Mitä ovat kohdun polyypit? - Äitiyden Ihme
 

Mitä ovat kohdun polyypit?

Mitä ovat kohdun polyypit?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kohdun polyypit ovat hyvänlaatuisia ja usein oireettomia limakalvon kasvaimia, joita esiintyy jopa joka kymmenennellä vaihdevuosi-ikäisellä naisella. Alle 20-vuotiailla polyypit ovat harvinaisia. Noin 25 prosentilla kaikista naisista todetaan polyyppi elämänsä aikana.

Kohdun polyypit ovat pehmeitä, usein pitkulaisia limakalvon pullistumia, jotka sijaitsevat tavallisimmin kohtuontelon yläosassa, mutta niitä tavataan toisinaan myös kohdunkaulakanavassa. Niiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä useisiin senttimetreihin.

Kohdun polyyppien aiheuttamat oireet

Kohdun polyypit voivat aiheuttaa runsasta tai pitkittynyttä kuukautisvuotoa ja tiputteluvuotoa, mutta usein ne eivät aiheuta minkäänlaisia oireita. Tällöin ne löydetään sattumalta gynekologisessa tutkimuksessa, kohdunpoiston yhteydessä, kohdun kaikututkimuksessa tai lapsettomuustutkimusten yhteydessä. Tarkka diagnoosi tehdään ruiskuttamalla tutkimuksen yhteydessä kohtuonteloon keittosuolaa, jolloin polyypin ääriviivat erottuvat.

Useimmissa tapauksissa kohdun polyypit eivät aiheuta hedelmällisyysongelmia, joskin harvoissa tapauksissa ne voivat estää spermaa tavoittamasta munasolun. Joissain tapauksissa polyypit voivat aiheuttaa raskauden aikaista vuotoa ja altistaa keskenmenolle.

Mitä ovat kohdun polyypit?

Mistä kohdun polyypit johtuvat?

Kohdun polyyppien varsinaista aiheuttajaa ei tunneta, mutta tietyt tekijät yhdistetään läheisesti näiden hyvänlaatuisten kasvainten esiintymiseen:

  • Estrogeenitason nousu
  • Yli 40 vuoden ikä
  • Ylipaino
  • Korkea verenpaine
  • Vaihdevuosien aikaiset hormonihoidot
  • Tamoksifeenin käyttö rintasyövän hoidossa
  • Tietyt muut sairaudet, kuten Lynchin oireyhtymä ja Cowdenin syndrooma

Kohdun polyyppien hoito

Osa polyypeista häviää itsestään, eikä oireettomia ja alle senttimetrin kokoisia polyyppeja tarvitse poistaa. Jos polyypit aiheuttavat oireita tai ne löydetään lapsettomuustutkimusten yhteydessä, ne poistetaan. Tavallisesti tämä tapahtuu kohtuontelon tähystyksellä ilman nukutusta tai puudutusta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.