Suupielten tulehdus lapsella - Äitiyden Ihme
 

Suupielten tulehdus lapsella

Suupielten tulehdus lapsella

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2021

Suupielten tulehdus on lapsilla kohtalaisen yleinen vaiva. Tämä bakteerin tai hiivan aiheuttama tulehdus voi aiheuttaa lapselle kipua, kutinaa ja kirvelyä. Suupielten tulehdusta esiintyy erityisesti lapsilla, vanhuksilla ja henkilöillä, joilla on syvä purenta ja siitä johtuen huonosti ilmastoituva suupieli. Tämän tyyppisiä tulehduksia tavataan tavallista useammin myös diabeetikoilla ja oikomishoitopotilailla, minkä lisäksi kuiva suu ja ylipaino altistavat tulehdukselle.

Miten suupielten tulehdus tunnistetaan?

Suupielten tulehdus on helppo tunnistaa siitä, että lapsen suupielet punoittavat, kutiavat, kirvelevät, visvaavat ja lopulta rupeutuvat. Suupieliin syntyy helposti kipeitä halkeamia, minkä lisäksi lapsen hengityksessä voi haistaa tulehdukselle ominaisen hajun. Vauvojen kohdalla itkeminen on ensimmäinen merkki epämukavasta olosta. Suupielten tulehdus voi olla kivulias ja epämukava vaiva, minkä vuoksi lapsi saattaa hieroa suupieliään toistuvasti, mikä kuitenkin vain pahentaa tilannetta,

Mistä suupielten tulehdus johtuu?

Bakteerit ja hiivat

Suupielten tulehduksen aiheuttavat ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluva Candida albicans -hiiva sekä bakteerit, jotka pääsevät lisääntymään kosteassa ja lämpimässä suupielen poimussa. Suupielet tulehtuvatkin muita helpommin henkilöillä, jotka ovat hampaattomia tai joilla on muusta syystä huonosti ilmastoituva suupieli. Vauvat, joiden hampaat ovat puhkeamassa, ovat normaalia alttiimpia suupielten tulehtumiselle lisääntyneen syljen erityksen ja kuolaamisen vuoksi.

Lapsen suupielten tulehdus on usein bakteerin aiheuttama

B12-vitamiinin puute

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan suupielten tulehdus voi johtua myös B12-vitamiinin puutteesta. Erilaiset huonon ruokavalion aiheuttamat puutostilat voivat myös altistaa lapsen tulehduksille.

Tutin käyttö

Tutin tai tuttipullon käyttö voi aiheuttaa syljen kerääntymisen suupieliin ja altistaa näin lapsen suupielten tulehdukselle.

Muita tulehdukselle altistavia tekijöitä

 • Purulelun pureskeleminen tai peukalon imeminen
 • Altistuminen äärimmäisille lämpötiloille
 • Oikomishoito ja huonosti istuvien hammaskiskojen käyttö
 • Hermostolliset häiriöt
 • Nestehukka
 • Ruoansulatusongelmat
 • Ruoan tai kosmetiikkatuotteen aiheuttama allerginen reaktio
 • Tietyt virustaudit, kuten flunssa

Kuinka lapsen suupielten tulehdusta hoidetaan?

Itsehoitona lapsen suupielet pestään vedellä ja hellävaraisella saippualla tai pesunesteellä 2-4 kertaa päivässä. Ennen pesua tulehtuneelle alueelle voi asettaa kostean kääreen 10-20 minuutiksi, jolloin ruvet irtoavat helpommin. Pesun jälkeen suupielet täytyy kuivata hyvin, minkä jälkeen iholle levitetään apteekista saatavia antiseptisiä hydrokortisonivoiteita. Suupielten tulehduksen ehkäisemiseksi jatkuvaa tutin käyttöä kannattaa välttää.

Suupielten tulehduksesta kärsivän lapsen vanhempien on hyvä pitää mielessä seuraavat asiat:

 • Noudattakaa runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sisältävää ruokavaliota
 • Huolehtikaa, että lapsi pysyy nesteytettynä tarjoamalla hänelle runsaasti vettä
 • Huolehtikaa hygieniasta
 • Välttäkää tarjoamasta lapselle liian kuumaa tai hapokasta ruokaa
 • Estäkää lasta suukottelemasta sisaruksiaan tai muita läheisiä ihmisiä
 • Pyrkikää estämään lasta koskettelemasta tai raapimasta tulehtuneita suupieliä

Suupielten tulehdus paranee yleensä muutamassa päivässä, mutta mikäli näin ei tapahdu tai tulehdus uusiutuu toistuvasti, on lääkärin syytä varmistaa, onko kyseessä sienitulehdus, joka vaatii antibiootti- ja kortisonihoitoa.

Suupielten tulehdus lapsella

5 luonnollista hoitoa tulehtuneisiin suupieliin

Myös jotkut kasvipohjaiset kotikonstit voivat olla hyvinkin tehokkaita tulehduksen taltuttamiseen. Tulehdus kestää normaalisti 6-7 päivää. Jos se jatkuu pidempään, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

 • Aloe vera: Aloe veralla on kosteuttavia, antibakteerisia ja parantavia ominaisuuksia. Se siis voi parantaa tulehdusta hyvinkin tehokkaasti. Käytä tulehtuneille alueille geeliä, jonka voit kerätä aloe vera -kasvista. Sitä saa myös valmiina tuotteena terveysliikkeistä. Hiero geeliä kolme kertaa päivässä suoraan tulehtuneisiin suupieliin.
 • Muuriyrtit: Muuriyrttien avulla suupielten tulehdus on mahdollista parantaa luonnollisesti. Käytä kasvista valmistettua haudetta ja lisää sitä tulehtuneille alueille yön ajaksi.
 • Ruusunmarjaöljy: Tämä on loistava kosteuttaja ja parantaja. Lisää ruusunmarjaöljyä kolme kertaa päivässä tulehduskohtiin. Öljyä on suositeltavaa käyttää silloin, kun rakkulat ovat juuri puhjenneet.
 • Hunaja: Hunajan tulee olla luonnonmukaista, jotta se olisi tehokasta. Se taistelee tehokkaasti tulehdusta vastaan ja sillä on loistava parantava vaikutus. Lisää muutama tippa hunajaa tulehtuneille alueille ennen lapsen nukkumaanmenoa.
 • Kehäkukka: Kehäkukka sisältää emmollientteja, joilla on antiseptisiä ja parantavia vaikutuksia. Puhdista tulehtuneet suupielet monta kertaa päivässä ja lisää sen jälkeen kehäkukasta valmistettua voidetta.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Millainen vaiva on sammas?
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Millainen vaiva on sammas?

Sammas on suun limakalvojen tulehdus, jonka tunnistaa kieleen, kitalakeen ja poskien sisäpinnoille muodostuvasta vaaleasta peitteestä. • Jimenez K, Kulnigg-Dabsch S, Gasche C. Management of Iron Deficiency Anemia. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2015 Apr;11(4):241-50.
 • Patil S, Rao RS, Majumdar B, Anil S. Clinical Appearance of Oral Candida Infection and Therapeutic Strategies. Front Microbiol. 2015 Dec 17;6:1391.
 • Akhtar N, Zaman SU, Khan BA, Amir MN, Ebrahimzadeh MA. Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):693-701.
 • Lei Z, Cao Z, Yang Z, Ao M, Jin W, Yu L. Rosehip Oil Promotes Excisional Wound Healing by Accelerating the Phenotypic Transition of Macrophages. Planta Med. 2019 May;85(7):563-569.
 • Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324.
 • Cazzolla AP, Cosola MD, Ballini A, Santacroce L, Lovero R, et al. The Association between Nutritional Alterations and Oral Lesions in a Pediatric Population: An Epidemiological Study. Biomed Res Int. 2021 Oct 29;2021:9992451.
 • Lugović-Mihić L, Pilipović K, Crnarić I, Šitum M, Duvančić T. Differential Diagnosis of Cheilitis – How to Classify Cheilitis? Acta Clin Croat. 2018 Jun;57(2):342-351.
 • García López E, Blanco Ruiz A, Rodríguez García L, Reyes Fundora D, Sotres Vázquez J. Queilitis: Revisión bibliográfica. Rev Cubana Estomatol. 2004 ;  41( 2 ).
 • Siedentopp U. La Miel: Producto Alimenticio y medicinal eficaz contra la inflamación, la Tos y La Ronquera. Revista Internacional de Acupuntura. 2010;4(1):48–51.
 • Ras RM, Riera P. Manejo de las queilitis de contacto en atención primaria. Atención Primaria. 1998; 22(1): 58-58.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.