Teini-ikäisellä tyttärelläni on pakkomielle julkkikseen
 

Teini-ikäisellä tyttärelläni on pakkomielle julkkikseen

Harry Styles, Rosalia, Bad Bunny ja Billie Eilish ovat nykynuorten keskuudessa erittäin suosittuja henkilöitä. Mutta entä jos teinillä on pakkomielle julkkikseen?
Teini-ikäisellä tyttärelläni on pakkomielle julkkikseen

Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2023

Harry Styles, Rosalia, Bad Bunny ja Billie Eilish ovat nykynuorten suosikkijulkkiksia. Miljoonat nuoret fanit ympäri maailmaa kuuntelevat heidän musiikkiaan nauttien siitä täysin siemauksin. Monet ovat kiinnostuneita jopa idoliensa yksityiselämästä ja seuraavat heitä koskevia uutisia sekä käyvät katsomassa artistin sosiaalista mediaa useita kertoja päivässä. Joissakin tapauksissa heille kehittyy julkkikseen jopa pakkomielle.

Tunnettujen artistien tai urheilijoiden ihailu on tavallinen ja odotettavissa oleva tunne teini-iässä. Joskus se näyttää kuitenkin ylittävän terveeksi katsotut rajat.

Fanaattisuus teini-iässä

Julkkiksista on tullut tärkeitä esikuvia nuorille. Musiikkiartisteilla, näyttelijöillä, fiktiivisillä hahmoilla, tubettajilla ja vaikuttajilla on erityisen merkittävä asema nuorten päivittäisessä elämässä ja heidän identiteettinsä rakentumisessa.

Lisäksi fandomiin eli fanikuntaan (ryhmä, jossa kaikki pitävät samasta artistista tai fiktiivisestä hahmosta) kuulumisella on teini-iässä lähes ylimaallinen merkitys. Tässä elämänvaiheessa henkilön on lujitettava identiteettiään ja hän tukeutuu siinä idoleihinsa eli esikuviinsa. Samalla tämä ryhmäfanittaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Media, kuten televisio ja sosiaaliset verkostot, ruokkivat kansallisesti tai kansainvälisesti tunnettujen ihmisten idolisointia siihen pisteeseen saakka, että heidät nähdään poikkeuksellisina ja ylivertaisina. Itse asiassa monet teini-ikäiset ryhtyvät puolustamaan suosikkiartistejaan, kun nämä saavat kritiikkiä tai ovat osallisina mediakonfliktissa. Tuki on ehdotonta.

Kun julkkiksen ihailu muuttuu pakkomielteeksi

Nuorten julkkiksia kohtaan tuntema kiihko voi mennä liian pitkälle. Tämä herättää vanhemmissa tietysti huolta. Tässä mielessä meidän onkin tärkeää pitää silmällä lastemme käytöstä ja osata erottaa pelkkä ihailu liiallisesta palvonnasta tai pakkomielteestä. Selvennyksen vuoksi: kun puhumme pakkomielteestä julkkikseen, tarkoitamme jotakin ideaa, uskomusta tai mielikuvaa, joka tunkeutuu henkilön tajuntaan toistuvasti ja vaarantaa hänen itsehillintäkykynsä.

Niin sanottu julkkiskulttioireyhtymä viittaa eräänlaiseen pakkomielteeseen, johon liittyy liiallista kiinnostusta idolin yksityis- tai työelämää kohtaan. John Maltbyn ja hänen tiiminsä tekemä tutkimus on erottanut kolme erillistä julkkispalvonnan tasoa:

  1. Sosiaalinen viihde: Tässä tapauksessa henkilö on vain kiinnostunut jostakin julkkiksesta ja viihdyttää itseään tämän taiteella tai sisällöllä.
  2. Intensiivinen-henkilökohtainen ulottuvuus: Henkilöllä on voimakkaita ja pakkomielteisiä tunteita julkkista kohtaan.
  3. Patologisuuden rajoilla oleva tai patologinen ulottuvuus: Tämä viimeinen ulottuvuus viittaa henkilöihin, jotka osoittavat hallitsematonta käyttäytymistä ja joilla on julkkikseen liittyviä fantasioita.

Tutkimuksessa todettiin, että ne, jotka ihailivat julkkiksia sosiaalisista syistä, olivat onnellisempia ja optimistisempia, kun taas henkilökohtaisista syistä julkkiksia palvovat ihmiset olivat masentuneempia ja ahdistuneempia.

Varoitusmerkit teini-ikäisen pakkomielteestä julkkikseen

Julkkismaailmaan voi siis kahliutua eri tavoin. Nämä eri tavat vaikuttavat eri tavoin ihmisen psyykeen ja tunne-elämään. Nuori, joka tuntee pakkomiellettä julkkikseen, uskoo olevansa rakastunut, koska hän kokee tunteet niin intohimoisesti ja voimakkaasti. Hän ajattelee jatkuvasti kyseistä henkilöä ja ahmii tästä tietoa.

Näkyvimmät merkit, jotka voivat viitata nuoren pakkomielteeseen julkkista kohtaan, ovat seuraavat:

  1. Hän puhuu kyseisestä henkilöstä tai hahmosta koko ajan, ja hänen puheestaan on aistittavissa syvä ihailu.
  2. Hän eristäytyy ystävistään voidakseen katsoa ja lukea julkkikseen liittyvää sisältöä.
  3. Hän järkyttyy helposti, kun joku arvostelee kyseistä henkilöä.
  4. Hän tuntee suunnatonta levottomuutta ja ahdistusta ollessaan kaukana pakkomielteensä kohteesta.
  5. Hän seuraa julkkista ehdoitta ja suhtautuu tämän arvoihin ja mielipiteisiin absoluuttisina totuuksina.
Nuorella on pakkomielle julkkikseen.

Kuinka auttaa tytärtä, jolla on pakkomielle julkkikseen

Nyt kun olemme tehneet eron ihailun ja pakkomielteen välillä, voit arvioida, kuinka omistautunut tyttäresi on suosikkijulkkikselleen. Jos sinusta tuntuu, että hänen rakkautensa henkilöä kohtaan on riistäytynyt käsistä, on tärkeää, että puutut asiaan kääntääksesi tämän epäterveen tilanteen ympäri. Ensimmäinen suositus on keskustella mielenterveysalan ammattilaisen kanssa ongelman syvyyden selvittämiseksi ja häiriintyneen dynamiikan kitkemiseksi.

Lisäksi voit jutella tyttäresi kanssa ja rohkaista häntä osallistumaan uusiin aktiviteetteihin, jotka eivät liity kyseiseen julkkikseen. Hän voi kuunnella toisenlaista musiikkia, katsella muita elokuvia ja tavata sellaisia ihmisiä, joilla ei ole samanlaista kiinnostusta henkilöön. Nuori ei välttämättä halua aluksi myöntää, että hän ajattelee julkkista pakonomaisesti ja että hänen täytyisi laajentaa kiinnostuksenkohteitaan. On erittäin tärkeää, ettei hän koe saavansa arvostelua osakseen tilanteen johdosta. Empatia ja sujuva viestintä ovat kaksi oleellista näkökohtaa ongelman ratkaisemiseksi tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Maltby, J., Giles, DC., Barber, L. y McCutcheon, LE (2005). Culto a personalidades intensas e imagen corporal: evidencia de un vínculo entre las adolescentes. British Journal of Health Psychology, 10 (1), 17-32.
  • Vargas Álvarez, L. A., Palacios Cruz, L., González Thompson, G., & De la Peña Olvera, F. (2008). Trastorno obsesivo compulsivo en niños y adolescentes: una actualización. Primera parte. Salud mental, 31(3), 173-179.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.