Millainen vaiva on sammas? - Äitiyden Ihme
 

Millainen vaiva on sammas?

Millainen vaiva on sammas?
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sammas on Candida albicans -hiivasienen aiheuttama suun limakalvojen tulehdus, jonka tunnistaa kieleen, kitalakeen ja poskien sisäpinnoille muodostuvasta vaaleasta peitteestä. Sammasta esiintyy eniten pienillä vauvoilla, mutta kuka tahansa voi kärsiä tästä epämiellyttävästä vaivasta.

Sammaksen aiheuttajat

Sammaksen aiheuttaa Candida albicans -hiivasieni, joka on myös vaippaihottuman ja tiettyjen emätintulehdusten taustalla. Vauva saakin usein tartunnan synnytyksen yhteydessä ollessaan kosketuksissa emättimen limakalvon kanssa. Noin puolella ihmisistä on hiivasientä suussaan, mutta varsinaisen tulehduksen syntymiseksi tarvitaan usein jokin altistava tekijä, kuten antibioottikuuri tai heikentynyt yleistila.

Sammaksen oireet ja hoito

Lapsilla sammas ilmestyy kielen yläpintaan ja joskus myös poskien limakalvoille valkeana tai harmaana peitteenä. Aikuisilla tulehdus sen sijaan näkyy ärhäkän punaisina limakalvoina, joissa voi olla valkeita täpliä tai märkärakkuloita. Osassa tapauksia sammakseen ei liity muita oireita, mutta se voi aiheuttaa pintavaurioita, herkkyyttä, kipua ja polttelua suun limakalvoissa, mikä vaikeuttaa syömistä ja vauvoilla imemistä.

Millainen vaiva on sammas?

Terveillä lapsilla ja aikuisilla sammas paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä, kun altistava tekijä, kuten antibioottikuuri, poistuu. Aikuisille ei ole olemassa itsehoitokeinoa, mutta imeväisillä sammasta voidaan yrittää hoitaa happamalla nesteellä, kuten sitruuna- tai puolukkamehulla. Jos tulehdus ei rauhoitu itsekseen, se hoidetaan reseptillä saatavilla hiivalääkkeillä.

Sammaksen ehkäiseminen

Lääkäri voi suositella sekä lapselle että aikuiselle makeuttamattomia asidofilusbakteereja sisältäviä jogurtteja ja hapankermatuotteita. Tämän lisäksi on tärkeää noudattaa johdonmukaista suunhoitorutiinia ja vaihtaa hammasharja tarpeeksi usein. Jos vauva kärsii sammaksesta, on tuttipullot ja tutit steriloitava säännöllisesti uuden tulehduksen estämiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.