Näin muutat lasten huonot ruokailutottumukset
 

Näin muutat lasten huonot ruokailutottumukset

Näytämme hyviä strategioita lasten huonojen ruokailutottumusten muuttamiseksi ja heidän ruokavalionsa parantamiseksi.
Näin muutat lasten huonot ruokailutottumukset

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2022

Lasten huonot ruokailutottumukset tulee muuttaa, jotta he pysyisivät terveinä vuosien myötä. On tärkeää, että vanhemmat edistävät terveellistä ruokavaliota jo varhaisesta iästä lähtien. Tämä vähentää myös nirsoilua ruoan suhteen myöhemmin, jolloin arjen ruokavalio on monipuolisempi.

Ensin on kuitenkin syytä tähdentää, että pelkkä terveellinen syöminen ei riitä kroonisten ja monitekijäisten sairauksien ehkäisemiseen. On myös tärkeää harrastaa liikuntaa säännöllisesti ja painottaa erityisesti lihasvoimaharjoittelua. Näin elimistön matala-asteinen tulehdus pysyy kurissa ja vältetään haitalliset häiriöt fysiologisella tasolla.

Huonot ruokailutottumukset on muutettava pikkuhiljaa

Kun ryhdyt muuttamaan lasten huonoja ruokailutottumuksia, tarvitset ensimmäiseksi kärsivällisyytta. Normaalisti lapset syövät vain vähän vihanneksia ja paljon prosessoituja elintarvikkeita, mutta tämä on asia, joka pitäisi muuttaa. Yksi hyvä strategia on rajoittaa epäterveellisten ruokien määrää ostoskorissa. Tämä edistää tuoreiden elintarvikkeiden kulutusta, joilla on korkea ravintotiheys.

Jotta saisit lapsesi syömään vihanneksia, saatat joutua esittelemään heille ensin varovaisesti erilaisia valmisteita. Alussa ne voidaan peittää jollakin kastikkeella niin, että myöhemmin niiden määrä lautasella alkaa vähitellen kasvaa. On syytä korostaa, että niitä tulee olla päivittäisessä ruokavaliossa, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että keskipitkällä aikavälillä ne vähentävät kaikista syistä johtuvien kuolemien riskiä.

Lapsi syö terveellistä ruokaa.
Kala on oleellinen osa lasten ruokavaliota, sillä se sisältää omega-3-sarjan rasvahappoja. Hyviä vaihtoehtoja ovat lohi ja tonnikala.

Kalan kulutus on erittäin tärkeää

Toinen keskeinen asia, joka lasten ruokavaliossa tulisi huomioida, on kalan kulutus. Usein lapset torjuvat kalaruoat. Kyseessä on kuitenkin ruoka, josta voi saada huomattavan määrän omega-3-rasvahappoja. Biochemical Society Transactions -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä ravintoaineet moduloivat elimistön sisäistä tulehdustilaa, minkä ansiosta ne vähentävät monien sairauksien ilmaantuvuutta.

Kalansyönnin edistämiseksi ruoalaitossa kannattaa suosia vähäruotoisia kaloja. Lohi ja tonnikala ovat parhaat vaihtoehdot. Ne voidaan tarjota kastikkeen kanssa, joka peittää niiden makua. Myös kampelakalat, kuten lasikampela tai piikkikampela, saattavat kelvata lapsille hyvin.

Näin syötyjen kala- ja äyriäistuotteiden kirjo kasvaa vähitellen. On tärkeää, että lapset tottuvat itse poistamaan ruodot, jotta ne eivät estä kalaruokien sisällyttämistä ruokavalioon.

Huomio juomiin

Ruoan lisäksi on aivan yhtä tärkeää kiinnittää huomiota juomiin. Joskus lapset tottuvat nauttimaan ruokajuomana virvoitusjuomia tai mehuja, jotka sisältävät erittäin runsaasti yksinkertaisia sokereita ja keinotekoisia lisäaineita. Näiden liiallinen käyttö voi aiheuttaa aineenvaihduntasairauksia.

Paras keino hyvän nestetasapainon turvaamiseksi on luonnollinen kivennäisvesi. Sen kulutus tulisi asettaa etusijalle erityisesti kuumalla säällä, sillä hikoilun kautta menetetään enemmän nesteitä. Kuivumisella voi olla vakavia seurauksia.

Ruoan lisäksi myös juomiin tulisi kiinnittää huomiota.
Ruokajuomaksi eivät sovi mehut ja virvoitusjuomat, joissa on väriaineita ja korkea sokeripitoisuus.

Lasten huonot ruokailutottumukset on mahdollista muuttaa

Lapsilla saattaa olla huonot ruokailutottumukset, joiden muuttaminen on terveenä pysymisen kannalta oleellisen tärkeää. Hyvillä viikoittaisilla ruokaostoksilla pääsee jo pitkälle. Teollisesti jalostettujen elintarvikkeiden, virvoitusjuomien ja mehujen välttäminen on ratkaisevaa keskipitkällä aikavälillä. Mutta on tärkeää myös näyttää lapsille mallia.

Lopuksi on syytä mainita, että muutkin rutiinit, kuten aikainen nukkumaanmeno ja 7–8 tunnin yöunet, auttavat pitämään kehon hiljaisen tulehduksen hallinnassa. On tärkeää välttää kännyköiden käyttöä juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä ne voivat estää melatoniinin tuotantoa ja vaikeuttaa nukahtamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.