Menorragia eli runsaat kuukautiset - Äitiyden Ihme
 

Menorragia eli runsaat kuukautiset

Menorragialla tarkoitetaan toistuvia ja säännöllisiä kuukautisvuotoja, joiden määrä on yli 80 ml. Joka kolmas nainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä omien kuukautistensa olevan häiritsevän runsaat.
Menorragia eli runsaat kuukautiset

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Menorragia tarkoittaa erittäin runsaita ja pitkittyneitä kuukautisjaksoja. Jatkuvasti runsaista kuukautisvuodoista kärsii arvioiden mukaan 10-15 % suomalaisista naisista, minkä lisäksi joka kolmas nainen kärsii vastaavista oireista jossakin elämänsä vaiheessa.

Menorragia eli runsaat kuukautiset

Keskimääräinen vuodon määrä kuukautisten aikana on noin 30-40 millilitraa 4-5 päivän aikana. Menorragiasta puhutaan, kun vuoto ylittää 80 millilitraa yhdessä kuukautisjaksossa. Tämän lisäksi menorragiasdiagnoosin voi saada, kun vuoto on säännöllistä, toistuvaa, runsasta ja elämänlaatua haittaavaa. Runsaista kuukautisista kärsivän vuoto voi kestää yli 7 päivää, ja on tavallista, että vuoto tulee läpi kuukautissuojista tai suojia joutuu vaihtamaan tiuhaan, vaatteet tai lakanat sotkeutuvat tai vaiva haittaa työtä tai harrastuksia.

Menorragiaa voidaan jakaa primaariseen ja sekundaariseen muotoon. Jos kuukautiset ovat olleet runsaat alkamisestaan asti, kutsutaan niitä primaaristi runsaiksi kuukautisiksi, kun taas sekundaarisesti runsaat kuukautiset ovat runsastuneet selvästi aiemmasta.

Menorragian syyt

Menorragia eli runsaat kuukautiset

Yli puolessa tapauksista menorragian varsinaista aiheuttajaa ei pystytä selvittämään. Se kuitenkin tiedetään, että yksi sen aiheuttajista ovat hormonit. Esimerkiksi hormonitasojen muutokset ja vaihdevuosien lähestyminen voivat aiheuttaa muutoksia kuukautisvuodossa. Voimakas kuukautisvuoto voi johtua myös muista syistä, joista yleisimpiä ovat:

 • Kohdun myoomat
 • Kohdun polyypit
 • Kohdun limakalvon liikakasvu
 • Kohdun endometrioosi
 • Kohtutulehdus
 • Muut gynekologiset sairaudet
 • Hyytymishäiriöt
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Krooninen sydän-, maksa- tai munuaissairaus
 • Kuparikierukan käyttö
 • Tiettyjen lääkkeiden käyttö
 • Ylipaino
 • Tupakointi

Menorragian hoito

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos vuoto muuttuu äkillisesti tai siihen liittyy välivuotoa tai kipua. Samoin lääkärin tutkimus on tarpeen, jos runsas vuoto häiritsee normaalia elämää. Diagnoosi perustuu potilaan antamiin tietoihin vuodon määrästä, vuodon aiheuttamasta haitasta ja muista terveystiedoista.

Menorragiaa hoidetaan yleensä traneksaamihapolla, tulehduskipulääkkeillä, yhdistelmäehkäisyvalmisteilla tai hormonikierukalla tai näiden yhdistelmällä. Koska menorragiasta kärsivä voi menettää jopa 6-kertaisen määrän rautaa kuukautiskiertoa kohden verrattuna naisiin, joilla on normaalit kuukautiset, hänen on tärkeää huolehtia riittävästä rauhan saannista. Anemiaa sairastavalle täytyy aloittaa välittömästi rautalääkitys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.