11 mielenkiintoista faktaa kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä
 

11 mielenkiintoista faktaa kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä

11 mielenkiintoista faktaa kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuukautiskierto ja hedelmöittyminen ovat suoraan yhteydessä toisiinsa. Kuukautiskierron keskivaiheilla tapahtuu ovulaatio, jolloin kypsä munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen. Samaan aikaan kohdun limakalvo paksuuntuu valmistautuessaan ottamaan hedelmöittyneen munasolun vastaan ja ravitakseen sitä. Mikäli munasolu ei hedelmöity, limakalvo poistuu kohdusta kuukautisvuotona. Seuraavaksi kerromme lisää mielenkiintoisia faktoja kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä.

“Naisen iällä on suuri merkitys hedelmällisyyden kannalta. Mahdollisuus lisääntymiseen riippuu munasarjojen munasoluvaraston tilanteesta. Iän myötä munasolujen määrä varastossa vähenee ja myös niiden laatu heikkenee.”

– Catriona Harvey Jenner

11 mielenkiintoista faktaa kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä

11 mielenkiintoista faktaa kuukautiskierrosta ja hedelmöittymisestä
 1. Naisen hedellisimmät päivät ovat päivä ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivä, mikä on syytä pitää mielessä raskautta toivottaessa. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että raskaus voi alkaa jopa 5-6 päivää ennen ovulaatiota.
 2. Siittiöt elävät naisen elimistössä keskimäärin 2-3 vuorokautta.
 3. Munasolu on hyvin lyhytikäinen, ja poistuessaan munasarjoista se elää vain 4-12 tuntia.
 4.  Jokaisella naisella on syntyessään miljoonia kypsymättömiä munasoluja, joita kutsutaan ovosyyteiksi. Murrosiässä puolet ovosyyteistä ovat imeytyneet munasarjoihin ja vapautuvat sieltä vuorollaan naisen hedelmällisen iän ajan.
 5. Naisen elimistö kertoo ovulaation lähestymisestä muun muassa kirkkaalla vuodolla, alavatsakivulla, vatsan turpoamisella ja ruumiinlämmön muutoksilla.
 6. Naisen iho on usein parhaimmillaan ovulaatiohetkellä, jolloin kollageenin tuotanto on runsasta. Koska elimistön melaniinipigmentin tuotanto lisääntyy ovulaation aikaan, nainen voi ruskettua tällöin normaalia helpommin.
 7. Edellisten oireiden lisäksi ovulaatiosta voivat kertoa myös erikoisemmat merkit. Naisen ääni voi olla tavallista matalampi ja käheämpi, mikä johtuu kudosten turvotuksesta. Tämän lisäksi naisen pupillit voivat olla ovulaation aikaan normaalia suuremmat ja hajuaisti tavallista parempi. Tietyt miehille ominaiset tuoksut voivat tuntua naisesta tällöin erityisen houkuttelevilta.
 8. Hoitamattomat sukupuolitaudit voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä sekä naisilla että miehillä.
 9. Kuukautiskivut ja muut oireet ovat joillain naisilla voimakkaampia talviaikaan, mikä johtuu kylmästä säästä.
 10. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa raudanpuutetta, joka voi näkyä esimerkiksi jatkuvana väsymyksenä.
 11. Jotta kuukautiskierto pysyy säännöllisenä, kehossa täytyy olla riittävästi rasvaa. Yleisesti voidaan sanoa, että jos kehon rasvaprosentti on alle 8, kuukautiskierto saattaa muuttua epäsäännölliseksi tai kuukautiset voivat loppua kokonaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carmona, O. (2012). INFECCIÓN E INFERTILIDAD MASCULINA. Tópicos en Urología333.
 • Reyes, V. S. V., Pareto, S. C., González, S. S., García, S. C., Montero, M. I. S., Romero, O. M., … & Muñoz, E. R. (2010). Evaluación de la reserva ovárica. Herramientas2(4).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.