Ihoallergioista kärsivät lapset: oireet ja suositukset
 

Ihoallergioista kärsivät lapset: oireet ja suositukset

Ihoallergioista kärsivät lapset tarvitsevat erityistä hoitoa. Tässä artikkelissa on joitakin suosituksia, jotka on otettava huomioon.
Ihoallergioista kärsivät lapset: oireet ja suositukset
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 26 syyskuuta, 2022

Lapset ovat alttiimpia ihoallergioille, koska heidän ihonsa pinta ei ole vielä täysin kehittynyt. Iho on siis lapsilla herkempi ja hauraampi kuin aikuisilla. Ihon suojakerroksen pitämiseksi toimintakykyisenä onkin tärkeää noudattaa tarvittavia hoito- ja hygieniatoimenpiteitä.

Ihoallergioista kärsivät lapset

Immuunijärjestelmän reaktiot tietyille kasveille, hyönteisille, eläimille tai elintarvikkeille näkyvät ihoallergioina.

Ruoka-aineallergiat

Lapsella on allergista ihottumaa.

Lapsuuden ruoka-aineallergiat ovat nopeasti kasvava kansanterveysongelma. Kaiken kaikkiaan 220–250 miljoonalla ihmisellä maailmanlaajuisesti on ruoka-aineallergioita, joista valtaosa on lapsilla.

Kahdeksan ruoka-ainetta aiheuttaa noin 90 % lasten ruoka-aineallergioista:

  1. Maapähkinät
  2. Pähkinät
  3. Munat
  4. Lehmänmaito
  5. Soijapavut
  6. Kala
  7. Vehnä
  8. Äyriäiset

Myös siitepöly- ja ruohoallergiat ovat yleisiä. Kun allergisoivat elintarvikkeet on tunnistettu, ne on poistettava päivittäisestä ruokavaliosta. 

Lapselle voidaan tehdä myös RAST-testi, jossa otettu verinäyte sekoitetaan eri elintarvikkeissa olevien yhdisteiden kanssa sen selvittämiseksi, mihin niistä elimistö reagoi negatiivisesti.

Kosketusihottuma

Kosketusihottuma on yleinen sairaus lapsuusiässä. Sitä on ärsytys- ja allergista muotoa. Lasten kosketusihottumaa voivat aiheuttaa fysikaaliset tai kemialliset tekijät, jotka aiheuttavat ärsytyskosketusihottumaa, tai herkistävät aineet, jotka aiheuttavat allergista kosketusihottumaa.

Kliinisiin oireisiin voi kuulua paikallisia kutisevia eksematoottisia reaktioita kohdassa, joka on ollut kosketuksissa allergisoivan aineen kanssa.

Allergiset muodot voivat ilmaantua etäältä, kun taas ärsytysihottumat voivat aiheuttaa punoittavia ja hilseileviä tai rakkulaisia leesioita.

Metallialtistus lisääntyy eksponentiaalisesti kouluiässä ja nuoruudessa. Yleisimmät allergiaa aiheuttavat aineet ovat nikkeli, koboltti ja kromi.

Hyönteisten puremista johtuvat allergiat

Niinkin yksinkertainen asia kuin hyönteisen purema laukaisee usein lapsilla voimakkuudeltaan eriasteisia allergisia reaktioita. Tämä on erityisen yleistä niillä, jotka viettävät kesällä paljon aikaa ulkona leikkien.

Ampiaisten, mehiläisten ja jopa tietyntyyppisten muurahaisten pistot voivat muuttua melko ongelmallisiksi. Tämä johtuu ihmiskeholle vieraista toksiineista, jotka laukaisevat immuunireaktion.

Miten ihoallergiat ilmenevät?

Yleisimpiä lapsuudessa esiintyviä ihoallergian kliinisiä ilmentymiä ovat urtikaria, angioedeema ja atooppinen ihottuma.

Urtikaria eli nokkosihottuma

Nokkosihottumalle on ominaista näppylät ja angioedeema histamiinien ja muiden välittäjäaineiden vapautuessa syöttösoluista. Nokkosihottuman hoito perustuu kahteen pilariin:

  • Farmakologinen hoito
  • Laukaisevien ja pahentavien tekijöiden välttäminen

Suun kautta otettavia kortikosteroideja tulee käyttää lyhyitä aikoja ja niiden pitkäaikaista käyttöä tulee välttää. 25–40 % kroonisesta urtikariasta on itsepintaista ja vaatii systeemistä hoitoa.

Alergia Mexico -lehden mukaan yleisimmät nokkosihottuman muodot allergiapalveluissa ovat spontaani, papulaarinen, lääkkeiden aiheuttama ja dermografinen urtikaria eli piirtopaukamointi.

Atooppinen sairaus

Atooppinen ihottuma on krooninen, uusiutuva ja varhain alkava tulehduksellinen ihosairaus, jonka elinikäinen esiintyvyys on noin 20 %. Yksittäinen ihovaurio atooppisessa ihottumassa ei eroa ulkoisesti muista ekseemoista, kuten kosketusihottumasta.

Akuutissa muodossaan tälle ihottumalle on tyypillistä seuraavat:

  • Kirkkaan punainen infiltraatti, jossa on turvotusta
  • Vesikkelit
  • Märkiminen
  • Kuoriutuminen

Vaikka subakuuttiin ja krooniseen muotoon kuuluu jäkälöitymistä, nirhautumista, näppylöitä ja kyhmyjä, ekseeman vaikeusaste voidaan luokitella pisteytysjärjestelmien, kuten SCORAD-asteikon ja EASI-mittarin, mukaan.

Angioedeema

Angioedeema on äkillistä turvotusta, joka ei muodosta painaumia ihoon, limakalvoihin tai molempiin. Kielen, nielun ja kurkunpään turvotus ovat ongelmallisia tilanteita, ja ne on ratkaistava ja hoidettava kiireellisesti.

Maailman allergiajärjestön mukaan urtikariaa ja angioedeemaa on raportoitu jopa 20 %:lla väestöstä.

Vauva, jolla on nokkosihottuma kasvoillaan.

Kuinka välttää tai tunnistaa ihoallergiat lapsilla?

On tärkeää aloittaa lisäruokinta 6 kuukauden iästä lähtien. Luomuruoista on tullut tässä mielessä yhä suositumpia ja ne ovat siksi suositeltavia. Prosessoituja elintarvikkeita tulee välttää, ja ruoka-aineet tulee lisätä yksitellen pitäen silmällä mahdollisia kliinisiä oireita.

Ruokavaliosta kannattaa myös poistaa allergisia reaktioita aiheuttavat tai niitä pahentavat ruoka-aineet ja pyrkiä sen sijaan terveelliseen ruokavalioon. Ihonhoitokin on yhtä tärkeää lasten allergisten ihoreaktioiden ehkäisyssä. Siksi iho kannattaa kosteuttaa kunnolla joka päivä.

Sama koskee tiettyjä perustoimenpiteitä, kuten hypoallergeenisten tuotteiden käyttöä kotona, lasten kynsien pitämistä lyhyinä (raapimisesta johtuvien suurempien vaurioiden ehkäisemiseksi) ja kodin jatkuvaa siivoamista.

On tärkeää erottaa ihoallergiat muista sairauksista, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia oireita. Esimerkiksi lämpöihottuma, märkärupi, kutaaninen larva migrans (vaeltava toukka ihossa), molluscum contagiosum, follikuliitti ja silsa ovat kesällä melko yleisiä. Tästä syystä on tärkeää kääntyä lasten ihotautilääkärin puoleen.

Voivatko ihoallergiat aiheuttaa komplikaatioita?

Vaikka useimmat ihoon vaikuttavat allergiset sairaudet eivät aiheuta vakavia reaktioita, joskus tämäkin on mahdollista. Altistuminen tietyille aineille voi aiheuttaa anafylaksiana tunnetun ilmiön, joka johtaa hengenvaaraan pääasiassa sydän-hengitysjärjestelmän vaikutuksen vuoksi.

Tutkimuksen mukaan anafylaksiasta kärsivillä ihmisillä on ihoreaktioiden lisäksi muun muassa hengitysvaikeuksia, yskää, nesteturvotusta ja alhainen verenpaine.

Ihoallergioista kärsivät lapset ja ihonhoito

Ihonhoito on yksi välttämätön lähtökohta, joka on otettava huomioon allergisten ihoreaktioiden ehkäisemiseksi. Ihon jatkuva ja päivittäinen kosteuttaminen, peseytymisen jälkeen, edistää ihon suojakerroksen tehtävää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Stern AH, Bagdon RE, Hazen RE, Marzulli FN. Risk assessment of the allergic dermatitis potential of environmental exposure to hexavalent chromium. J Toxicol Environ Health. 1993 Dec;40(4):613-41. doi: 10.1080/15287399309531822. PMID: 8277522.
  • Anvari S, Chokshi NY, Kamili QU, Davis CM. Evolution of Guidelines on Peanut Allergy and Peanut Introduction in Infants: A Review. JAMA Pediatr. 2017 Jan 1;171(1):77-82. doi: 10.1001/jamapediatrics.2016.2552. PMID: 27820622.
  • Sánchez-Borges M, Capriles-Hulett A, Caballero-Fonseca F, González-Aveledo L. Urticaria en niños atendidos en servicios de alergología [Urticaria in children attending allergy services]. Rev Alerg Mex. 2014 Apr-Jun;61(2):90-8. Spanish. PMID: 24915621.
  • Severity scoring of atopic dermatitis: the SCORAD index. Consensus Report of the European Task Force on Atopic Dermatitis. Dermatology. 1993;186(1):23-31. doi: 10.1159/000247298. PMID: 8435513.
  • Hanifin JM, Thurston M, Omoto M, Cherill R, Tofte SJ, Graeber M. The eczema area and severity index (EASI): assessment of reliability in atopic dermatitis. EASI Evaluator Group. Exp Dermatol. 2001 Feb;10(1):11-8. doi: 10.1034/j.1600-0625.2001.100102.x. PMID: 11168575.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.