Gynekologinen osteopatia kuukautiskivun lievittämisessä
 

Gynekologinen osteopatia kuukautiskivun lievittämisessä

Onko kuukautiskipusi sietämätöntä? Tänään kehotamme perehtymään gynekologiseen osteopatiaan ja sen hyötyihin.
Gynekologinen osteopatia kuukautiskivun lievittämisessä
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tiedätkö, mitä gynekologinen osteopatia on ja miten se tehoaa kuukautiskipuun? Luultavasti et. Siksi haluamme tänään kertoa, mistä tässä tieteenalassa on kyse ja miten se vaikuttaa terveyteen yleisesti.

Kuukautisten aiheuttamat kivut ovat voimakkaita ja toistuvia. Tämä tunne on luonnollisestikin subjektiivinen ja vaihtelee naisesta toiseen. Usein kivun voimakkuus voi kuitenkin herättää epäilyksiä mahdollisesta sairaudesta.

Termillä dysmenorrea tarkoitetaan yleisesti naisen kuukautisiin liittyvää kipua, ja sinäkin olet varmasti kokenut sitä jossain vaiheessa.

Kivuliaat kuukautiset

Dysmenorrealla tarkoitetaan voimakasta kipua, jota ilmenee joko ennen kuukautisia tai niiden aikana. Se on yleensä koliikkimaista ja kohdistuu lantion alueelle. Sitä pidetään itse asiassa yhtenä yleisimmistä syistä lantion seudun kipuun naisilla.

Yksi dysmenorrean piirteistä on se, että koettu kipu on kohtalaista tai vaikeaa ja voi johtua eri syitä. Syiden tunnistamiseksi paremmin se jaetaan kahteen päämuotoon:

  • Ensisijainen (kun siihen ei liity sairautta)
  • Toissijainen (kun kipua ilmenee jonkin sairauden seurauksena)
Dysmenorrealla tarkoitetaan kivuliaita kuukautisia.

Dysmenorrean syyt

Dysmenorreaan on siis useita syitä, ja alla on niistä muutama:

  • Kohdun patologiat, joiden yhteydessä esiintyy häiriöitä prostaglandiinitasoissa (ne aiheuttavat kohdun tahattomia supistuksia)
  • Endometrioosi (kohdun limakalvon kaltaisen kudoksen kasvua kohdun ulkopuolelle vatsa- tai lantio-onteloon)
  • Kohdunulkoinen raskaus
  • Sidekudoskasvaimet tai kohdun polyypit
  • Sukupuolitaudit

Muut kuukautiskipuun liittyvät oireet

Dysmenorrea on kramppimaista kipua. Toisin sanoen se ilmenee voimakkaina supistuksina, jotka häviävät hetken kuluttua ja ilmaantuvat sitten uudelleen.

Koska ne aiheuttavat naisen kehossa epämukavuutta, niihin voi liittyä joitakin tahattomia oireita (joita autonomisen hermoston ärsykkeet laukaisevat), kuten alla mainittuja:

  • Päänsärky
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Kipu alaselässä
  • Väsymys
  • Ripuli

Kipu kuukautisten aikana on normaalia, mutta jos siihen liittyy näitä oireita, sinun tulee kiinnittää asiaan tarkempaa huomiota ja epävarmoissa tapauksissa kääntyä lääkärin puoleen.

Osteopatia lievittää kipua

Osteopatia on vaihtoehtoista lääketiedettä, joka keskittyy kehon liikkeisiin ja hierontaan. Sen suorittaa asiantuntija (osteopaatti), jonka on diagnosoitava vaiva ennen asianmukaisen hoidon tarjoamista.

Yksi osteopatian suurimmista hyödyistä on se, että se vähentää kipulääkkeiden ja spasmolyyttien käyttöä. Lääkkeettömien menetelmien avulla voidaan merkittävästi lievittää kuukautisten aiheuttamaa epämukavuutta.

International Journal of Health Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan osteopatia on osoittautunut tehokkaaksi strategiaksi kaikenlaisen kivun lievittämisessä. Keskustele siis osteopaatin kanssa, mikäli et saa kipua hallintaan tavanomaisilla hoidoilla.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Menorragia eli runsaat kuukautiset

Mitä on gynekologinen osteopatia?

Gynekologisella osteopatialla pyritään hoitamaan naisen lantion tai alavatsan vaivoja. Lyhyesti sanottuna niitä, jotka liittyvät naisen lisääntymiselimistöön ja sen toimintoihin.

Osteopaatin käyttämä tekniikka riippuu potilaan diagnoosista. Yleisesti ottaen lähestymistapoja on kuitenkin kaksi: sisäinen reitti ja ulkoinen reitti.

Sisäinen tekniikka

Sisäinen tekniikka on kaikkein harvinaisin ja se suoritetaan vain potilaan luvalla, koska se on yleensä invasiivinen ja hieman kivulias. Se hoitaa kuitenkin erittäin tehokkaasti kohdun huonoa asentoa tai sisäisiä arpia.

Ulkoinen tekniikka

Ulkoista tekniikkaa käytetään paljon enemmän gynekologisessa osteopatiassa, ja se tapahtuu kehon ulkopuolelta joko hieronnan tai verenkiertoa stimuloivien liikkeiden kautta. Lisäksi se auttaa vapauttamaan jännitystä lihaksissa ja hoitoa vaativissa elimissä.

Ammattilainen suorittaa tämän tekniikan tietyissä kehon pääpisteissä, kuten kallossa, lantiossa ja lannerangan alueella, johtuen niiden vaikutuksesta kehoon.

Huomioitavaa gynekologisesta osteopatiasta

Toisin kuin muut hoidot, osteopatia ei vaadi erityistä valmistelua tai jälkihoitoa. On kuitenkin aina kannattavaa välttää äkillisiä ja äärimmäisiä liikkeitä, jotta juuri käsitellylle lantion alueelle ei kohdistuisi lisää epämukavuutta.

Gynekologinen osteopatia hoitaa kuukautiskipuja.

Gynekologinen osteopatia jakaa mielipiteet

Vaikka osteopatian on osoitettu vähentävän dysmenorrean aiheuttamaa epämukavuutta, aiheesta on monia mielipiteitä.

Tavanomaisessa lääketieteessä tätä alaa ei pidetä oikeana tieteenä. Nykyään on kuitenkin olemassa useita tutkimuksia, jotka tukevat osteopatiaa yhtenä lääketieteen vaihtoehtona. Alaselkäkivun hoito on yksi tällainen esimerkki.

Toisaalta Maailman terveysjärjestö (WHO) tunnustaa osteopatian itsenäiseksi terveydenhoitoalan ammatiksi.

Siksi suosittelemme, että ennen minkäänlaisen vaihtoehtoisen hoidon aloittamista perehdyt siihen perusteellisesti ja keskustelet siitä lääkärisi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.