasis versicolor eli savipuoli
Pityriasis versicolor on yleinen ja hyvänlaatuinen ihon pinnallinen sieni-infektio. Sille on ominaista hypopigmentoituneet tai hyperpigmentoituneet hilseilevät makulat.
Infektio kehittyy kroonisena ja yleensä uusiutuu eri aikoina. Se tulee kuitenkin ottaa yhtä lailla huomioon diagnoosia tehdessä.
Se sijaitsee yleisimmin helposti rasvoittuvilla ihoalueilla, kuten ylävartalossa, kaulassa ja raajojen proksimaalisilla alueilla. Näillä alueilla näkyy useita tarkkarajaisia, soikeita laikkuja.
Mitä erotusdiagnooseihin tulee, pityriasis versicolor -leesiot saatetaan sekoittaa pityriasis roseaan eli punatäplähilseilyyn, vitiligoon eli valkopälveen ja leukodermaan eli ihon valkotäpläisyyteen.
Pityriasis versicolorin hoito
Iholeesiot ovat yleensä oireettomia tai lievästi kutiavia. Siksi niitä voidaan hoitaa tehokkaasti paikallisilla ja systeemisillä lääkkeillä. Fungi -lehden mukaan paikallisia sienilääkkeitä pidetään pityriasis versicolorin ensisijaisena hoitomuotona.
Vanhempien on hyvä tietää, että savipuolen laukaiseva tekijä on kommensaalinen sieni, joka elää ihon normaalifloorassa, ja siksi sitä ei pidetä tarttuvana vaivana.
Ihon sienitaudeista lapsilla
Ihon sienitaudit ovat yleisiä lapsilla. Ne voivat vaikuttaa haitallisesti pienten lasten elämänlaatuun. Vaikka nämä sairaudet eivät siis olisikaan vakavia niistä kärsivälle lapselle, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen ensimmäisten oireiden ilmetessä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gupta AK, Summerbell RC. Tinea capitis. Med Mycol. 2000 Aug;38(4):255-87. doi: 10.1080/mmy.38.4.255.287. PMID: 10975696.
- Sahoo, A. K., & Mahajan, R. (2016). Management of tinea corporis, tinea cruris, and tinea pedis: A comprehensive review. Indian dermatology online journal, 7(2), 77–86. https://doi.org/10.4103/2229-5178.178099
- Millsop JW, Fazel N. Oral candidiasis. Clin Dermatol. 2016 Jul-Aug;34(4):487-94. doi: 10.1016/j.clindermatol.2016.02.022. Epub 2016 Mar 2. PMID: 27343964.
- Hellstein JW, Marek CL. Candidiasis: Red and White Manifestations in the Oral Cavity. Head Neck Pathol. 2019 Mar;13(1):25-32. doi: 10.1007/s12105-019-01004-6. Epub 2019 Jan 29. PMID: 30693459; PMCID: PMC6405794.
- Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, Chávez-López D, Mena C, Calderón L, María PO. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016 Oct;181(9-10):671-9. doi: 10.1007/s11046-016-0020-9. Epub 2016 May 19. PMID: 27193417; PMCID: PMC5014885.
- Gupta AK, Foley KA. Antifungal Treatment for Pityriasis Versicolor. J Fungi (Basel). 2015 Mar 12;1(1):13-29. doi: 10.3390/jof1010013. PMID: 29376896; PMCID: PMC5770013.