Mitä raskauden aikana kannattaa syödä, jotta vauvasta kasvaa älykäs? - Äitiyden Ihme
 

Mitä raskauden aikana kannattaa syödä, jotta vauvasta kasvaa älykäs?

Mitä raskauden aikana kannattaa syödä, jotta vauvasta kasvaa älykäs?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Älykkyyttä on vaikea määritellä, mutta se on universaalisti ymmärrettävissä oleva termi. Onko totta, että odottava äiti voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, kasvaako vauvasta älykäs lapsi ja aikuinen?

Jossain määrin kyllä. Raskauden aikana tulisi syödä terveellisesti, jotta vauvasta kasvaa älykäs. Tiettyjen ruokien tiedetään auttavan lasta kasvamaan terveeksi ja älykkääksi. Tässä artikkelissa keskitymme ruokiin, jotka The Lancetissa julkaistun espanjalaisen tutkimuksen mukaan kehittävät lapsen aivoja raskauden aikana.

Saako odottava äiti syödä kalaa?

Kyseisessä tutkimuksessa kalan ja äyriäisten nauttimisen osoitettiin olevan hyödyllistä, mikä poikkeaa perinteisistä suosituksista, joiden mukaan kalan ja äyriäisten syömistä tulisi rajoittaa raskauden aikana. Aikaisempien tutkimuksen mukaan runsaasti kalaa ja äyriäisiä sisältävä ruokavalio voi vahingoittaa sikiötä näiden ruoka-aineiden mahdollisesti sisältämän elohopean vuoksi.

The Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan mahdolliset haittavaikutukset aivoille eivät ylitä kalan ja äyriäisten sisältämien muiden hyödyllisten ravintoaineiden vaikutuksia.

Suomessa suositellaan, että odottava äiti söisi 2-3 kertaa viikossa rasvaista ja valkoista kalaa. Myös katkaravut, ravut, simpukat ja muut äyriäiset ovat terveellisiä sekä äidille että lapselle. Raskaana olevan naisen kannattaa välttää Itämeren ja sisävesien petokaloja, joiden tiedetään voivan sisältää ympäristömyrkkyjä kuten PCB-yhdisteitä, dioksiineja ja elohopeaa, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti lapsen hermojärjestelmän kehitykseen.

Vastasyntyneen vauvan aivot koostuvat 50-prosenttisesti lipideistä, jotka muodostuvat tärkeistä rasvahapoista. Jotkut näistä rasvahapoista syntetisoituvat kehossa luonnollisesti. Muut rasvahapot, kuten omega-3, täytyy sisällyttää vauvan ruokavalioon.

Omega-3- rasvahapot ovat tärkeässä roolissa aivojen, hermojärjestelmän ja lapsen muistin kehityksessä. Vaikka vaikuttava mekanismi onkin tuntematon, tutkijoiden mukaan rasvahappojen määrällä on oleellinen merkitys vauvan aivoihin niiden varhaisessa kehitysvaiheessa, ja näiden rasvahappojen puuttumisella voi olla vakavia seurauksia.

Tästä syystä tutkijat suosittelevat omega-3-rasvahappojen nauttimista raskauden aikana.

Raskauden aikana tulisi syödä terveellisesti.

Ruokia, joita raskauden aikana kannattaa syödä, jotta lapsesta kasvaa älykäs

Munanvalkuainen sisältää koliinia, joka yhdessä etikkahapon kanssa muodostaa yhdisteen nimeltä asetyylikoliini.

Tämä välittäjäaine liittyy moniin toimintoihin, kuten muistiin ja lihasten toimintaan. Koliini on tärkeä myös siitä syystä, että se muodostaa hermoja ympäröivän kerroksen.

Syömällä yhden kananmunan päivässä on hyväksi paitsi vauvan terveydelle, myös äidille painonhallinnan kannalta. Kananmuna sisältää D- vitamiinia ja auttaa ehkäisemään rintasyöpää.

Juurikkaat ovat hyvin nitraattipitoisia, joten ne auttavat parantamaan lapsen aivojen verenkiertoa. Voit sisällyttää juureksia ruokavalioosi mehujen tai salaattien muodossa. Ne ovat hyväksi sinulle myös siinä mielessä, että ne auttavat ehkäisemään ummetusta.

Raskauden aikana tulisi syödä myös valkoisia papuja. Valkoiset pavut ovat hyvä hitaiden hiilihydraattien lähde. Lisäksi ne sisältävät proteiinia, vitamiinia, mineraaleja ja kuitua. Sen lisäksi, että ne ovat vähärasvaisia, ne ovat hyväksi sikiölle siinä mielessä, että ne edistävät muistin kehitystä.

Raskaana oleva nainen voi nauttia lihaa hyvällä omalla tunnolla. Kananmaksa ja naudanliha sisältävät runsaasti rautaa, joka on hyvä ravintoaine lapsen kehityksen kannalta. Myös hedelmät ovat tärkeä osa ruokavaliota. Ryhmä kanadalaisia tutkijoita on todistanut, että hedelmien nauttiminen raskauden aikana auttaa merkittävästi parantamaan vauvan muistia.

Raskauden aikana on hyvä syödä myös hedelmiä.

Raskauden aikana kannattaa syödä hedelmiä, kasviksia ja siemeniä

Kun raskaana oleva äiti syö hedelmiä, se auttaa kasvattamaan lapsen kognitiivista kapasiteettia. Tämä pätee jopa vuoden kuluttua lapsen syntymästä.

“Olet, mitä syöt”.

– Tuntematon

Siemenet sisältävät seleeniä ja E- vitamiinia. Ne auttavat vahvistamaan aivoja, sillä ne sisältävät terveellisiä rasvoja. Nauttimalla kourallisen siemeniä päivässä, autat takaamaan lapsesi terveellisen aivojen kehityksen.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että älykkyyden kehitys on riippuvaista monesta eri tekijästä. Terveellisen ruokavalion lisäksi, sinun on tärkeää stimuloida vauvan aisteja jo siitä lähtien, kun vauva kasvaa kohdussasi.

Voit jutella vauvallesi mistä aiheesta tahansa, sillä jutteleminen auttaa kehittämään lapsen älykkyyttä. Lisäksi se auttaa lasta hallitsemaan tunteita positiivisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. Gobierno de España.
  • Consejos sobre el consumo de pescado: lo que las embarazadas y los padres deben saber. U.S. Food & Drug Administration. [Online] Avaiable at: https://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm536869.htm
  • Healthy eating during pregnancy and breastfeeding. Booklet for mothers. World Health Organization. 2001. [Online] Avaiable at: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0020/120296/E73182.pdf
  • Oken E, Bellinger D. Fish consumption. methyl mercury, ad child neurodevelopment. Current Opinion Pediatrics. Abril 2008. 20 (2): 178-183.
  • Springer. Fish rich eats in pregnancy may boost babies brain development. Science Daily. Septiembre 2018.
  • Williamson, C.S. Nutrition in pregnancy. British Nutrition Foundation. [Online] Avaiable at: https://www.nutrition.org.uk/attachments/104_Nutrition%20in%20pregnancy.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.